Kultur & underholdning »  Kultur til folket

Kultur til folket

En smeltedigel av kunst og kulturopplevelser skal stå ferdig på Silokaia i Kristiansand i 2011. – Kilden blir et hus for folket, og et stort løft for hele regionen, sier markedssjef for Agder Teater -Nina Hammersmark.
I november 2007 var gravemaskinene på plass på Silokaia i Kristiansand og i gang med å bygge Europas mest spektakulære kulturbygg, – både når det gjelder arkitektur, teknikk og lokalisering.

Kilden blir på 15 000 kvadratmeter, med fire saler og plass for de fleste kunstneriske uttrykk, med avansert teknikk og det aller siste innen akustikk. Bygget blir det felles kunstneriske hjemmet for Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør. Denne organisasjonsmodellen har aldri tidligere vært prøvd i Skandinavia.

Et løft for regionen

Markedssjef Nina Hammersmark er en av de mange som gleder seg og som nesten ikke kan vente til bygget blir ferdigstilt.

– Kilden blir et kulturelt kraftsenter som både blir berikende og stimulerende for befolkningen på Sørlandet. Dette blir et hus for folket og et stort løft for hele regionen, sier hun.

Hammersmark spår at det nye kulturbygget vil ha en synergieffekt både på næringsliv og reiseliv, og at det vil øke muligheten for at flere attraktive kunstnere vil besøke Kristiansand.

– Jeg tror dessuten Kilden vil trekke til seg mange nye aktører, skape flere nye arbeidsplasser og medvirke til økt tilflytning til regionen, sier hun.

Kilden blir et spennende signalbygg som vil være et markant trekk i bybildet og folk som kommer vestfra med tog, bil, båt eller fly får et imponerende første møte med Kristiansand.

Scener og saler for alle

Det nye kulturbygget vil bestå av fire saler som skal romme konserter, teater og opera samt en flerbrukssal og en liten, intim biscene.

I konsertsalen med plass til 1200 publikummere er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Gode materialer og nøye studerte vinkler skal få musikken til å svinge i rommet. Akustikk er mer enn flotte ord. Hele vitenskapen om god lyd ligger til grunn i utformingen av Kildens største sal.
Den kombinerte teater- og operasalen skal få en form som gjør at en enkel stemme fra scenen også skal høres på bakerste benk. Det blir en god, kompakt og intim sal, ifølge arkitekt Erik Sandsmark.

Den minst spesialiserte salen i Kilden vil få en kapasitet på 234 sitteplasser eller 400 ståplasser og skal være åpen for alle. Her blir det boltreplass for skoleteater, breakdance, trekkspillklubb og dansegalla. Det finnes ingen grenser for hvem som kan bruke flerbrukssalen, ifølge Sandsmark.

Biscenen blir som en tradisjonell, liten teaterscene. Denne scenen er ment for mindre teateroppsetninger og for eksempel for stand-up komikere, foredragsholdere og mindre musikkgrupper.

Signatur i sørlandseik

Den bølgende veggen i sørlandskeik blir et gigantisk monument i seg selv. Veggen blir 4000 kvadratmeter, fordelt med omtrent halvparten innenfor og utenfor den ruvende glassveggen mot sjøen. Bølgeveggen blir kanskje Kildens viktigste element, selve signaturen. Veggen skal bygges av sørlandseik, for at Kilden skal ta opp i seg landsdelens storhetstid som eksportør av nettopp eik til de fleste verdenshjørner.

Samarbeid og helseeffekt

Kilden blir det aller første kulturbygget til å huse tre institusjoner, noe som ikke er helt uten utfordringer, innrømmer Hammersmark.

– Det er klart at det blir en helt ny måte å samarbeide på. Men jeg tror det først og fremst blir positivt fordi vi kan dra nytte av hverandres fagfelt.

Hun tror at den nye kulturinstitusjonen dessuten kan ha en god helseeffekt på sørlendingene, og forteller om en svensk undersøkelse som for noen år siden konkluderte med at de som deltar i kulturlivet har lavere dødelighet enn dem som ikke deltar.
Kilden gir større plass til både publikum og utøvere av kunst og kultur

– Jeg tror at Kilden vil bidra til å øke kulturinteressen blant folk i Kristiansand, avslutter Nina Hammersmark.

Tekst: Berith Eva Lamøy
Foto: Presse/Kilden