Portretter »  Mamma med ambisjoner

Mamma med ambisjoner

Hele Narvik kjenner henne som den alltid blide og serviceinnstilte Gunn Inger på Reflex. Hun er så klart mye mer enn det – og snart består familien hennes av, ikke mindre enn SJU. Og vi lurer – hvordan får hun det til?
– Jeg har funnet løsningen – hvis vi vasker en maskin klær om dagen, så holder vi oss à jour, avslører hun. For det er ikke til å legge skjul på at, som for alle andre kvinner med jobb, barn og hus, er hverdagen temmelig hektisk. Organisering er et ord Gunn Inger Einås-Eidum (34) er blitt mer bevisst de siste årene. – Vi er nødt til å planlegge det meste i forkant, og så lenge det er gjort, går alt som regel greit, forteller hun. – Fordelen med det er at nå kommer jeg gjerne ti minutter før til avtaler, noe som sjelden skjedde før.

Fulgte drømmen

Allerede som liten jente var Gunn Inger i skjørtene på mamma Edel på jobb. Hun jobbet i klesbransjen og gleden ved det smittet raskt over på datteren. – Jeg elsket å være med moren min på jobb, så de valgene jeg tok senere i livet hadde nok sammenheng med at jeg tidlig fant ut hva jeg drømte om å jobbe med, forteller hun.
Så som 17-åring fikk hun sin første ekstrajobb på daværende Reflex på Kvadraten, som etter noen år ble til fast jobb. Hun trivdes godt med det og etter hvert fikk hun være med på messer og delta i innkjøpsprosessen. – På en av messene var jeg muligens litt stor i kjeften og kritiserte detaljer ved kolleksjonene, forteller hun. Det skulle føre til uante muligheter for henne. – Jeg ble spurt om å være med på å lage Reflex-kjedens kleskolleksjon, noe som var helt uvirkelig – og selvfølgelig måtte jeg takke ja til det! Plutselig stod hele verden for Gunn Ingers føtter og hun reiste til byer som New York, Paris, London, Lisboa og Hong Kong for å få inspirasjon og følge med på produksjonene. – Det var en utrolig lærerik prosess som jeg aldri ville vært foruten, sier hun. Den jobben hadde hun i fem år, parallelt med butikkjobb.

På egne bein

Så en dag i 1999 ble hun nødt til å ta noen valg. Reflex på Kvadraten gikk konkurs og Gunn Inger stod uten jobb. – Jeg visste med en gang at nå måtte jeg tenke fort og smart. Det gikk ikke lange tiden før jeg var klar i min sak – jeg ville starte min egen butikk, forteller hun. Når hun først hadde bestemt seg, var det ingen velmente råd eller advarsler som kunne hindre henne. – Jeg var hundre prosent sikker på at dette var drømmen min, og det gjorde den lett å følge, forteller hun. Det er tydelig å se at drømmen fortsatt er den samme.

Den største drømmen

Den største drømmen derimot, handlet om noe helt annet. Den ble realisert i 1996 da Marlene kom til verden. – Å oppleve å få en datter var ubeskrivelig, jeg følte meg og føler meg fremdeles så heldig. Det er lett å se at Gunn Inger er en stolt mamma, faktisk stolt tenåringsmamma. Marlene fylte nemlig nettopp 13 år. Noe Gunn Inger synes er både rart og spennende. – Jeg kjenner meg utrolig mye igjen i Marlene, hun har samme type energi som meg og interesserer seg for mange av de samme tingene som jeg gjorde på hennes alder. Men en ting er hun klar på – hun vil at datteren skal velge sine egne veier, og vil ikke legge opp til at hun en dag skal overta butikken.

Fargerik og sentral

Gunn Inger er en dame som vet hva hun vil ha og kjemper for å få det sånn. – Da jeg startet opp for meg selv og var på utkikk etter lokale, siktet jeg meg fort inn på det jeg mente var det beste lokalet på Amfi-senteret, forteller hun. Etter mye om og men fikk hun det, og slik butikken fremstår i dag, mener hun å ha den mest sentrale beliggenheten i byen.
Butikken har gradvis vokst seg stor, både i areal og omsetning. Gunn Inger fikk også etter hvert en medeier, i sin mann Thomas. – Det fungerer utrolig godt å jobbe sammen med Thomas, forteller hun. – Han tar seg av utstyrsavdelingen med alt det tekniske og jeg har ansvaret for klær. Begge får jobbe med det vi har størst interesse for og vi utfyller hverandre perfekt. Det gode samarbeidet mellom de to, pluss en gjeng flotte medarbeidere førte i 2003 og 2007 til at de fikk den prestisjefylte tittelen gasellebedrift. Noe som viser at Reflex på Amfisenteret er en stødig bedrift med stor vekst.
Gunn Inger elsker farger, noe som er lett å se når man kommer inn i butikken. – Alle varer er håndplukket av oss til vår butikk, forteller hun. – Det er kjempefint å se barn kledd i flotte farger, dermed velger jeg å ta inn fargerike klær, som også er tilpasset etterspørselen fra våre kunder, forteller hun.

