Portretter »  Kjell Jonevret

Kjell Jonevret

Etter det mange anser som unødvendig spennende, er Gullet i Adeccoligaen endelig sikret for Molde fotballklubb. Hovedmålet for sesongen er nådd og trener Kjell Jonevret er klar for å møte den norske eliteserien.
Etter ett år, og det som kan virke som en parademarsj i Adeccoligaen, er Molde Fotballklubb tilbake i Eliteserien. Mange vil si at det er der de hører hjemme, det er der spillerne og klubben ellers har ambisjoner om å være og det er der vi som elsker MFK aller helst vil de skal være. Å ha et eliteserielag i Romsdal er viktig. Det setter Molde på kartet, det gir ringvirkninger på mange plan, bl.a. sportslig og innenfor næringslivet, ikke bare i og for byen Molde, men også i distriktet rundt.

For ikke å snakke om entusiasmen og trykket på stadion gjennom sommeren når vi får besøk av Rosenborg, Brann og kanskje mest av alt, Ålesund, sammenlignet med Raufoss, Notodden og Løv-Ham.

Klassespillere til Molde

Hva skal til for at Molde igjen tar skrittet opp i øvre halvdel av Norsk toppseriefotball, og blir der? Trener Kjell Jonevret er krystallklar på at MFK trenger en klassespiller i hver lagdel. Det betyr minst tre, aller helst fire, forsterkninger foran neste sesong. Forsterkninger som er gode nok til å gå rett inn på laget.

Arbeidet med å skaffe forsterkningene er godt i gang uten at Jonevret vil nevne navn, men sier at disse aller helst bør være på plass i god tid før årskiftet.

IN magasinet har møtt trener Kjell Jonevret (45) for å snakke litt om sesongen som har gått, om neste år og hvordan han selv har hatt det i løpet av sitt første, av tre, kontraktsfestede år i Molde. Etter å ha vært en fryktet angriper for svenske AIK og Viking, begynte han sin trenerkarriere i Svenske Vesterås. Etter hvert ble det storklubber som AIK og til sist Djurgården.

– Det var litt tilfeldigheter som gjorde meg til fotballtrener. Jeg tok en utdannelse, og jobbet som eiendomsmegler, for å ha noe å falle tilbake på, men så fikk jeg en forespørsel om bli trener. Når muligheten til å jobbe med det som er din lidenskap og hobby åpenbarte seg, var det et enkelt valg. Dessuten var Sverige preget av høye renter og lite salg, sier en fornøyd Jonevret som også har vært lærer på fotballgymnas

Et egoår

Etter et siste og tøft år i Djurgården, med et enormt press og trykk, passet det godt for Kjell Jonevret med en kontrakt med Molde. Først og fremst fordi det er en perfekt utfordring med en god klubb som rykket ned, med ambisjoner og midler til å kunne gå opp igjen. – Men også fordi at jeg her kunne ta det litt mer rolig, ta vare på meg selv, kun ha fokus på meg selv og MFK, sier Jonevret som ser at han er heldig som har fått lov til å reise til Molde mens familien er igjen i Sverige. – Sønnene Jimmy (18) og Niklas (20) er for store for å flytte, sier Jonevret, som ikke har noen problemer med å bo i en liten by, en by som har blitt hengt ut som spøkelsesby i landets største avis, der diskusjonen går på siste side i lokalavisa om, og hvor innesluttet, taus og arrogant moldensere er.

– Jeg stortrives i byen, har funnet meg godt til rette og kjenner ikke igjen byen og menneskene i den beskrivelsen. Jeg er kanskje heldig som kommer inn i et stort og godt miljø som det Molde fotballklubb har å by på, konstaterer Jonevret, som bare har været å klage på .

– Byen er vakker, med en unik beliggenhet, men jeg synes det i høst har vært altfor mye dårlig vær til å kunne nyte den. Han er litt bekymret for om størrelsen på byen kan by på problemer med å få de klassespillerne de trenger til Molde.

– Det er jo slik at klassespillere ofte har flere alternativer, og utfordringen er om Molde klarer å tilby nok utover det sportslige. Da tenker jeg ikke på penger, men kulturelt, sosialt, karriere- og utdannelsesmessig for partnere og barn, undrer treneren.

Positivt overrasket

4. januar kom Jonevret til byen og møtte spillergruppa for første gang. Han ble positivt overrasket over kvaliteten og ikke minst innstillingen til de mer etablerte spillerne i troppen. Bl.a. den jobben Hoseth har gjort for klubben i år, står det respekt av, mener Jonevret.

– Det har kanskje virket som en parademarsj så langt, vi har nådd målet vårt om eliteseriespill, men det har vært en tøff jobb å motivere seg for mange av kampene, på små steder uten publikum, og lag som ligger bakpå og dermed saboterer spillet vårt. Det har vært ”jobbigt”, sier Jonevret.

Svorsk publikumsfotball

MFK treneren gleder seg til neste år. Lagene vi møter i Eliteserien vil være langt bedre enn motstandere i Adeccoligaen, men jeg tror likevel at Molde vil kunne få mer igjen for sin måte å spille fotball på.

