Hjem » Mat & drikke »  Tips til en sunnere hverdag

Tips til en sunnere hverdag

Studenter spiser langt mindre enn det som anbefales av frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk og meieriprodukter. Som ny student med håp om normale studieforhold, har du en gylden mulighet til å starte med å ta noen bevisste matvalg i hverdagen.

Til venstre: De færreste trenger store omveltninger i kostholdet eller strenge sunnhetsregimer, kun en påminnelse om at det er lurt å gjøre noen bevisste matvalg i hverdagen. Foto: MatPrat/Synøve Dreyer. | Til høyre: Noe av det aller viktigste du kan gjøre for å spise sunt er å planlegge måltidene dine. Har du en plan for lunsj og middag er det mye lettere å holde seg til den. Foto: George Milton.

En viktig del av det å bo for seg selv og bli selvstendig handler om å lage seg rutiner og gode måltidsvaner. Dette kan være vanskelig nok under normale forhold for en som akkurat har flyttet hjemmefra.

Hvordan står det til med kostholdet?

En studie fra Universitetet i Agder avdekket at selv før pandemien var kostholdet til en gruppe studenter ved UiA utilstrekkelig sammenlignet med nasjonale kostholdsanbefalinger. Studien fant at studentene spiste langt mindre enn det som anbefales når det gjaldt frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk og meieriprodukter. En stor andel av studentene hadde derfor en relativt høy sannsynlighet for å få i seg for lite av blant annet vitamin A, vitamin D, folat, kalsium, selen, jern og jod – og hos menn, også vitamin C. Dette er næringsstoffer som helt fint kan dekkes gjennom et sunt og variert kosthold – kanskje med unntak av vitamin D, der de fleste vil trenge tilskudd i vinterhalvåret. Studentene trenger derfor bare en bevisstgjøring rundt hva de gjør lurt i å putte i handlekurven.

Kan gi uante konsekvenser

Et sunt og variert kosthold er viktig for alle, men det er særlig bekymringsfullt hvis kostholdet til unge voksne er mangelfullt i årene før de skal bli foreldre. Stadig ny forskning viser nemlig at god ernæringsstatus før en kvinne blir gravid er viktig både for sjansen til å bli gravid og for barnets utvikling.

Ingen strenge sunnhetsregimer

De fleste trenger ikke store omveltninger i kostholdet eller strenge sunnhetsregimer, kun en påminnelse om at det er lurt å gjøre noen bevisste matvalg i hverdagen. Det er også en gyllen mulighet til å investere i egen fremtidig helse!

Noen tips på veien:

1. Ta utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd: Selv om det gjennom media er lett å få inntrykk av at fagpersoner innen kosthold er helt uenige, så stemmer ikke det. De aller fleste med ernæringskompetanse stiller seg bak myndighetenes kostråd. Kort sagt forteller disse rådene oss at vi bør være i jevnlig aktivitet og spise variert med mye frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og belgvekster, melk og magre meieriprodukter, fisk og litt kjøtt.
2. Planlegg måltidene dine og lag gjerne ukemenyer: Noe av det aller viktigste du kan gjøre for å spise sunt er å planlegge måltidene dine. Har du en plan for lunsj og middag er det mye lettere å holde seg til den. Sørg for å ha sunn mat liggende i tilfelle sulten melder seg. Bruk litt av helgen til å finne ut hva du skal spise den neste uken, skriv en handleliste og kjøp inn det du trenger for en uke av gangen.
3. Vær oppmerksom om du kutter ut matvarer: Tar du spesielle hensyn i kostholdet ditt, for eksempel om du har matvareallergier eller -intoleranser, eller om du er veganer eller vegetarianer, bør du være oppmerksom på hva du må spise for å få i deg alle næringsstoffene du trenger.
Hvis du kutter ut matvaregrupper fra kostholdet ditt uten å være bevisst på å få i deg andre matvarer som erstatter næringsstoffene du samtidig fjernet, risikerer du å få i deg for lite. Mange plantedrikker inneholder for eksempel ikke jod, noe mange ikke er klar over.

Kilde: Opplysningskontoret for Meieriprodukter
 

Følg IN magasinet på Facebook