Portretter »  Johnny Depp: Fra rocker til familiepirat

Johnny Depp: Fra rocker til familiepirat

Johnny Depp skulle bli rockestjerne, og levde deretter. Allerede som tenåring var dop og alkohol faste følgesvenner, men et tilfeldig møte med Nicholas Cage ledet ham til en helt unik skuespillerkarriere. I dag er Depp fremfor alt en familiemann.
Article imageSom ung gutt var John Christopher Depp en rebell med hang til narkotika og hærverk. Han droppet ut av skolen bare seksten år gammel for å satse på musikken, som frontmann i en rekke garasjeband. Det mest vellykkede var ”The Kids”, som fikk varme opp for Iggy Pop. Depp havnet i en brudulje med superstjernen etter konserten. En hendelse betegnende for filmstjernens oppvekst. En ung gutt, uten et fast ståsted i livet.
– Som tenåring var jeg ekstremt usikker. Jeg var den type person som aldri passet inn, fordi jeg ikke hadde mot nok til å velge. Jeg var sikker på at jeg ikke hadde talent for noe, og det tok bort mine ambisjoner også, fortalte Depp i et intervju med Avantgarde.
Arrene etter sin usikre ungdom har han på kroppen ennå, i form av kuttskader han påførte seg selv.
I 1983, 20 år gammel giftet Depp seg Lori Anne Allison, og solgte blant annet kulepenner for å få nok til livets opphold. Det var først da han via Lori Anne ble introdusert for Nicholas Cage, at lykke begynte å snu. Cage overtalte Depp til å ta en liten rolle i kultfilmen ”A Nightmare on Elm Street”.

Ufrivillig tenåringsidol

Depp har tyske, irske og indianske aner (Cherokee). Kanskje er det denne salige blandingen som har gjort ham til en av de mest mystiske personlighetene i filmverdenen? Johnny Depp er i hvert fall blitt viden kjent for å velge sine roller med omhu. Han takker enkelt nei til lukrative oppdrag hvis han føler at manus eller rolle ikke tilfredsstiller hans krav til innhold og integritet. Som for eksempel hovedrollen i ”Matrix” og ”Titanic”.

I 1986 hadde han også en ørliten rolle som soldat i Oliver Stones vietnamklassiker ”Platoon”, men gjennombruddet kom først da han som ung gikk på akkord med seg selv. Motvillig takket han ja til en av hovedrollene – spaneren Tommy Hanson – i serien ”21 Jump Street” i 1987. Kommersielt ble serien en kjempesuksess. Medaljens bakside var at Depp ble tenåringsidolet alle småjentene forelsket seg i. En rolle han overhodet ikke var komfortabel med.
– Det var en svært ukomfortabel situasjon jeg aldri ble vant med, det var ikke på mine premisser overhodet, uttalte han senere.
Depp sverget for seg selv at han aldri igjen ville ta på seg roller som ikke føltes riktige for ham.
Depp takket for seg i 1990 og tok hovedrollen i ”Edward Scissorhands”. Bak stod mannen som siden har blitt hans faste følgesvenn innen film: Tim Burton.
– Han (Burton, journ.anm.) kan spørre meg om hva som helst. Hvis han vil at jeg skal ha sex med et jordsvin i en av sine neste filmer, ville jeg gjort det.
Depp ble nominert til Golden Globe, og ferden for å bli kvitt idolstempelet var i gang. Filmen er også første prov på rollefigurene Depp skulle bli kjent for; mystiske, følsomme og eventyrlige skikkelser. Verdens kanskje mest anerkjente filmmagasin Premiere kåret hans prestasjoner som Edward Saksehånd som den 22. beste rolletolkningen noensinne (hans rolle som Jack Sparrow er for øvrig på 79. plass).
Article image

En lang rekke forlovelser

Depp avsluttet ekteskapet med Lori Anne Allison i 1985, og innledet en rekke forhold med kvinner av den mer celebre sorten. Først ute var Sherilyn Fenn (best kjent fra serieklassikeren ”Twin Peaks”). Deretter fulgte Winona Ryder (spilte mot Depp i ”Edward Scissorhands”). De brøt opp i 1994, men Depp hadde tatovert ”Winona Forever” på armen. Han endret den til ”Wino Forever!” som kan oversettes med noe sånt som ”Fyllik for alltid!”. I dag er den helt fjernet. Neste var supermodellen Kate Moss som han hadde et av/på-forhold frem til 1998. For sikkerhets skyld var han også forlovet med alle sammen. Et annet fellestrekk med disse kvinnene er at de i ettertid har gjort mindre karrierefremmende handlinger. Fenn stilte opp naken i Playboy, Ryder ble tatt for butikknasking og Moss er kjent for en god porsjon spiseforstyrrelser og hang til narkotika. I forbindelse med innspillingen av ”The Ninth Gate” i Frankrike møtte han sin nåværende flamme, musiker og skuespiller Vanessa Paradis.
– Vi lever i et rykteforfengt samfunn, så hvis folk vil sitte og snakke om hvem jeg har datet, vil jeg påstå at de har lite fritid og burde finne seg noen andre temaer… eventuelt onanere, har Depp uttalt om all styret rundt forholdene sine.
Med den krasse bemerkningen lar også vi temaet ligge.
Hater kjendistilværelsen
Til tross sin stadig voksende status har Depp alltid hatt en distansert forhold til kjendislivet.
– Jeg er sky, paranoid, hva enn du nå velger å kalle det. Jeg hater berømmelse. Jeg har gjort hva jeg kan for å unngå det.

