Portretter »  Mer enn bare stuntmann

Mer enn bare stuntmann

Han er byråkrat og egentlig ganske stille og beskjeden. Han liker rolige fisketurer. Likevel blir han betegnet som en av de beste skikjørerne Narvik har fostret. Ronny Dahl (33) er mannen som i nesten to tiår har satt standarden for ekstrem skikjøring i malmbyen. Nå er han høyaktuell som stuntmann i Erlend Loe`s nye storfilm «Nord».

Kraftfull skistil. Uredd. Rask. Grensesprengende. Narvik-gutten Ronny Dahl har i nesten to tiår tilhørt norgeseliten i ekstremskikjøring. Undertegnede har hatt den glede av å fotografere Ronny i hele denne perioden. Jo brattere det er, og jo fortere det går, desto mer koser han seg. Og de som tror at Ronny, i en alder av 33, har tenkt å trappe ned skikjøringen, må tenke seg om to ganger.

Article image

Ronny har blitt filmstjerne

For tiden er han høyaktuell som stuntmann i Erlend Loe`s nye storfilm «Nord». Filmen har nettopp hatt sin Norgespremiere og Ronny reiste da sammen med resten av filmcrewet på en del av filmpremierene rundt i Norge.
Verken hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christensen eller de andre skuespillerne hadde stått spesielt mye på ski, derfor ble Ronny og kompisen Morten Borgen leid inn som hans stand-in i heftige skikjøringsscener. Innspillingen foregikk i Tamokdalen i Troms og i Narvik. Da ble helikopter brukt for å skyte de tøffeste skiscenene, blant annet i Sør-Skjomen hvor Morten og Ronny kjørte ned Gangnesaksla. En av de mest spektakulære nedkjøringene i hele narvikområdet.

«Nord» er en roadmovie-komedie i naturromantiske omgivelser. Det er historien om sportsatleten Jomar som har isolert seg i en trist og ensom tilværelse etter en mental knekk for 5 år siden. På en snøscooter og med fem liter hjemmebrent som niste legger Jomar ut på den dramatiske ferden mot Tammokdalen der ekskjæresten og barnet hans bor. Det blir en merkelig ferd, hvor Jomar gjør hva han kan for å ikke klare å komme fram.

I 2005 medvirket han også i en annen film, «Loop», sammen med Narvik-gutten, Terje Nordgaard Larsen. I filmen medvirker blant annet filosofen og naturmennesket, nå avdøde Arne Næss senior.

Article image

Store kontraster

Ronny jobber i dag i firmaet Sweco Norge AS som arealplanlegger. Men så ofte som mulig går turen ut i naturen, enten til fjells eller til sjøs. Det er store kontraster i Ronny Dahls friluftsliv. Den ekstreme skikjøringen parres nemlig med et svært så rolig tempo til sjøs. Ronny er den lykkelige eier av en båt. En liten båt. Ei åpen snekke med en liten motor på 10 hester. Her skiller han seg klart i fra mange av sine «dårlige» venner som har investert i båter som drikker bensin som svamper og har hestekrefter og fart deretter. Når Ronny er på sjøen skal det gå sakte. Basta!

– Men det viser seg nå stort sett at de med de store båtene også kan ta det litt med ro. De kommer som regel og legger seg inntil meg når vi er på sjøen samtidig. Det er hyggelig å ligge der å duppe i vannflata, ler han.

Article image

Kalkulert risiko

Foruten en knust hel har Ronny Dahl egentlig aldri hatt alvorlige skader. Og det er til tross for at han har satt utfor det meste av bratte fjellskråninger han har kommet over; fall på nærmere 90 grader og fritt svev på 20-30 meter.

Ronny mener så absolutt at det ikke er tilfeldig at han har klart seg så godt.
– Det er klart vi som holder på med dette tar risiko, men den er i all hovedsak veldig kalkulert. Det er sjelden jeg har satt utfor uten å vite hva som venter meg, selv om det selvfølgelig skjer i ny og ne, forteller han.
Det er kicket ved høy fart og en viss form for fare som er drivkraften til Ronny.
– Jo fortere det går, jo bedre er det. Jeg forsøker hele tiden å flytte grenser, og jeg forstår at det kan se temmelig vilt ut for de som er tilskuere til dette. Redd er han ikke når han står på ski.
– Det er ikke tid til det. Det er klart at man føler spenning, men når man har bestemt seg, og satt utfor, da er det liksom ingen vei tilbake. Da må man bare fullføre det man har begynt på.

Opptatt av næringslivet

Ronny drev sammen med syv andre skiinteressenter utestedet «Liten plass» i Narvik. Stedet fikk etter hvert kult-status langt utenfor byens grenser, og ble kjent for god musikk og stemning. Stedet ble drevet på hobbybasis, men måtte stenge dørene i fjor. Mange mente utelivet i Narvik falt mange hakk da stedet stengte.
– Vi stengte dørene på grunn av en kombinasjon av både dårlig økonomi og det at en del av eierne etter hvert ikke fikk tid til uteplassen.

Ronny er opptatt av å bevare det lokale næringslivet og oppfordrer folk til å handle lokalt.
– Byens sportsbutikker taper enormt mye til nettbutikkene. Ved å spare noen hundrelapper går man glipp av et godt kunnskapsnivå, god service og store fordeler hvis det skulle bli problemer med kjøpsgjenstanden. Dessuten blir utvalget lite i butikkene når det ikke selges varer lokalt. Det er viktig å kunne ta og føle på tingene før man kjøper dem.

Utdannet arealplanlegger

Det var skikjøringen som brakte Ronny hjem til Narvik i 2002. Han er utdannet arealplanlegger fra landbrukshøgskolen på Ås, har jobbet som reguleringsplanlegger ved teknisk etat i Narvik kommune, men jobber i dag i Sweco i Narvik. Narvik-fjellene var en vesentlig årsak til at han flyttet hjem.
– Vi har det vanvittig bra her. Fantastiske fjell bare noen meter utenfor stuedøra. Det er klart at jeg med min skiinteresse aller helst vil bo her. Bedre plass kan du knappest finne!

Vi får tro at Ronny vet hva han snakker om. Han har vært i mange av verdens kroker for å stå på ski; Libanon, Argentina, New Zealand, Europa, USA og Canada.
Å bli festet til film slik som i forbindelse med «Loop» og «Nord» er såvisst ingen ny opplevelse for Ronny. På mange av turene sine har han hatt filmteam i hælene.

Salomon og Haddock er noen av de som gir utstyr.
– Jeg har vært så heldig å ha fått det aller meste av skiutstyret mitt betalt av andre. Å kjøpe alt selv ville jeg ikke hatt mulighet til når for eksempel ett eneste par ski kan koste over 10 tusen kroner. Det går uansett nok penger med. Reisene er jo ikke akkurat gratis, forteller han.

I løpet av våren kommer Ronny til å ta turen flere ganger utover til Lofoten. Et område som han liker svært godt, også til skikjøring. I månedsskiftet mars/april avholdes arrangementet Camp Lofoten med base i Henningsvær.
– Dette er utvilsomt et av vinterens råeste og vakreste eventyr for deg som er en opplevelsessamler! Det blir camp med mucho hygge og massevis av spennende aktiviteter med fokus på toppturer og fet frikjøring i Lofotfjellene, forteller han.

Tekst og foto: Rune Dahl