Portretter »  Hege Ingebrigtsen

Hege Ingebrigtsen

I løpet av sin 21-årige karriere har Hege Ingebrigtsen markert seg som en hundekjører i verdensklasse, og kunnet smykke seg med tittelen Verdensmester to ganger, seks ganger Europamester og hele 14 ganger Norgesmester. Til dags dato har hun en imponerende samling bestående av 18 nasjonale og 17 internasjonale medaljer.
 Hege har vært glad i hunder så lenge hun kan huske, og fikk sin første da hun var 12 år gammel. Det var en sibirsk husky, så interessen for hundekjøring kom naturlig. Etter hvert begynte hun å samle flere hunder, og kjørte sitt første løp i 1989. Med årene jobbet hun seg oppover pallen, til hun i 1996 vant sitt første NM og EM. Siden den tid har hun stort sett vært på toppen, og nesten alltid stått på pallen.

Fun Racing Kennel

Med samboer og treningspartner Per Sverre Simonsen driver hun Fun Racing Kennel i Narvik, som består av 26 voksne hunder og 13 valper. De fleste hundene har de avlet opp og trent selv.
– Vi har hunder som er spesiallaget for sprint. De er en blandingshund av vorsteher, pointer og alaskan husky, forteller Hege.

De har jobbet sammen i alle år, og de utgjør et solid team.
– Per Sverre er med på alle treningsturer, hjelper meg på alle løp, og vi reiser i lag og har hundekjøring som en felles interesse.

Treningen foregår på en grusvei i Beisfjord, hvor de kjører med hundene foran en firhjuling 4-5 ganger i uken, uansett vær og vind.
I januar i år reiste de til Canada for å delta i VM og en rekke andre løp. Der tok hun to VM sølv og en bronse i forskjellige spannklasser.
– Det var litt av et prosjekt å ta med seg 20 bikkjer til Canada, både på det økonomiske og med organiseringen, forteller hun.

Kongepokal

Derfor gjorde de det meste ut av tiden sin der, og kjørte løp hver eneste helg i 2 måneder. Det skal nevnes at hun i et løp deltok i åpen klasse med 9 hunder i spannet, og seiret over alle de andre som kjørte med opptil 18 hunder.
– Det er ikke bestandig antallet hunder som betyr noe, men kvaliteten på bikkjene og hvor hardt de jobber, smiler Hege.

Etter Canada dro de rett til NM i Hamar, hvor hun tok gull i 6-spann, og en stund senere returnerte hun for å ta NM gull i 8-spann. Med sistnevnte seier ble hun også den stolte vinneren av kongepokalen.
– Det å ta kongepokalen var ganske stort, for det er så sjelden at vi får muligheten til det. Og nå som det var i 8-spann, som jeg er spesialisert i, var det veldig viktig å ta den. Det var et stort høydepunkt, smiler hun stolt.

Men uansett hvor stor denne begivenheten måtte være, tenker ikke Hege for mye på dette eller tidligere løp.
– Jeg ser hele tiden fremover, og er ikke så veldig opptatt av det jeg har gjort, men mere det som jeg skal gjøre.

Nå trenes det for å delta på løp i Tyskland i november, og deretter EM i Polen.
Hun har også et større og langsiktig mål, nemlig å delta i VM i Norge i 2011.

Tekst & foto: Reidar Sternang