Helse & velvære »  Et nytt og bedre liv med parykk av donert hår

Et nytt og bedre liv med parykk av donert hår

Det er mange årsaker til hårtap, men uansett grunn er det en tøff påkjenning for de som rammes. Apollo Hårsenter har lang erfaring med å hjelpe mennesker med hårtap og hodebunnsproblemer. De siste årene har de mottatt stadig mer donert hår fra gavmilde frisørkunder rundt om i landet. Av donorhåret lager Apollo Hårsenter myke og behagelige parykker til barn og unge som har mistet håret på grunn av sykdom. En av de beskriver håret som så mykt at det føles som det danser på hodet!

Håret har mye å si for selvfølelsen og det å miste det er for mange en stor påkjenning som kan føre til angst og sosial isolering. Særlig kan det være vanskelig for barn og unge som mister håret på grunn av sykdom akkurat i den mest sårbare alderen hvor man helst ikke vil skille seg ut. Heldigvis finnes det hjelp å få. Apollo Hårsenter har over 30 års erfaring med å hjelpe mennesker med hårtap og har i dag 18 Apollo Hårsentre spredt over hele landet. Her tilbyr de hodebunnsbehandlinger, hårsystemer og parykker. I tillegg har de en egen transplantasjonsklinikk på Østlandet. Her kan du med andre ord få hjelp til å finne den løsningen som passer best for akkurat deg slik at du igjen blir fin på håret.
Ved alle sentrene møter du spesialister som er lidenskapelige opptatt av å gi deg den frisyren du ønsker. 
– I bunnen for alt vi gjør ligger vår visjon om å gi folk med hårtap en bedre hverdag. Alle du møter hos oss brenner for faget sitt og bryr seg om hver enkelt kunde. Vi kan mye om hårtap og vårt fokus er å håndtere alle utfordringer knyttet til dette, fra produkter som bremser eller skjuler til alle mulige hårsystemer. Vi finner alltid en løsning som passer til den enkelte, forteller daglig leder Olav Midtgarden.

Naturlige parykker av donorhår

De siste årene har det blitt mer vanlig at folk som klipper av seg håret ønsker å donere det. Dette håret lager så Apollo Hårsenter fantastiske parykker av som gir barn og unge som har mistet håret, en ny og bedre hverdag. Da IN magasinet var på besøk hos Apollo Hårsenters hovedkontor i Akersgaten i Oslo, fikk vi se det godt bevarte skattekammeret med flott donorhår som venter på å bli benyttet i parykker til de som trenger det. 
– Vi er utrolig glade over å få så mye fint hår, særlig når vi ser gleden hos de som mottar håret, sier Olav. 
– Både vi og mottagerne er svært takknemlige overfor de som donerer hår. Ved hjelp av det fine håret vi får har vi mulighet til å lage løsninger som virkelig betyr mye for mange, og det er vi stolte av. Spesielt er vi stolte over at vi kan lage løsninger uten at håret blir kjemisk behandlet. Det ivaretar den unike kvaliteten i håret og gjør at det holder seg like fint og sunt som når vi fikk det. Parykker eller hårdeler av helt ubehandlet hår er lettere og mykere.

Endrer liv

Det donerte håret brukes til å lage parykker og hårdeler til de som har mistet håret som følge av sykdommer som alopecia og kreft. For disse har det ekstra stor betydning å få en parykk med hår som er helt ekte og naturlig. 
– Det kan virkelig endre livet til noen i sårbar alder å få en hårerstatning som gjør at de kan føle seg som alle andre. Flesteparten av de som får parykker og hårdeler med donert hår er rammet av sykdommen alopecia. De har gjerne brukt parykk hver dag siden de mistet håret og forteller at de aldri har hatt en som føles så fantastisk. Det tar tre måneder å lage en parykk og da blir det ofte for lang tid i forhold til kreftpasienter som gjerne trenger en parykk med det samme. Men nå har flere av våre hårsentere bestilt opp noen parykker med donorhår i standardstørrelser for å ha til nettopp kreftpasienter.

Det danser!

På nettsidene til Apollo Hårsenter, www.apollohair.no, kan du lese intervjuer og se videoer av flere som har fått parykker av donorhår. En av de er Silje (39) fra Haugesund. Hun fikk alopecia allerede som fireåring og sin første hårerstatning da hun var 13. Opp gjennom årene har hun prøvd en rekke forskjellige løsninger. 
– Det har heldigvis skjedd en enorm utvikling i løpet av disse årene. I dag har jeg det mest fantastiske håret jeg kan drømme om, det føles helt naturlig. Det danser som jeg pleier å si. Det er virkelig befriende!
Siden hår som er donert her i Norge ikke går gjennom noe kjemisk behandling og beholder sine originale kvaliteter og skjellag er det like mykt og bevegelig på Siljes hode som det engang var på hodet til den som donerte det. 
– Jeg får så mange komplimenter for håret, og det er ingen som ser at det ikke er mitt naturlige hår. Det beveger seg sammen med meg. Donorhår har forandret livet mitt og gjort det mye enklere. Jeg håper mange flere ønsker å donere håret sitt sånn at flere av oss som ikke har eget hår kan få en bedre hverdag.
Ønsker du å donere håret ditt til noen som trenger det, finner du oppskrift på hvordan du kan gå frem på www.apollohair.no/donere-har eller du kan spørre frisøren din!

FAKTA: Ditt lokale Apollo Hårsenter

I Oslo og omegn finner du disse klinikkene:
• Apollo Hårsenter Oslo
Akersgata 45, 0158 Oslo. Inngang fra Grensen
Tlf: 22 83 00 13 | E-post: oslo@apollohair.no
• Apollo Hårsenter Lørenskog 
Solheimveien 56, 1473 LØRENSKOG 
Tlf: 67 91 19 68 | E-post: lorenskog@apollohair.no
• For mer info og andre klinikker se www.apollohair.no
• Facebook: www.facebook.com/apolloharsenter

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Apollo Hårsenter & Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook