Hjem » Kultur & underholdning »  Marit Voldsæter: Biologidamen fra Bergen

Marit Voldsæter: Biologidamen fra Bergen

Hun har inngående kjennskap til kråkebollens fordøyelsessystem, og forklarer forskjellen mellom Erik Thorstvedt og Audun Lysbakken basert på hardcore biologi. Marit Voldsæter strikes again.

Det er passert medio september. Utover høsten venter underholdning og premierer på scener landet over. Marit Voldsæter er helt i innspurten på sitt nye show, men klemt inn mellom prøver og TV-opptak får artisten likevel svart IN magasinet på et knippe spørsmål:
– Du er aktuell med forestillingen Null i biologi i Bergen denne høsten – hvor spent er du nå? Er alt under kontroll?
– Jeg er kolossalt spent, og stoler på at alt er under kontroll. Vi har fremdeles litt tid, så det skal sitte på premieren.
– Hva inspirerte deg til å velge «Null i biologi» som tittel på showet ditt?
– Jeg fikk faktisk null i biologi på gymnaset. Jeg kom opp i muntlig og hadde null rette. Det ble jo null, det da. Men nå har jeg klart å få giftet meg inn i akademia, med en seniorforsker i biologi. Det var først da jeg skjønte at biologi faktisk er verdens gøyeste fag, og at ingenting er sånn som du tror. Derfor Null i biologi.
På Lindmo 16. september utdyper Marit:
– Jeg hadde skulket hele året, og manglet noen timer for å få artium. Jeg kunne velge mellom biologi og ballspill, så jeg tenkte, hvor vanskelig kan det være? Gym – det var ikke aktuelt. Jeg kunne klare å snakke meg gjennom biologien. Men da jeg kom opp i muntlig, fikk jeg spørsmål man ikke kan forholde seg til, om forskjellen på karplanter og karsporeplanter. Det går ikke an å vite det. Også fikk jeg spørsmål om fisken sitt blodsystem. Jeg svarte feil på alt. Til slutt spurte biologilæreren: «Er det noe du husker? Noe som helst fra dette året med biologi?» Så kom jeg på kråkebollen. Når kråkebollen skal spise, så vrenger den magesekken ut av bollen, klasker den ned, suger opp det han skal spise, og trekker hele sulamitten inn igjen. Og det var riktig! Biologilæreren ble glad, og spurte hvilken gruppe kråkebollen tilhører. Da tenkte jeg kråkefamilien? Det ble null.
– Hva likte du selv best å gjøre på skolen, og hva likte du minst?
– Jeg likte best språk, fransk og engelsk. Også likte jeg minst matte og gym.

Ifølge Marit selv er ikke det sportslige hennes sterkeste side. Til Dagbladet har hun fortalt at hun prøvespilte to treninger for fotballaget Fyllingen.
– Men jeg er ekstremt ubegavet i ballsport. Jeg er veldig, veldig engstelig. Og treig. Så jeg er helt ubrukelig. Jeg vil si at jeg er ubegavet ikke bare i ballsport, men i alle idretter, så jeg var nødt til å prøve å være morsom.
Men Marit setter desto større pris på andres ballferdigheter, er en ihuga Brann-supporter, og har eget sete på Brann Stadion. Tilfeldigvis ligger også hennes eget hjem, et klassisk bergenshus fra 1919, midt mellom Brann Stadion og Haukland Universitetssykehus.
– Så jeg skal nok være på trygg grunn der, har hun sagt til Se og Hør.
– Kan du komme på et fag du mener man skulle hatt på skolen?
– Lære elever tidlig enkel psykologi, sånn at de er i stand til å forstå og tolke menneskene rundt seg, på godt og vondt. Da hadde krisesentrene hatt mindre å gjøre.
– Du er gift med en seniorforsker i biologi – hva tenker du om loven for attraksjon? Er det like barn som leker best, eller motsetninger som tiltrekker hverandre?
– Like barn leker best. Han er kjempevittig. Jada, du kan være vittig selv om du er seniorforsker. Vi har helt like verdier og meninger.

