Hjem >  Verdensmestre i Akevitt

Verdensmestre i Akevitt

Akevitten er et av våre aller mest tradisjonsrike brennevin, og har røtter helt tilbake til 1500 tallet. «Livets vann» er et naturlig tilbehør til julematen både i Norge og i Norden for øvrig.

På nesen vil du kjenne appelsin, plommer og sitrus-oljer, samt hvit grapefrukt, karve, kardemomme, koriander, stjerneanis, nøtter og vanilje.

Akevitten har tradisjonelt slått bedre an hos den mannlige delen av befolkningen. Hjemme hos oss drakk faren min alltid 3-4 glass akevitt til maten mens moren min rynket litt på nesen og tok en ørliten knert, om ikke annet så for tradisjonens skyld. Det norske brenneri var det første norske brenneriet i Norge etter over 80 år med monopol. Siden starten i 2010 har det norske brenneriet utviklet seg fra å være nærmest et hobbyprosjekt for Odd Arne Nelvik til å bli landets nest største brennevinsprodusent med en produksjon på ca. 1,2 millioner flasker i året.

Til venstre: Odd Johan Nelvik har grunn til å være blid. Både Arvesølvet og Harahorn Gin er storsuksesser. | Til høyre: Arvesølvet bør være et naturlig valg når festbordet skal dekkes.

Fra sladderpresse til brennevin

Nelvik var tidligere mest kjent som mangeårig sjefsredaktør i Se og Hør. Hadde vi vært infame, noe vi selvsagt ikke er, hadde det vært fristede å hinte om at inntak av ymse brennevin muligens var nyttig til å få kjendisene til å lette på tungebåndet. Ganske sikkert er det i iallfall at brennevinet helt sikkert bidro til de utallige skandalene som var selve livsblodet i Se og Hør. Høflige som vi er spør vi ikke Nelvik om disse vidløftige teoriene, men han røper allikevel at han er en smule arvelig belastet med en far med HB-apparatet i potetbingen. Han var neppe alene. Hjemmebrenning var nærmest som husflid å regne i Sunndalsøra på 60 tallet. Vi skal ikke se bort fra at kombinasjonen av tørste industriarbeidere og lang vei til nærmeste pol hadde et og annet å si i forhold til dette.

Verdensmestere i akevitt

Arvesølvet Aquavit ble lansert høsten 2011 og har blitt en av Det Norske Brenneris absolutte bestselgere. Den har en smakspalett som gjør den noe mer tilgjengelig enn tradisjonelle tyngre akevitter med veldig tydelig karvesmak. Det er tydelig at dette har slått an både hos allmuen og hos proffene. Denne akevitten har nærmest gjort rent bord i internasjonale konkurranser. På International Spirits Challenge i Engeland ble Arvesølvet tildelt den høyeste utmerkelsen, Dobbelt Gull. Arvesølvet kan dermed titulere seg som verdens mest prisbelønte akevitt med hele to doble gullmedaljer. Den første ble utdelt i 2019 i prestisjetunge World Spirits Competition i San Francisco. Her hjemme vant den i 2017/2018 faktisk alle akevitt-testene på Polet, og som om ikke det var nok ble Arvesølvet kåret til Nordens beste akevitt da Nordic Spirits Awards ble arrangert for første gang i fjor vinter. Arvesølvet ble tildelt gullmedaljen av en jury bestående av de noen av de beste bartenderne, restauratører og journalister i Norden, som alle hadde smakt blindt på de mange akevittene som var meldt inn til konkurransen.

Akevitten til årets julebord, Arvesølvet Juleakevitt 2021.

Også som avec

Jon Bertelsen er master blender for Det Norske Brenneri. Han er muligens Norges fremste autoritet på brennevin og karakteriserer Arvesølvet på følgende måte:
«På nesen vil du kjenne appelsin, plommer og sitrusoljer, samt hvit grapefrukt, karve, kardemomme, koriander, stjerneanis og vanilje. Smaken er kompleks, med karve, anis, appelsinmarmelade og lakrisrot. Ettersmaken varer og varer, med kryddertoner helt til siste slutt. Nytes helst til tradisjonell norsk mat, eller alene i et tulipanformet glass».
God Jul og drikk med måte!

Tekst: Stein O Kaasa | Foto: Det Norske Brenneri
 

Følg IN magasinet på Facebook