Hjem » Kultur & underholdning »  KUNSTÅRET PÅ MUNCH 2022

KUNSTÅRET PÅ MUNCH 2022

Etter en knallstart og fantastiske besøkstall med over 170.000 besøkende de første 3 månedene, Har Munch nå lansert utstillingsprogrammet for 2022.

Apichaya Wanthiang. Foto fra venstre: Markus Moestue & Einar Aslaksen.

Aktuelle Sandra Mujinga er først ut i programmet, når MUNCH sparker i gang sin nye satsing på lokale samtidskunstnere i SOLO OSLO-serien. Videre utforskes det ubevisste og grenseløse med noen av historiens mest betydningsfulle kunstnere i utstillingen I villskapens øye, før black metal-bandet Satyricon kobles med Edvard Munchs bilder i et annerledes og overraskende møte. Samtidskunst er et av MUNCHs store satsningsområder, og høsten 2022 byr de på et bredt program med samtidskunst i verdensklasse med både den aller første utgaven av MUNCH Triennale, og fortsettelsen av SOLO OSLO. Triennalen presenterer aktuelle internasjonale samtidskunstnere i en gruppeutstilling sentrert rundt et aktuelt tema. MUNCH presenterer også i høst den norske kritikerroste kunstneren Marianne Bratteli i sin første omfattende museumsutstilling. I sommer kan publikum oppleve en storstilt utstilling med utgangspunkt i Sparebankstiftelsens omfangsrike samling, som stiller spørsmålene: Hvilke historier fortelles gjennom kunsten, hvorfor fortelles de - og av hvem? Dette er en utstilling med Edvard Munch i kontekst og publikum vil blant annet møte flere kunstverk av Andy Warhol – som er direkte inspirert av Munchs malerier. I tillegg kan publikum i sommer få oppleve utstillingen Stenersen!, og få et dypdykk i finansmannen Rolf Stenersen enestående kunstsamling. I 2022 fylles MUNCHs arrangementslokaler med et bredt tilbud av opplevelser. Liveprogrammet vil bestå av alt fra engasjerende samtaler og debatter, til leken kammermusikk, performance og jazz, spennende festivaler og et helt eget filmprogram. 
 

Sandra Mujinga. Foto Chai Saeidi | Angst. Foto Munch

Dette er årets utstillinger på Munch i 2022:

SOLO OSLO 22.01.22 – 03.04.22
Først ut i det nye året er kunstneren Sandra Mujinga - er en av Norges mest banebrytende unge samtidskunstnere, og først ut i MUNCHs nye SOLO OSLO-program, som skal presentere sentrale kunstnere med Oslo som utgangspunkt. Sandra Mujinga utforsker betydningen av skygger i en utstilling inspirert av science fiction, posthumanisme og tegneseriehelter. I sitt tilhørende formidlingsprosjekt løfter Zeenat Amiri frem en alternativ betrakterrolle i museet som ikke handler om hva du kan, men det du erfarer. 

I villskapens øye 12.02.22 – 08.05.22
I villskapens øye åpner i ett av MUNCHs største visningsrom, og er en av museets store satsninger for 2022. Møt noen av historiens mest betydningsfulle kunstnere blant annet som Salvador Dalí, Auguste Rodin, Louise Bourgeois og Pablo Picasso, i en utstilling som utforsker det ubevisstes grenseløse i billedverden.

Satyricon & Munch 30.04.22 – 28.08.22
Til denne utstillingen har black metal-bandet Satyricon laget et spesialkomponert musikkverk som kobles sammen med utvalgte malerier og grafiske arbeider av Edvard Munch. Det norske bandet Satyricon ble dannet i 1991 og er i dag et av verdens mest kjente band i black metal-sjangeren. Gjennom karrieren har de jobbet på tvers av sjangre og samarbeidet med populære artister og ensembler som Anja Garbarek, Trondheimsolistene og Operakoret ved Den Norske Opera og Ballett. I en av MUNCHs mest spektakulære saler kan du i denne utstillingen oppleve bandet i møte med Norges mest kjente kunstner, Edvard Munch.

Stenersen! 14.5.22 - 14.8.22
For første gang vises de to samlingene, som eies av henholdsvis MUNCH i Oslo og KODE i Bergen, side om side i en utstilling som kaster nytt lys over Stenersens enestående betydning for norsk og europeisk kunst. I utstillingen, som først skal vises på MUNCH og deretter på KODE i Bergen, retter vi oppmerksomheten mot Stenersen som kunstsamler, mesen, forfatter, kunstkritiker, institusjonsbygger og kulturpersonlighet.

Pablo Picasso, Sylvette, 1953. Foto Dag Fosse/KODE | The Great Adventure of Material World 2019 Lu Yang

Sparebankstiftelsen DNB 25.6.22 - 28.8.22
I sommer er det duket for en storstilt utstilling med norske og internasjonale verk fra samlingen til Sparebankstiftelsen DNB. I denne utstillingen kan du se verk av kunstnere som Nikolai Astrup, Andy Warhol, Ernst Ludwig Kirchner og Louise Bourgeois, når vi spør hvilke historier som fortelles gjennom kunsten? Hvem samler og bestemmer, og hvordan påvirker dette vår felles kulturarv. Utstillingen er utviklet av MUNCH og Sparebankstiftelsen DNB i samarbeid med KODE i Bergen. Utstillingen reiser videre til KODE i november 2022.

SOLO OSLO 15.10.22- 31.12.22
I den andre utgaven av SOLO OSLO inviterer kunstner Apichaya (Piya) Wanthiang besøkende til å bevege seg gjennom en pulserende, bankende, pustende installasjon. I sitt tilhørende formidlingsprosjekt har Frida Rusnak valgt å jobbe med blinde og svaksynte unge voksne.

MUNCH Triennale – Maskinen er oss 1.10.22 - 11.12.22
Utforsk teknologiens rolle i vårt samfunn i en gruppeutstilling med aktuelle, internasjonale samtidskunstnere. Opplev verk av kunstnere som på ulikt vis reflekterer over hvordan ny teknologi påvirker oss.

Marianne Bratteli 22.10.22 - 11.12.22 
Utstillingen tar for seg de store linjene i Brattelis kunstnerskap fra 1980-tallet og frem til i dag. Publikum vil få en unik mulighet til å se Brattelis kunst samlet, og til å utforske hvordan kunstneren eksperimenterte med nye materialer og uttrykksmåter. 

Kilde & foto: Munch
 

Følg IN magasinet på Facebook