Hjem >  Handlegate med internasjonalt preg

Handlegate med internasjonalt preg

Bergen er en av Nordens største byer, og turister kommer hit fra hele verden for å oppleve fisketorget, Fløibanen og historiske Bryggen. Sentrum er lite, men har et mangfold av butikker, og det er sjelden en kommer tomhendt hjem etter en handletur.

Der London har Regent Street og New York har Fifth Avenue, har Bergen Strandgaten. Denne historiske gaten har den siste tiden fått selskap av flere internasjonale konsepter som svenske Tiger of Sweden og danske Illums Bolighus. Sammen danner kjente og kjære butikker som Hans H, Céleste og kjøpesenteret Kløverhuset en gate som har blitt et av kjennetegnene til Bergen. Strandgaten starter ved Torgallmenningen og følger kystlinjen mot Nordnes bydel. Enten du ankommer Bergen med buss, tog eller båt er gaten kun en kort spasertur unna. Butikkfasadene i den over 150 år gamle gaten oppdateres stadig, og rundt juletider blir hele gaten pyntet med vakre julelys. 
– Det som kjennetegner Strandgaten er at butikkene har innhold som ikke tilbys andre steder i Bergensområdet, forteller markedsansvarlig på Kløverhuset, Vinjar Nygaard.
Eksempel på dette er Vincci, som har klær og tilbehør for menn og kvinner. De holder til i Strandgaten 1, og fører eksklusive merker som Prada, Céline, Balenciaga, Givenchy og Saint Laurent. Noen steg lenger inn i gaten finner du Nespresso Boutique sine flotte lokaler hvor du kan få kjøpt alle Nespresso sine kaffevarianter, tilbehør og kaffemaskiner samtidig som du kan nyte en kopp god kaffe.

Moteriktige varer

Øyeoptikk Teigland er en kjent og kjær optiker i Bergen som holder til i Strandgaten. De tilbyr briller og solbriller fra et variert utvalg av kjente merker, og er eksperter på å finne riktige briller til ansiktsform. Er målet for handleturen å finne sko for kaldere høstdager, har Haaland Sko i Strandgaten 5 et stort sortiment til både kvinner og menn. Et par lekre boots i skinn vil være greit å ha til både hverdags og fest, og går aldri av moten. Og ikke minst om du bor i Bergen vil du ikke angre på at du har et eller kanskje flere par støvler klare til bruk.

Kløverhuset

En gåtur gjennom Strandgaten krever en visitt innom Kløverhuset. De fleste har nok kjennskap til dette kjøpesenteret, det er Norges eldste og ble etablert allerede i 1852. Det kan minne om en mindre versjon av Harrods i London, og butikkene har mye av den samme stilen. Kløverhuset kan ikke sammenlignes med andre kjøpesenter i Norge, da atmosfæren er nærmest som du entrer noen sitt (rimelig store) hjem. Kjøpesenteret er kjært for mange bergensere, og betjeningen i butikkene gjør sitt ypperste for at gjestene kommer tilbake. Og det gjør de, for flere av butikkene finnes bare på Kløverhuset i Bergensområdet. Kløverhuset sin butikkmiks består hovedsakelig av tekstil, velvære og interiør. Med ca. 35 butikker får en over 500 kjente merkevarer under samme tak. 
– Vi skiller oss også ut ved å ha en skredder, nemlig House of Singles. Mange tekstilbutikker på senteret bruker skredderen slik at antrekkene passer perfekt til kunden, sier Nygaard.
House of Singles selger for øvrig klær i form av festantrekk som dress, smoking og snippkjoler til herrer. Det er også mulig å ta med seg antrekk fra klesskapet og sy klærne om. 
    Scabal er én av butikkene som er verdt et besøk. Butikken er godt representert i Bergen sentrum med to avdelinger på Kløverhuset, en til kvinner og en til menn. Her føres merker som Morris, Parajumper, Colmar, Hunter, Woolrich og mange flere. Scabal holder seg alltid oppdatert på trender, noe som gjør det vanskelig å forlate butikken tomhendt. De har også Scabal Heritage i Strandgaten som åpnet i 2012. Scabal Heritage fokuserer i hovedsak på den italienske trendmoten som stadig øker i popularitet.