– Vi vil møte angripende lag og dermed også få større rom å spille på. Jonevret mener at han, Per Magne Midsund og Tore Hagh har fått satt sitt preg, sitt merke, på fotballen som spilles. En blanding av svensk og norsk. Det var tidlig et ønske om en mer publikumsvennlig fotball i en 4-3-3 formasjon. – Vi har en tilnærmet formasjon i hvert fall, litt av Tore Hagh og litt av meg, sier svenske Jonevret som til neste år ønsker en enda mer profesjonell holdning fra spillerne hva angår egentrening og kosthold. –Det holder ikke å spise brødmat til lunsj når du skal ut og ha en tøff trening på ettermiddagen. Dette er viktig, sier en engasjert Jonevret. – Vi er absolutt nødt til å heve oss minst ett hakk, det betyr at alle detaljer, små som store, blir viktige, sier Jonevret.

12 spiller

Tornekrattet har virkelig blitt en supporterklubb som merkes, den fortjener all mulig honnør for det den har prestert for spillere og publikum denne sesongen. De har blitt den tolvte spilleren på stadion, og det kan vise seg å være uvurderlig til neste sesong. – Det har løftet oss på banen og det merkes at publikum blir litt mer aktive også. All mulig ros og takk, for dette trenger vi definitivt, sier treneren som ikke har sansen for alle sure oppstøt som har kommet etter tapene nå på slutten.

– Saklig kritikk er greit, men folk må huske at vi tenker, eter og skiter fotball hele døgnet, og vi gjør alltid det vi kan for å glede publikum, sier Jonevret som heller ikke er fornøyd med at laget tapte tre kamper i avslutningen av sesongen. – Men vi ble det laget som slapp inn færrest mål, og det gjør meg stolt. Det er ikke tvil om at klarer man å holde tett bakover, vil også sluttabellen vise et godt resultat. Trener Jonevret utelukker likevel et Moldelag preget av defensiv tenking og spill.

Stockholmskille

Jonevret legger ikke skjul på at han til tider føler seg ensom i Molde, at han savner storbylivet og sine kamerater.

– Jeg er tross alt en ekte Stockholmskille og bygutt, sier Jonevret, men legger til at han ofte får besøk og reiser innimellom til kamerater i Stavanger og Bergen. Kamerater han har etter tiden i Viking. – Jeg er glad jeg har hatt TV denne høsten, sier en smilende Jonevret mens jeg aner en mer alvorlig undertone. Når Jonevret ikke tenker, og er fotball, tar han hånd om sin egen fysikk. Han er ofte å se på treningstudioet og på golfbanen. – Jeg liker å spille golf, men været har ikke spilt på lag. Jeg innrømmer at det ofte blir mye sofa og TV. Bare være og ta det ”lungt”, sier Jonevret som alltid prøver å ha minst èn bok på gang.

Det viktigste for Kjell Jonevret i jobben som fotballtrener er å ha gode medarbeidere, lojale medarbeidere, der man kan diskutere åpent, og gi både ros og tøff kritikk. Han mener selv at hans beste lederegenskap er at han kan gi klare beskjeder og at han kan delegere ansvar, samtidig som det også er hans svakhet. – Det er jo ikke sikkert at alt blir gjort, eller gjøres slik jeg ønsker det, og da har jeg heller ikke lykkes, sier Jonevret, som blant andre har sin tidligere trener i Viking, Benny Lennartson, som en av flere forbilder når det gjelder fotball og trener. Ellers setter han mennesker høyt, som reiser seg igjen etter å ha falt hardt og langt, og nevner Bjørn Borg som et eksempel.

Lengter etter utfordringer

Kjell Jonevret er en mann som setter pris på utfordringer, og han lengter etter utfordringene han vet vil komme i eliteserien. Her vil det bli et større press på hans rolle som trener, og det er han forberedt på. – Jeg vet det vil komme tøffere dager, men jeg har opplevd det før. Det vil aldri bli slik at jeg kommer til å klamre meg til en jobb om jeg skulle bli uønsket. Men det er ikke med den innstillingen Kjell Jonevret møter Eliteserien.

– Vi, spillere, styret og alle, har som mål å etablere oss på øverste halvdel av ligaen. Vi må være realister og jobbe knallhardt på alle nivå om vi skal greie det, men jeg har tro på at vi vil lykkes. Det er en positiv energi og det foregår et langsiktig arbeid på alle plan, fra Akerakademiet, spillere og styre, sier Jonevret, som foruten utfordringer også lengter etter å kunne stikke innom mor og far for en kopp kaffe og et sted i byen hvor man kan få kjøpt litt ekte, god sushi.

Vi kan ikke hjelpe med sushi, men vi kan formidle ønsket og idéen. Vi kan også gratulere MFK og trener Kjell Jonevret med gullet og sesongen som har gått, og vi ønsker MFK lykke til i kampen om poengene i Eliteserien. Vi gleder oss til gjensynet med, blant andre, Rosenborg og Ålesund. Kjell Jonevret og MFK håper alle kjenner sin besøkelsestid når Aker Stadion åpner dørene neste sesong, og ønsker velkommen.

– Ingenting hadde vært mer motiverende enn en fullsatt stadion, avslutter Kjell Jonevret
Tekst & foto: Claus Alexander Giskemo