Portretter »  En annerledes kunstner

En annerledes kunstner

Bjørn Agertved er ikke som andre kunstnere. Han er en glad kunstner og trenger ikke smerte og lidelse for å få inspirasjon.

Article image33-åringen holder til i København, og har allerede rukket å bli en anerkjent kunstner. Han bruker lyse farger og livlige strøk med penselen.
– Jeg har alltid vært interessert i kunst. Jeg har alltid malt, men det er de siste syv årene jeg har levd av det, forteller Bjørn Agertved.

Han maler på en veldig moderne måte. Maleriene er store, lyse og abstrakte. For Agertved handler kunst om lykke og positive ting, ikke smerte og lidelse. Det er heller ikke det han får inspirasjon fra, slik mange kunstnere gjør. Han er derimot en glad kunstner, og maleriene hans utstråler dette. Han maler i lyse farger, og budskapene hans uttrykker livsglede. Hans kreativitet stammer fra de positive ting i livet.
Article image

Skiller seg ut

Agertved skiller seg ut i stil i forhold til andre kunstnere. Det karakteristiske ved ham er at han bruker rike strukturer, tekst og trykk i sine malerier. Han har en enkel, og minimalistisk stil. Dessuten lager han rammene selv. Det er det ikke så mange kunstnere som gjør. Rammene males gjerne, og kjedelige rammer blir fort flotte med hans magiske penselstrøk.
– Jeg maler store, lyse bilder, som vil gjøre rommet større. Jeg maler en veldig minimalistisk stil. Folk vil leve minimalistisk, og ha rom som ser store ut. Jeg bruker lite maling og har tekst i nesten alle maleriene mine.

Han bruker kun en eller to farger på et maleri, og holder det enkelt.
– Jeg bruker ikke tolv farger som mange kunstnere gjør. Det er heller ikke mange som bruker tekst, sier Agertved.

Article image

Inspirert av musikk

Det meste av inspirasjonen hans kommer fra musikk, og derfor er det mye tekst i maleriene.
– Jeg hører alltid på musikk når jeg maler. Jeg bruker tekst i alle maleriene. Det er positiv tekst, som for eksempel du må leve livet ditt her og nå. Jeg blir også veldig inspirert av å reise, og jeg reiser mye, forteller han.

Noe annet som inspirerer Agertved er 50- og 60-talls skuespillere, som blant annet Sophia Loren. Dette gjenspeiler seg blant annet i maleriene med fototrykk.

Article image

Betyr mye å male

For Agertved er livet å male. Det er det han lever og brenner for, og han er glad han kan leve av det.
– Det betyr alt. Jeg maler hver dag, og det betyr mye. Det er en fin måte å uttrykke seg på. Det er min hobby. Det er fint å kunne leve av hobbyen sin, sier han.

Mens det for mange kunstnere er en hard og lang vei mot suksess og anerkjennelse, har det ikke vært slik for Agertved. Hans bilder har solgt godt fra første stund og det tok ikke lang tid å slå gjennom når han først bestemte seg for det.
– Jeg har vært veldig heldig. Folk liker virkelig min stil. Jeg har solgt mye og fått suksess. Det er helt fantastisk.

Et maleri kan ta alt fra én til to måneder å lage. Det kommer av hvor mange lag han bruker. På noen malerier kan det være så mye som ti lag, og det tar lang tid før det tørker. Agertved lager også flere malerier på en gang.

Article image

Akademisk utdannelse

Det var ikke helt selvsagt at han skulle bli kunstner på heltid. Han har akademisk utdannelse, og det var først i løpet av det siste året han fant ut at han skulle bli kunstner. Før det var det kun en hobby. Han en selvlært kunstner.
– Jeg startet faktisk å studere politikk på universitetet. Jeg har fullført graden min og er utdannet cand.polit. Jeg vil mye heller male, sier Agertved.

Han har et eget galleri i København, hvor bildene selges. Han har også hatt utstillinger over hele verden. Nå for tiden prøver han å få gallerier i London og New York.
– Jeg skal snart ha utstilling i Dubai. Jeg har hatt utstillinger over nesten hele verden. Det er veldig bra, sier han.

Han har også hatt utstillinger i Norge, blant annet i Oslo, og alle Agervedts malerier leveres fritt over hele landet.

Tekst: Alexandra Løvås Gonzales Foto: Bjørn Agertved