Vista Bar & Brasserie

Når en er på shopping er det obligatorisk å legge inn et kafébesøk, men et spørsmål som gjerne oppstår er ”hvor skal vi spise?”. Husk da dette forslaget til neste gang du står i sentrum og det rumler i magen: På toppen av Kløverhuset ligger en av Bergens koseligste restauranter med byens uten tvil fineste utsikt. Her kan en sitte på både solskinns og regnværsdager og slappe av mens en nyter utsikten mot Bryggen. Vista har lunsjretter, kaker, terter, desserter, salater, pastaretter, mettende hovedretter og rause smørbrød. Alt laget av en kokk som er opptatt av at maten skal bestå av gode, friske råvarer, og at det skal se godt ut. Fra og med 18. september ble Vista Bar & Brasserie kveldsrestaurant da den nye restaurantheisen ved Strandkaien åpnet.

Nytt i selskap med gammelt

To av de nyeste tilleggene til Strandgaten er Tiger of Sweden og Illums Bolighus. Butikkene deler kundegruppe med flere andre butikker i Strandgaten, og gjør at besøkende går innom både en og flere butikker, samtidig som det er med på å dra folk lenger ut i handlegaten. 
– Med Illums Bolighus har Strandgaten fått en nydelig interiørbutikk på hele tre etasjer. Interiørelskere fra Bergen er i ekstase over at danskene har valgt å åpne en så stor butikk i sentrum. Illums har interiør fra mange skandinaviske og internasjonale designere, og tilbyr alt fra møbler og lamper til kjøkkenredskaper og pyntegjenstander. Tiger of Sweden åpnet i Strandgaten i desember 2013, og Bergen fikk da Nordens største Tiger-butikk. Det svenske merket er kjent for sin minimalistiske stil og klassiske snitt, og er uten tvil et godt tilskudd for trendbevisste bergensere.
    Disse nykommerne holder gamle kjente butikker i gaten med selskap, og handleglade kunder beveger seg gjerne innom flere. Hans H er en klesbutikk de fleste menn i Bergen kjenner til. I deres innbydende lokaler tilbyr de det beste utvalget av merkeklær for menn, og utvalget strekker seg fra klassisk til trendy herremote. Blant butikkens varesortiment finnes merker som Armani Jeans, Corneliani, Hugo Boss, Gant og Polo Ralph Lauren. Trendy kvinneklær i god kvalitet kan en finne på Céleste som holder til i Strandgaten 21. 
– Det som er interessant med akkurat Céleste er at butikken etablerte seg i Strandgaten for seks år siden og på den tiden var Strandgaten nord for Kløverhuset praktisk talt øde. Tross alle odds klarte Céleste å markere seg, og gjennom årenes løp har Strandgaten blomstret og etablert seg som en av Bergens viktigste handlegater. I dag er vi veldig fornøyde med Strandgatens utvikling, og vi ser også frem til Colonialen skal åpne rett ovenfor Céleste, sier Sarah Khan ved Céleste. 
Med unntak fra danske Utzon fører de hovedsakelig merker fra Italia. 
– Det er både fordi vi føler at Italia har lange tekstil- og håndverkstradisjoner som kommer til uttrykk i kvaliteten, men også fordi merkene har høy internasjonal renommé som gjør det lett for tilreisende å relatere seg til Céleste sin standard, forteller Khan. 
Felles for alle disse butikkene er at betjeningen utgjør service som er litt mer enn det en kanskje forventer, og det gjør handleopplevelsen mer personlig. 

Tekst: Andrine Rygg | Foto: Andrine Rygg, Rares Irimie og Céleste

Lik IN magasinet på Facebook