Portretter »  Mest vinter for «Summer»

Mest vinter for «Summer»

En skade stoppet en stor karriere innenfor alpinsporten. Nå er Narvikjenta Therese «Summer» Sommerseth tilbake i toppen. Denne gang som fotograf. Sammen med mannen James Michelfelder har hun fått seg et navn i USA blant de aller største ski- og actionfotografene.
Article image

I sommer var Therese tilbake på ferie i hjembyen. Bryllupsfest i Rombaksbotn sto på timeplanen.
– Jeg giftet meg med James i USA i fjor, men bestemte meg tidlig for å ha en fest for venner og bekjente i Narvik. I juli møtte hele gjengen opp på Katterat stasjon, og i fantastisk vær vandret hele følget ned til Rombaksbotn. Spesielt de amerikanske gjestene var imponert over den rå naturen, forteller Therese.

Vel nede i Rombaksbotn skiftet Therese og James til bunad, og advokat Trond Olsen holdt en flott vielse foran et 50-talls gjester. Festen fortsatte dagen etter med blant annet helgrilling av lam ved Sommerseths hytte i Skjomen.

Article image

Rett i jobb

Det er 7 år siden Therese Sommerseth bestemte seg for å begynne på fotoskole i Oslo. For mange var dette et litt uventet valg, men for Therese selv var dette en lidenskap som skulle bli bare større og større.
– Jeg gikk 1 år på Oslo Fotokunst Skole før jeg kom meg inn på Brooks Institute of Photography i Santa Barbara, California. Brooks er en av de to beste fotoskolene i verden og er svært intens og krevende. De tre årene i Santa Barbara gikk stort sett til skolegang, soving og en del surfing, forteller Sommerseth.
Savnet etter snø og skikjøring gjorde at Therese flyttet til Colorado etter endt suksessfull skolegang. I Boulder fikk hun etter hvert jobb som Photoeditor Assistant i Freeskier Magazine, ett av verdens største skimagasin.
– Hele sommeren i fjor gikk med til å jobbe med de 6 neste utgavene av Freeskier. Jeg kjøpte inn bilder fra skifotografer fra hele verden og bestemte hvilke bilder som skal være med i de forskjellige utgavene av bladet. Ellers var jeg med på å fotografere produktbilder, portretter av utøvere og Gear Girls, modelljenter. Når siste utgave av magasinene var printet og sendt ut til butikkene, bar det rett ut i reising for å fotografere og samle inn materiale til neste års utgaver. Jeg har vært i Canada på fotoshoot, masse i Rocky Mountains, tatt bilder på X-Games. Reist manges steder og møtt massevis av folk. En fantastisk flott jobb, forteller hun entusiastisk.

Article image

Store kunder

Mannen til Therese heter James og er en av de aller største skifotografene i USA. James var tidligere svært god på ski, deltok blant annet i X-games, men også han måtte gi seg på grunn av skade.
Sammen har de nå startet eget firma og samarbeider under de fleste oppdrag.
– James er helt rå når det gjelder det tekniske under fotografering. Jeg hjelper han med kreativitet og photoshop-kunnskaper. Sammen er vi et rått team, forteller Therese.
Rossignol, Nike, Oakley, Helly Hansen, Spider og Volker er store firma som flere ganger har benyttet Therese og James til sine reklameoppdrag. Men den aller største kunden er mer ukjent i Norge. UnderArmour heter en sportsutstyrsleverandør som i USA er like stor som NIKE. Å ha UnderArmour på arbeidslisten kommer godt med til tilbake-betaling av studielån, forteller Sommerseth.
– Slike kunder er utrolig viktige å få. Fra nyttår skal vi derfor ha en manager som skal jobbe for å få tak i de virkelig store jobbene. Da kan vi fullt og helt konsentrere oss om selve fotojobben, forteller hun.
Selv om Therese og James har både hus, stasjonsvogn og hund i Boulder, er det ingen barn på vei.
– Jeg stortrives som fotograf, opplever utrolig mye spennende og er fortsatt stormforelsket. Dessuten blir det spennende å se hvor vi etter hvert flytter. Slik det ser ut nå kommer vi til å bevege oss mer mot Østkysten og New York. Det er her de store kundene har sine hovedkontorer. På lang sikt blir vi å flytte til Norge. Barna mine skal få voksne opp i Norge, avslutter Therese Sommerseth.

Tekst: Rune Dahl  Foto: Rune Dahl & privat  Styling/hår: Løiten Lys/Sko+Sånt/Pelican Frisør