Men sans for musikk og natteliv, det har han alltid hatt. Sammen med blant annet Flea fra Red Hot Chilipeppers dannet Depp bandet ”P” (oppløst i 1995 etter én utgivelse). Den musikalske høydaren er nok derimot at hans gjesteopptreden på slidegitar i Oasis-låten ”Fade In-Out”. Depp spiller også akustisk gitar på soundtracken til ”Chocolat” og ”Once Upon a Time in Mexico”.

Depp var tidligere også deleier av en av Hollywoods mest kjente klubber; ”The Viper Room”. Klubben, som har en skyhøy kjendisstatus, men kanskje er mest kjent som stedet hvor skuespiller River Phoenix falt om og døde av overdose i 1993. Depp ble anklaget for å ha solgt dop gjennom klubben sin, men saken frafalt. Depps partner Anthony Fox forsvant i 2001 i forbindelse med en rettstvist, og har aldri dukket opp igjen. I 2004 solgte Depp klubben til Fox’ datter. Han er fremdeles deleier av den hippe Paris-restauranten ”Mandala Ray” (tidligere ”Man Ray”) sammen med Sean Penn og John Malcovich. Men nå er det familien som gjelder.

Familiemannen depp

De siste årene har Depp blitt en familiekjær mann, og har fått to barn sammen med Paradis, Lily-Rose Melody Depp (8) og Jack John Christopher Depp III (5). Paret deler tiden mellom Los Angeles, Frankrike og Depps egen øy på Bahamas. Han holder pressen og fansen på avstand, noe som blant resulterte i at han i 1999 ble arrestert for å ha gått løs på en paparazzifotograf utenfor en restaurant i London.
Depp har uttalt at familielivet og barna har gitt ham det fundamentet han trenger i livet sitt.
– Alt jeg har gjort frem til 27. mai 1997 har vært en slags illusjon, eksistens uten å leve. Min datter, da hun ble født, har gitt meg liv, fortalte en rørt Depp pressen.
Kanskje er det nettopp derfor han tok på seg rollen som Jack Sparrow (som han for øvrig har basert på Rolling Stones’ Keith Richards) i Pirates of the Carribean-filmene, en rolle som er meget lystigere og humørfylt enn hans tidligere karakterer. Og ikke minst, en betraktelig mer kommersiell produksjon. Noe som blant annet har føyd om lag 30 millioner dollar ekstra på Depps allerede smellfete konto. Med pengene ønsker familiemannen Depp seg bare en ting: Privatliv.
– Pengene brukes til å kjøpe privatliv, fordi man mesteparten av livet ikke har fått anledning til å bare være normal.
Nylig fikk familiemannen et skudd for baugen da hans elskede datter Lily-Rose ble innlagt på sykehus, alvorlig syk. I skrivende stund er det ingen som vet hvordan dette ender, men det er ingen tvil om at dette er en tøff påkjenning for den familiekjære skuespilleren og hans vakre kone.

”Pirates of the Carribean: At World’s End” har norgespremiere 25. mai. På nyåret er Depp etter planen tilbake på norske lerreter med sin favorittregissør Tim Burton i krimmusikalen ”Sweeney Todd”, men innspillingen er foreløpig satt på hold på grunn av Lily-Rose’ sykdom.

Filmografi

- Sweeney Todd (2007)
- Pirates of the Caribbean:
At Worlds End (2007)

- Pirates of the Caribbean:
Dead Man’s Chest (2006)
- Corpse Bride (2005)
- Charlie and the Chocolate Factory (2005)
- Finding Neverland (2004)
- Secret Window (2004)
- Once Upon a Time in Mexico (2003)
- Pirates of the Caribbean:
The Curse of the Black Pearl (2003)
- Sleepy Hollow (1999)
- The Ninth Gate (1999)
- Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
- The Brave (1997) (regi)
- Donnie Brasco (1997)
- Dead Man (1995)
- Don Juan DeMarco (1995)
- Ed Wood (1994)
- What’s Eating Gilbert Grape (1993)
- Edward Scissorhands (1990)
- 21 Jump Street (1987-1990)
- Cry-Baby (1990)
- Platoon (1986)
- A Nightmare on Elm Street (1984)

Tekst: Morten Gilje
Foto: Buena Vista, Sandrew Metronome, UIP & Colombia Tristar Pictures