Hjem » Kultur & underholdning »  KON-TIKI – Norges neste Oscarkandidat?

KON-TIKI – Norges neste Oscarkandidat?

I august er det klart for internasjonal premiere på storfilmen Kon-Tiki. Ifølge ryktene
er det all grunn til å bytte ut varme sensommerkvelder med kinomørket.

«I 1947 blir en krigstrett verden fascinert av den unge, norske mannen Thor Heyerdahl. Han hadde utviklet en revolusjonerende teori om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika, stikk i strid med det etablerte vitenskapsmiljøets teori om migrasjon fra Asia. For å bevise teorien sin gjorde han noe hittil uhørt: Han bestemte seg for selv å teste den i praksis – og la ut på en eventyrlig og farefull ekspedisjon over Stillehavet. Den primitive balsaflåten han skulle tilbakelegge nesten 8000 kilometer med, døpte han Kon-Tiki – etter solguden. Thor Heyerdahl fikk med seg fem unge menn: Ingen av dem kjente hverandre fra før, og bare én av dem kunne seile. Selv hadde han vannskrekk og kunne ikke svømme. Thor var villig til å ofre alt og alle for å få rett. Filmen Kon-Tiki er en dramatisering av de virkelige hendelsene. Historien er personlig, og opptakene har foregått over nær sagt halve kloden: Norge, Polynesia, USA, Peru – og Stillehavet. Kon-Tiki er en historie om å velge eventyret, om å tørre å stå for det du tror på og bare gjøre det, selv når alle sier det er umulig. Det er en episk reise som endret menneskene som var med på den for alltid. Boken om Kon-Tiki er oversatt til 70 språk og det anslås at den har solgt over 50 millioner eksemplarer. Dokumentarfilmen om ekspedisjonen fikk Oscar i 1951 og Thor Heyerdahl ble den mest kjente nordmann i sin tid.»
(Nordisk Film)

Barndomsvenner og kolleger

Kon-Tiki er nå ferdig innspilt og de fleste digitale effekter er på plass. Om ikke lenge har den sin etterlengtede premiere – som åpningsfilm under den 40. norske filmfestivalen i Haugesund. Datoen er 18. august. 
– Vi er strålende fornøyd med å kunne åpne Den norske filmfestivalen med Kon-Tiki. Sjelden har det vært knyttet større forventninger til noen norsk film, og vi er sikre på at regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg vil innfri disse i fullt monn, forteller festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik i en pressemelding. 
De to regissørene har riktignok innrømmet at utfordringene ble mange. Særlig det å filme på åpent hav var vanskelig. Også etterarbeidet har vært krevende. Filmen inneholder mer enn 500 spesialeffekter. 
– Det er flere spesialeffekter enn det var i den første Star Wars-filmen, forteller Rønning i et intervju med Aftenposten. 
Heldigvis har Rønning og Sandberg solid ballast. De er begge oppvokst i Sandefjord, og har kjent hverandre siden de var barn. Sine første filmer laget de med det 15 kilo tunge videokameraet til Joachims far. I 1992 dro de begge over grensen til Sverige, hvor de fullførte to års utdannelse ved Stockholm Film School. Paret har siden regissert en rekke reklamefilmer og musikkvideoer. Flere av dem har mottatt høythengende internasjonale priser. 
Kon-Tiki er Rønning og Sandbergs tredje spillefilm. Den første, den engelskspråklige Bandidas, ble sluppet på verdensmarkedet i 2006. Hovedrollene ble gestaltet av Penelope Cruz og Salma Hayek. Sitt virkelige gjennombrudd fikk duoen imidlertid med Max Manus, som ble en av Norges dyreste, men også mest sette filmer gjennom tidene.

Dyreste film noensinne

Kon-Tikis produsent, Aage Aaberge, har i et intervju med Bergensavisen avslørt at også denne filmen har hatt et omfattende budsjett. 
– Regissørduoen har hatt et ambisjonsnivå hinsides enhver fornuft, så Kon-Tiki blir den mest kostbare norske filmen noen gang. Prislappen er på 93 millioner kroner. 
Aaberge er heller ingen fersking i bransjen. Han er en av veteranene innen norsk filmproduksjon, og har solid internasjonal erfaring. Kon-Tiki har han produsert i samarbeid med Jeremy Thomas fra Recorded Picture Company, en av Europas mest fremstående produsenter. 


Stjernespekket rolleliste

Lenge knyttet det seg stor spenning til hvilke skuespillere som skulle gi liv til de sentrale rollene. Spekulasjonene gikk høyt og lavt – i flere land. Da avsløringen endelig kom var det foran et fulltallig pressekorps.
Pål Sverre Hagen spiller hovedrollen som Thor Heyerdahl. Resten av mannskapet blir tolket av Odd-Magnus Williamson (navigatør Erik Hesselberg), Tobias Santelmann (radioekspert Knut Haugland), Anders Baasmo Christiansen (Herman Watzinger, ansvarlig for meteorologiske og hydrografiske målinger), Jakob Oftebro (radioeksperten Torstein Raaby) og Gustaf Skarsgård (den svenske etnografen og kameramannen Bengt Danielsson). I rollen som Thors første kone Liv møter vi Agnes Kittelsen. 
I forkant av opptakene var det av naturlige årsaker mye fokus på kropp. I store deler av filmen rusler rolleinnehaverne bokstavelig talt rundt i trusa. Målet for flere var å få en typisk 50-talls kropp – senete, men med masse brystkasse og rygg. I et intervju med Aktiv i Oslo fortalte Odd-Magnus Williamson at han hadde planen klar. Han skulle satse på linjegymnastikk, og en diett bestående av tørt brød og sildesmør!


Festforestilling i Operaen

Oslo-premieren på Kon-Tiki er lagt til Operaen. Dette skjer bare fem dager etter verdenspremieren i Haugesund. 
– Vi er utrolig glade for å få dette til. Operaen har utvilsomt Norges flotteste sal, og vi er svært stolte av filmen vår. Det blir spesielt å få vist den rett ved havet, sammen med den store staben som har bidratt til å lage filmen, fortalte Sandberg til Aftenposten tidligere i år. Under premieren vil balsaflåten som ble brukt under filminnspillingen ligge forankret i bukten ved det marmorhvite signaturbygget i Bjørvika. 
Også Operasjef Tom Remlov gleder seg. 
– Dette er et prosjekt jeg heier på. Jeg gleder meg til filmen, og tror det blir en stor film i ordets rette betydning. Det føles helt riktig at det er denne filmen som skal innvie Operaen for et slikt formål. (Aftenposten).

Tekst: Siri Gerrard | Foto/Copyright: Carl Christian Raabe/Nordisk Film Distribusjon AS