Glede og sorg

I 2006 kom en ny glede inn i Gunn Ingers liv – hun ble gravid igjen og hun og Thomas ventet sitt første felles barn. Gleden var enorm, men dessverre ble den nødt til å gå hånd i hånd med en stor sorg. Mamma Edel fikk en alvorlig kreftdiagnose, noe som satte et stort sjokk i familien, men samtidig hentet det fram uante krefter i Gunn Inger. – Jeg ble ganske fort klar over hva jeg måtte gjøre, fikk en enorm handlekraft, forteller hun. Hun fulgte moren på hvert eneste legebesøk, både i Narvik, Tromsø og Oslo.
– Det eneste som stod i hodet mitt var at jeg måtte gjøre alt for å bevare mamma. Jeg skulle i hvertfall ikke i ettertid angre på ting jeg ikke hadde gjort, forteller hun. Det gikk fremover med Edel, og da Nikolai kom til verden var hun erklært frisk for en periode. Men dessverre kom sykdommen tilbake. Gunn Inger ble i løpet av denne tiden gravid på nytt – en ny glede fulgt av den samme sorgen. – Da det ble klart at mamma ikke ville bli frisk, og ikke hadde så lenge igjen, hadde hun kun et mål – å leve til etter fødselen, hun ville så gjerne se det nye barnebarnet som var på vei, forteller Gunn Inger. Sånn skulle det dessverre ikke gå. Tre måneder før lille Oliver ble født døde Edel. – Jeg følte meg så alene uten mamma, det var grusomt å miste henne, fælt å tenke på at hun ikke skulle være der og ta del i den gleden som tross alt ventet oss. Fælt at jeg ikke kunne spørre henne om råd lengre, forteller hun. Men det gjorde veldig godt å vite at jeg hadde gjort alt for henne og å vite hvor mye det betydde for henne, forteller hun.

Nye perspektiver

Gunn Inger har selv ingen anelse om hvordan hun kom seg igjennom den tøffe tiden etter moren døde. –Antakelig bor det krefter i oss mennesker som vi ikke aner at vi har, sier hun. – Dessuten hjelper det på å være en sammensveiset familie. – Pappa er helt fantastisk, jeg har to flotte brødre og nydelige unger. Også Thomas. Uten han hadde jeg aldri klart meg igjennom hele denne prosessen, han har vært helt unik, forteller hun.
Det å få denne erfaringen i livet har gjort Gunn Inger enda mer bevisst på hva som er viktigst i livet. Å ha en stor, nær familie rundt seg er det som betyr mest for henne. Til tross for at hun har en jobb som krever mye kommer barna alltid først.
– De merker naturlig nok at vi innimellom har det hektisk i butikken, den blir en naturlig del av deres liv også – Men jeg er for eksempel alltid tilstede når Marlene spiller fotballkamp og prøver ellers så godt det lar seg gjøre å legge opp livet vårt etter barnas behov.
Samtidig har jeg ikke noe problem med å overlate like mye av ansvaret til Thomas, forteller hun. – Vi er ganske likeverdige i forhold til ungene og deler på alle gjøremål. Det er tydelig at de har en fin balanse, både jobbmessig og på hjemmefronten. – Det er ikke hvem som helst jeg kunne fått tre barn med, forteller hun mens hun stryker seg over magen. I desember kommer nemlig et nytt tilskudd til den store familien, som da vil være på sju. Thomas har også en datter, Helene på 14, fra før av. Hun bor i Mo i Rana, men er hos familien sin i Narvik i alle ferier og så ofte som mulig ellers. – Vi gleder oss alle sammen til babyen kommer, men jeg må jo innrømme at det er litt rart å tenke på, forteller hun. – Hvis noen for ti år siden hadde sagt til oss at vi skulle bli en familie på sju, ville både Thomas og jeg fått oss en god latter.

Superkvinne

Som om ikke egen bedrift og snart fem barn er nok, har Gunn Inger i tillegg «tusen» andre jern i ilden. Hun er styreleder i Amfisenteret, opptatt av å holde på den årelange tradisjonen med symøte med venninnegjengen annenhver onsdag, har alltid vært aktiv, er glad i å trene. Og det er viktig for henne og Thomas at ungene husker noe annet enn butikken fra barndommen. Så da blir det ut på turer, og da gjerne fisketurer. Vi har også kjøpt oss hytte i Skjomen som vi har mange planer med, men det må nok vente en stund til, forteller hun. Og det var nesten godt å høre. For fortsatt lurer jeg – hvordan i all verden får du det til? Gunn Inger tenker seg litt om, men svaret kommer ganske fort.
– Jeg har bare en innstilling om at alt går greit. Og da går det som regel greit.

Tekst: Gro S Løkås
Foto: Rune Dahl
Make-up: Bare Minerals/ Oasen v May-Britt
Hår: Nikita Hair v/ Anne
Klær og smykker: Førr ei Dame
Sko: Sko + Sånt