Marit har tidligere uttalt til Se og Hør at ektemannen, Ivar Gjerde, er vittig, snill og smart. Fra og med første date gikk skravla. Og det har den fortsatt med;
– Samtalene mellom meg og biologimannen min er veldig gøye. Og til showet liker vi å fakta-sjekke ting. Han har laget et skriv som vi kan bla opp i hvis vi lurer på noe. Så Ivar har vært delaktig i showet, forteller Marit til Lindmo.
– Jeg ble så nysgjerrig. Han er biolog. Jeg har null i biologi. Jeg begynte å spørre ham rett ut om ting jeg lurte på innenfor biologien. Svarene jeg har fått er ikke de jeg forventet. Et svar som var gøy, var hvorfor vi har blitt høyere. Det er variasjoner fra land til land, men i Norge har vi blitt ganske høye, generasjon for generasjon. Da har jeg tenkt – er det kostholdet? Men nei, det er kvinnekamp. Likestilling. På et tidspunkt fikk kvinner ligge med hvem de ville. Og når kvinner har eggløsning, da blir vi primitive. Vi blir det. Vi vil ligge med han som er høy, stor og sterk, og som kan beskytte oss. Og skaffe mat. Da vil vi ligge med Erik Thorstvedt. Så kom 60-tallet med p-pillen, og kvinner gikk i lengre perioder uten eggløsning. Da ble vi praktiske. Da vil vi ligge med han som henter i barnehagen, og som lager lapskaus - Audun Lysbakken. Så for første gang i historien kan vi bli lavere igjen. Det synes jeg Lysbakken skal tenke litt på.
– Hvilke fag hadde du likt å gå videre med hvis du ikke hadde blitt skuespiller/artist? Kunne du tenkt deg noe annet yrke?
– Psykologi. Jeg hadde følt det som veldig meningsfullt. Latter kan jo løse opp mye, så jeg har drømmejobben i så måte.

I programmet Lindmo ble Marit spurt om hun hadde prøvd seg på en «ordentlig» jobb.
– Ja, sånn med lønnsslipp og sånn, jeg har det. Jeg hadde et lite vikariat på Haakonsvern, Nato-basen i Bergen. Der jobbet jeg på telefonsentralen. Det var fred, så det skjedde ingenting. Vi satt og hang, og tulle-ringte. Men en dag kom det en veldig nifs telefon. Det var en ubåt som hadde kjørt inn i foten på en oljeplattform. Den telefonen havnet hos meg. Da fikk jeg så panikk at jeg satte over til kantinen.
Ifølge Dagbladet har Marit, i tillegg til å jobbe som sentralborddame, også jobbet som statist og stuepike før hun ble oppdaget av Fyllingsdalen Teater, der hun fikk rollen som heksa i Trollmannen fra Oz. Deretter gikk det i ett med ulike teater-, revy- og TV-engasjementer. Og det er kanskje ikke så rart – med tanke på svaret hun gir på dette spørsmålet:
– Hvem var du i klasserommet - rampen på bakerste rad eller lyset på første?
– Hon vittige baki hjørnet.

FAKTA: Marit Voldsæter

• Født: 20. juli 1966 i Bergen
• Bosted: Bergen
• Sivil status: Gift med Ivar Gjerde, 1 datter (23) fra tidligere forhold
• Yrke: Skuespiller/artist/komiker
• Karriere: Kvinner på randen (1996-2005), med Kjersti Berge og Elisabeth Moberg, deretter solokarriere
• Tidligere kritiker- og publikumssuksesser: Drit i å danse, Med ræven i fatle, og Rett fra skrumpleveren
• Aktuell med: Forestillingen Null i biologi på Ole Bull Scene i Bergen, 21. september - 15. desember, siden blir det norgesturné
• Fra Stand Up Norges hjemmesider: Marit strøk i biologi, og nå har hun giftet seg med en seniorforsker i faget. Slikt blir det humor av, og mye av dette får man oppleve i forestillingen. Hvorfor blir vi høyere? Er vi egentlig alle kinesere? Finn pulten din før det ringer inn til en hysterisk morsom skoledag, med Marit som assisterende lektor i alle fag!

Tekst: Trine Texnæs | Foto: Stand Up Norge
 

Følg IN magasinet på Facebook