Hjem >  En ekte motepionér

En ekte motepionér

Ivar Langenes smiler fra øre til øre. Det har han all grunn til. Sørlendingen er mannen bak klesmerket Urban Pioneers, som bare et halvt år etter lanseringen er blitt motenorges store snakkis.

– Vi har fått en eventyrlig start, forteller han.
Interesse for klær har Ivar hatt så lenge han kan huske. 
– Den fikk jeg inn med morsmelken. Bokstavelig talt. Foreldrene mine jobbet med tekstil og selv var jeg bare tjue år da jeg åpnet klesbutikken Image. Det ballet på seg og ikke så lenge etter startet jeg klesmerket Bølger.
Image er i dag blitt tre butikker, men i 2015 sa han opp stillingen sin i Bølger. Med Urban Pioneers føler imidlertid Ivar at han har truffet den «nerven» han har lett etter. Kort sagt handler det om å ha fylt et tomrom. 
– I løpet av årene som butikkeier fikk jeg stadig bedre grep om hva menn faktisk har bruk for. De fleste ønsker seg tilgjengelige klær, men i en eksklusiv og kul innpakning. Samtidig har vi ulike stiler og behov. Noen ganger skal man på båttur, andre ganger på byen eller middag til svigers. Hver anledning krever sitt med hensyn til antrekk. Planen min var å skape et merke som kunne dekke ethvert behov, helt uavhengig av anledning, humør eller personlighet. 

Kreativ natt

Nøyaktig hvordan dette skulle foregå hadde imidlertid ikke Ivar helt klart for seg. Ideene var mange og de svirret rundt i hodet kontinuerlig. Fast form fikk de først en sen natt i Polen. 
– Samboeren min og jeg var på weekendtur da jeg plutselig bråvåknet i 03-tiden. Der og da var alle tankene på plass. Med tilløp til mani satte jeg meg ut på balkongen og noterte for harde livet. Tre timer senere vekket jeg min kjære og sa at nå, NÅ, vet jeg hva jeg skal gjøre.
Etter det utviklet ting seg fort. En av dem som meldte sin interesse var William Follestad, daglig leder og fjerde generasjons eier i butikkjeden Follestad. Han satte Ivar i kontakt med Ola Mæle, Norges kanskje mest ettertraktede investor. Snart var det klart for et møte på sistnevntes hytte i Blindleia. Ytterst nervøs, men full av pågangsmot, la Ivar frem sin businessplan. Mæle lot seg overbevise, og høsten 2016 var den første kolleksjonen klar for publikum.

Tre kolleksjoner – i én

Urban Pioneers består av minimalistiske, nedtonede, klassiske og tidløse herreplagg. Små detaljer sørger for en særegen finesse og kvaliteten er uovertruffen. 
– Det er tre stilretninger i kolleksjonen – klassisk, street og casual. Jeg er opptatt av å ha en historie knyttet til produktet og derfor har disse retningene fått tre forskjellige guttenavn – Alex, Raphael og William. Plaggene følger karakterene. Hvor de reiser, og hvem de møter, danner utgangspunkt for hvordan neste kolleksjon ser ut, sier Ivar. 
Årets vår- og sommerkolleksjon vitner om et merke kommet for å bli. Urban Pioneers spenner vidt og består av både straighte bukser, ledige fritidsklær, ulike basisplagg, strikk og myke skjorter. I tillegg er det lagt mye krefter i teknisk yttertøy. Lette jakker som utvilsomt ser kule ut, men som samtidig beskytter mot vær og vind. 
Fargepaletten varierer fra friske toner i lys blått og dus grønt, til mer klassiske farger som sort og hvitt. Stoffene holder høy kvalitet og passformen er god. 
At kundene liker det de ser er åpenbart. 
– Vi har fått en drømmestart. Jeg var utrolig spent før lansering. Det kan sammenlignes litt med en teaterpremiere. Man øver og øver, men plutselig er publikums øyne og flombelysningen rettet mot deg. Da er det på tide å levere.
Heldigvis tok det ikke mange dagene før bestillingene begynte å komme. Håpet var å selge Urban Pioneers inn til cirka tretti butikker. Nå er tallet 64. Det inkluderer også utsalgssteder i London og Nederland. Det er ikke rart at jeg smiler mye. Med hånden på hjertet kan jeg si at jeg aldri har hatt det så bra som nå. Det er bare å klype seg i armen og si takk. Denne takken retter han ikke minst til menneskene tett rundt seg. 
– Jeg hadde aldri klart dette alene. Uten teamet mitt hadde jeg ikke vært noen ting, fortsetter Ivar. 
– Selv om jeg er den som til slutt tar de fleste avgjørelser, er jeg avhengig av folkene rundt meg for å komme i mål, og de gjør en strålende jobb hver dag. I tillegg er Ola Mæle verdens beste samarbeidspartner. Han er en fantastisk motivator og støttespiller – på alle vis.

Følg drømmen!

Selv om målet er å innta verden, har Ivar ingen ambisjoner om å forlate Kristiansand. Tvert om. Isteden vil han sette Sørlandets største by på det internasjonale motekartet.
– Det er absolutt mulig. Jeg ønsker å gjøre kristiansanderne stolte og det er utrolig motiverende hvordan de heier meg frem og gleder seg på mine vegne. 
Ivar er en travel mann og intervjuet nærmer seg slutten. Det er riktignok én ting jeg lurer på. Får vi noen gang sett denne alltid ulastelig antrukkede mannen i en slafsete joggebukse? 
– Så vittig at du spør om det. Senest i dag så samboeren min på meg med et skeptisk blikk og lurte på om jeg virkelig skulle gå ut sånn? Men jeg skulle bare på butikken, altså. Resten av dagen har jeg hatt hjemmekontor. Da trenger jeg ikke imponere meg selv med en dobbeltspent blazer, ler han. 
– Du, forresten, det er et par ting jeg vil si før vi avslutter, sier Ivar. 
– Jeg bare må rette en takk til samboeren og familien min. Til tross for at det siste året har vært fullstendig kaos – og at jeg har vært mye borte, både mentalt og fysisk – har støtten hjemmefra vært formidabel. Og til sist har jeg en liten oppmuntring til andre kreative sjeler der ute. Ha trua og følg drømmen din! Du er garantert bedre enn du tror selv!

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Urban Pioneers
 

Følg IN magasinet på Facebook