Portretter »  Med jazz og fotball i blodet

Med jazz og fotball i blodet

Erik Berg vokste opp med hånda i sviskeskuffa i farens butikk. Og var det noe han var sikker på at han ikke ville bli når han ble stor – så var det kjøpmann.
Kjøpmann Erik Berg fylte 60 år 31. mars. Den store dagen ble feiret på Nøisomhet gård sammen med familie, venner og forretningsforbindelser. Ifølge jubilanten selv, skal det holdes en mer løssluppen markering på et senere tidspunkt.

Erik Berg sier at følelsen av å fylle 60 år er litt merkelig. Å fylle 40 år beskriver han som et slags ”utvidet barneselskap”. På 50-årsdagen begynte han å forstå at han var blitt voksen, men 60 er et vanskeligere tall å forholde seg til, mener Berg.

– Alle inngrodde forestillinger om alder blir borte når man når en alder som man som yngre har sett på som svært høy. Det er merkelig det der, sier kjøpmannen som kan se tilbake på en karriere med både oppturer og nedturer innen næringslivet. Men med flest oppturer.

Erik Berg kom til verden i Molde på slutten av 40-tallet. Den gangen så næringslivet i den lille byen ved romsdalsfjorden helt annerledes ut.

Det fantes ikke noe storet handelssentrum i byen. I stedet var det mange småbutikker og kundekretsen var liten. Faren var kjøpmann og drev kolonialbutikk og gårdsdrift.
– Den gangen var det ikke noe status i det å drive innen matvarebransjen. De som drev tekstilvirksomhet hadde langt høyere status, opplyser Berg som husker godt hvordan det var å drive butikk i Molde et halvt århundre tilbake i tid.
I 50-tallets kolonialforretninger handlet folk fremdeles matvarene sine over disk hos den lokale kjøpmannen. Erik Berg forteller at han så å si vokste opp i farens butikk. Som alle andre kolonialforretninger på den tiden, hadde også farens butikk en stor kjøpmannsdisk med skuffer på innsiden. Skuffene inneholdt blant annet farin, mel, rosiner og svisker som ble veid på vekta. Det hendte ofte at en liten barneneve med stort søtbehov snek seg oppi sviskeskuffa, minnes Erik Berg.
– Man kan godt si at jeg vokste opp med hånda i sviskeskuffa, humrer kjøpmannen.

Når han tenker tilbake på tida i farens butikk husker han først og fremst at det var mye slit og strev. Det hendte ofte at han som liten gutt måtte ta i et tak i butikken. Det var den unge poden lite begeistret for.

– Jeg var ikke sikker på hva jeg ville bli som voksen. Men en ting bestemte jeg meg for den gangen: Jeg skulle aldri bli kjøpmann, smiler Erik Berg.

I ettertid har han innsett at det å jobbe i farens butikk var en god ballast å ta med seg videre i livet.

– Jeg tror faktisk at det er sunt å lære at man må arbeide hardt hvis man vil få til noe, sier han i dag.

Etter at han hadde fullført skolegang og militærtjenesten på 70-tallet, ble det imidlertid nye og mer spennende tider innen matvarebransjen. Faren utvidet forretningen til en større lavprisbutikk som 22-åringen Erik Berg raskt ble en naturlig del av. Han endret oppfatning, og begynte å se på bransjen som spennende ettersom den stadig ble fornyet og vokste.

Erik Berg mener at Molde i løpet av de siste 25 årene har utviklet seg til å bli en god handelsby med et mangfoldig næringsliv. Han tror at oppturen bare vil fortsette framover. Etter to år i styre i Moldes Næringsforum, fem år takker ha for seg og to siste årene takker han for seg og overlater roret til noen andre. Fem år som neste leder og to år som syre leder.

– Jeg tror dagens oppvoksende generasjon i Molde går lyse tider i møte. Molde er den største industribyen i Møre og Romsdal og handelsnæringen vokser stadig ut over bygrensene, sier han.

– Dessuten har byen et blomstrende kulturliv og det er svært viktig for veksten, legger han til.
– Mens vi er inne på kultur. Det er snart tid for Moldejazz, skal du delta?
– Selvfølgelig. Jeg deltar på jazzfestivalen hvert eneste år. Festivalen har betydd enormt mye for denne byen og det er alltid en spennende tid. Da blomster Molde og Storgata får et helt nytt ansikt, standpromenaden våkner til live og fritidsbåter i fleng legger til i havna. Alt som kan krype og gå dukker på jazzfestivalen, sier kjøpmannen med ekte entusiasme i stemmen.
Men kjøpmannen ser det selvsagt også i et næringsperspektiv:
– Jazzfestivalen er dessuten en viktig møteplass for næringslivets aktører. Jeg kommer aldri til å slutte å delta, smiler han.

Har du noen favorittband?
– Jeg liker gla` jazz og så er naturlig nok musikken fra 60-tallet nært mitt hjerte siden jeg var ung på den tiden. Men når det gjelder jazzfestivalen liker jeg godt å høre Ytre Suløen Jazzensemble. De er et fast innslag på festivalen og jeg må se og høre dem hvert eneste år.

– Hva er ditt forhold til Molde fotballklubb?
– Jeg er en ekte bypatriot og en ihuga fotballfan av Molde som går på alle de hjemmekampene jeg kan få med meg.

Erik Berg forteller at flere i familien hans er gode fotballspillere, og at noen av dem har spilt på Molde: Blant andre Odd Berg som var toppskorer i eliteserien i 1972, senere Jan Berg som også var innom landslaget. Og i dag spiller en annen slektning Daniel Berg Hestad på Moldes fotballag, forteller han stolt.

– Når du ser tilbake på livet ditt, hva er du aller mest stolt av?
Det må være hovedbeskjeftigelsen med min partner Stig Jacobsen. Vi driver 51 butikker innen Bunnpriskjeden som stadig vokser og blomstrer. Det er jeg mest stolt av akkurat nå.
– Hvilken person beundrer du aller mest?
– Det er vanskelig å nevne bare en, sier Erik Berg og tenker seg godt om. Til slutt kommer han fram til at det minst er tre stykker.

– Stein Erik Hagen for eksempel. Han er en fenomentalt dyktig person med visjoner. Og selvfølgelig Olav Thon. Måten han er på som person appellerer virkelig til meg. Han er en rikmann, men viser seg ikke fram for det. Det er veldig typisk norsk og det tror jeg de fleste nordmenn liker. Kjell Inge Røkke, er også en jeg beundrer blant næringslivstopper.

– Når du får besøk utenbys fra, hvor tar du dem med for å vise fram det beste i Molde?

– Da tar jeg dem med til Skybaren på hotell Seilet. Derfra har man en fenomenal utsikt over Molde. Og så tar jeg dem med til Romsdalsmuseet hvor de kan få se flotte bygninger fra 1250 og 1300-tallet.

Så må vi ikke glemme Varden hvor man kan se utover hele Romsdalsfjorden og de vakre romsdalsalpene.

– De tre stedene er noen av de vakreste i hele Molde, avlutter Berg.

Fakta om Erik Berg

Født: 31. mars 1948 i Molde
Gift med: Jofrid
Barn: Tre og fem barnebarn (det sjette underveis)
Yrke: Kjøpmann og styreformann i Bunnpris møre
Ferie i sommer: Reiser til Cannes hvor han deler feriehus med sin partner Stig Jacobsen.

Tekst: Berith Eva Lamøy
Foto: Grethe Ohr