Hjem » Asker&Bærum » Kultur & underholdning »  Drømmehuset

Drømmehuset

Sjøholmen er et unikt kulturhus på drøye 1.500 m² ved Kyststien i Sandvika.

Den klassiske trevillaen ble tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg til Mustad-familien i 1910 og har en lang og spennende historie full av kunst, kultur og konserter. På et tidspunkt ble huset solgt til Fred Olsen før det på begynnelsen av 1970-tallet ble overtatt av Bærum Kommune.
– Jeg har funnet drømmehuset! Sjøholmen er ledig og vi skal skape det beste barnekunst- og kulturhuset i Skandinavia! Jeg ville lage et sted hvor du glemmer tid og rom. Hvor sansene fylles av musikk og vakre inntrykk, hvor kreativiteten og gleden våkner. Er du med, med dine ideer?, sa kunstneren og forfatteren Bjørg Thorhallsdottir til kunsthistoriker Mette Torstensen i 2014. Mette ble selvsagt med og hun har ikke sett seg tilbake siden.
I dag er driver hun kulturhuset i dynamisk trespann sammen med Bjørg Thorhallsdottir og Kristine Lise Fjørstad. Med ulik bakgrunn og utgangspunkt deler de tre en visjon om å lage et lavterskel kulturhus som treffer publikum på tvers av generasjoner og bakgrunn. Alle har sin vei inn til Sjøholmen, og AS-et drives etter et børs & katedral prinsipp.
– Vi ønsker simpelthen å skape en generasjon kreative barn, og et mellomrom i samfunnet, et godt, raust hus der du enten kan ta en kopp kaffe, se en utstilling, ta med klassen eller barnehagen på et formidlingsprogram, møte kunstnere i atelieret, ta en pause, ta med barna på Sanseloftet, feire et bryllup eller jobbe en dag, forteller Mette.

Bra besøkstall

De tre sosiale entreprenørene overtok eiendommen i 2015 og etter en lengre opppussingsperiode, preget av budsjettmessig kjempesmell og ymse uforutsette utfordringer for Bærum kommune, kunne de åpne dørene i september 2018. Siden den gang har over 30000 besøkende vært innom, og flere og flere har nå fått opp øynene for det unike tilbudet Sjøholmen har å by på:

Sanseloftet

Mettes hjertebarn er Sanseloftet, en ide hentet fra Brandtz i Odense, en kunsthall som i 30 år har skapt sanseutstillinger fra samtidskunstneres verden, tilpasset barnas opplevelse. På det 400 kvm store loftet, der barna i Mustadfamilien lekte for over 100 år siden kan eventyrlystne unger tre inn i en eventyrlig hemmelig verden, der hvert rom av de 9 rommene skal gi en kunstopplevelse, og trigge et spekter av følelser hos de besøkende.
– Dette er som en tidsmaskin, forteller Mette.
– Her kan ungene se hvordan barnerom så ut for 100 år sider. Her har vi skapt en underlig magisk verden der fantasien skal få lov til å løpe løpsk. På tårnværelse tar Smokkeprinsessen imot smokker hver søndag kl 12-13, og barna får med en egen liten pose med kunstmateriell så de deltar på å lage utstillingen!

Cafe

I de gamle stuene i 1. etasje driver Sult en hjemmekoselig kafe på dagtid med Bærums beste utsikt og uteservering og salgsutstilling på veggene. Her har de enkle lunsjretter og gode kaker - og suppetorsdag med verksted for barna.

Lykkehaven

Björg har laget et sted hvor du glemmer tid og rom. Hvor sansene fylles av musikk og vakre inntrykk, hvor kreativiteten og gleden har gode vilkår. Bjørg er en av våre mest folkekjære kunstnere og har også gjort seg bemerket som forfatter, foredragsholder og designer. Hos Lykkehaven kan du også kjøpe grafikk, bøker, smykker, kopper, glass, kort og alle produkter signert Björg.

Atelierer

I 2. etasjen på Sjøholmen finner du 8 kunstnere på sine atelierer som du bare kan besøke.

Jason Taylors undervanns-skulpturpark

I bukta nedenfor Sjøholmen finner du Jason Taylors unike undervannskulpturpark. Her er 12 skulpturer senket ned under vannoverflaten slik de danner et kunstig rev under vann, og danner kunstige rev og gir liv tilbake til havet. En badeplattform bærer en bronseskulptur av en mann som viser en jente hvor skulpturene er plassert - og at havet er vårt felles ansvar. Taylor har mer enn 1000 skulpturer plassert under vann over hele verden. Parken kan sees på en skjerm inne, eller man kan snorkle for å se de øverste – eller dykke for å se alle.

Velkommen til Sjøholmen.

FAKTA: Sjøholmen Kulturhus


Tekst: Stein Olav Kåsa | Foto: Stein Olav Kåsa & Sjøholmen Kulturhus
 

Følg IN magasinet på Facebook