Portretter »  Sluttet da GULLET kom

Sluttet da GULLET kom

Narvikgutten Fritz Aanes ble betegnet som det største brytetalentet Norge hadde sett. Han lyktes aldri å ta det siste steget opp på pallen i VM eller Olympiade. Men i år fikk han sitt gull. I vår ble han pappa til en 600 gram stor jente. – I en slik sammenheng blir ikke VM eller OL så viktige,
sier den stolte pappaen.
Article image

Fritz var i Roma i mai for å forberede seg til OL-kvalifisering da han fikk beskjeden om at samboeren Anja Kjesbu skulle føde.

– Jeg fikk sjokk når telefonen kom. Du er ikke så høy i hatten når du får høre at ungen din må tas med keisersnitt – 3 måneder for tidlig! Umiddelbart bestemte jeg for å reise hjem, bryting fikk være bryting, forteller Aanes.

 

Article image

Legger opp

På flytoget, på vei fra Gardermoen til sykehuset, bestemte han seg for å legge OL-kvalik og karrieren på hylla for å bli bleie-skiftarbeider på heltid. En karriere som har vart i hele 24 år!

– Jeg var utrolig nervøs på vei inn på syke-huset. Den største redselen var at ungen skulle ha mangler. At det skulle mangle fingre eller tær, forteller en følelsesladd Fritz Aanes. Inne på sykehuset møter han samboer Anja Kjesbu og blir vist frem til kuvøsen hvor lille Isabella ligger.

– Inne i kuvøsen ser jeg verdens vakreste lille jente. Fullstendig velskapt, helt perfekt på alle måter. Men jeg må innrømme at jeg fikk sjokk når jeg så størrelsen. 600 gram, så liten som en kattunge. Jeg kunne faktisk holde rundt henne med hendene mine, forteller Narvikgutten.

 

Article image

Vokser godt

Dette skulle bli starten på et lengre sykehusopphold for lille Isabella, mamma Anja og pappa Fritz.
– Vi ble fortalt at Isabella måtte være på sykehuset i 3 måneder. Men heldigvis gikk alt bedre enn forventet, og etter 2 måneder fikk vi endelig Isabella hjem. Utrolig godt å komme hjem til vante omgivelser. Men også litt skremmende, sier Fritz.
I dag vokser Isabella godt og nærmer seg 2,5 kilo og 46 cm. Hun har begynt å lage lyder når hun er misfornøyd, men har enda ikke skreket.
– Får håper det fortsetter slik, sier Fritz med et smil.

 

Article image

Stor karriere

Det er en stor idrettskarriere som er over. En karriere som inneholder deltakelse i 2 Olympiske Leker, 4. plass i VM, 2 Kongepokaler, 8 World Cup-seire, Nordisk Mester, 8 ganger Norsk Mester senior og i tillegg Norsk mester gutt (4), ungdom (4) og junior(4), samt en lang rekke andre medaljer i ulike valører.

– Jeg er oppnådd enormt mye, derfor er det på en måte greit for meg å avslutte nå. Men når sant skal sies så har jeg ennå ikke hatt tid til å tenke over at jeg faktisk har sluttet med bryting på aktivt nivå. Unge og ny jobb har tatt all tiden min siden mai, forteller han.

Rollen som hjemmepappa og bleieskiftarbeider ble kortere enn ventet. En bekjent ringte Fritz i juni og ville ha han til intervju. Dager senere var han ansatt i fulltidsstilling som Reise- og Servicemontør i firmaet ABB. Fritz tar service på turboen til store båter slik som cruiseskip, trålere og malmbåter. Det betyr at Fritz med jevne mellomrom kan dukke opp i Narvik.

– Faktisk var en av våre ansatte nettopp på jobb i Ballangen. Der var det et russisk skip som hadde fått problemer med turboen. Men slik det ser ut nå så kommer jeg ikke til Narvik før til jul. Lillejulaften dukker Isabella, Anja og jeg opp hjemme hos mamma på Ankenes. Det skal bli hyggelig, forteller Fritz.

 

Brytepresident fra Narvik

Det er flere fra Narvik som den siste tiden har bemerket seg innen brytesporten. Vel og merke ikke som aktiv bryter. Fritz Aanes sin manager gjennom mange år, Are Johnsen, fikk tildelt toppvervet i Norges Bryteforbund tidligere i år.
– Synes det er utrolig artig at Are ble president i forbundet. Det har han virkelig fortjent. Dessuten er dette bra for nordnorsk bryting. Etter det jeg vet så er Are den første nordlendingen som har inntatt sjefsstolen i bryteforbundet, sier Aanes.

Are var manager for Fritz i 8 år, og fulgte Narvikgutten i konkurranser i inn- og utland.
– Han var et enormt talent, det er en gåte for meg at Fritz ikke vant både VM og O L, forteller han og fortsetter; For å lykkes i bryting, som jeg mener er verdens vanskeligste idrett å bli best i, må man ha flaks. Slik er det bare. Man kan være sterkest, best teknisk og ha alt som skal til for å bli best, men uten flaks er det umulig å vinne et internasjonalt mesterskap. Fritz var ekstremt god. Og da mener jeg ekstremt god, men han hadde ikke flaks, sier Are Johnsen.

Familiefar

Fritz bor i dag sammen med familien i en fin leilighet på Linderud i Oslo. Det nye livet til Fritz er både uvant og spennende.

– Det er klart at tilværelsen er forandret.
Vi har fått et nytt familiemedlem med de forpliktelsene det medfører. Likevel klarer jeg å trene 3-4 ganger i uken, kun for moro skyld. Brytingen er blitt kos. Er det fint vær kan jeg ta meg en løpetur, i stedet for å gå og trene inne i treningshallen. Eller for den slags skyld ta meg en liten fest. Det er nytt for meg, sier han med et smil.

Fakta
Navn: Fritz Aanes
Født: 20.7.1978
Sivilstand: Samboer
NM-titler: 12
Beste resultat: 4. plass i VM i 2003
Klubb: Narvik AK
Bosatt: Linderud i Oslo
Team: Dannet Team Aanes, sammen med søsteren Lene.
Utvikling: På landslaget som 14-åring. Bodde 2,5 år i Sverige pga brytingen. 4. plass i OL i Sydney, men testet positivt på nandrolon og fratatt plassen. Deltok i OL i Athen, tapte første kamp.
Hobbyer: Glad i PC og TV.

Tekst & foto: Rune Dahl