Hjem » Asker&Bærum »  25 år med kunst

25 år med kunst

Langs elvebredden til Lomma på vakre Bærums Verk, finner vi jubilanten Galleri Kunstværket. 8. mars har galleriet formidlet kunst i hele 25 år. Fra starten med 2 kunstnere representert i 1997, til 80 kunstnere i 2022.

De dyktige damene hos Galleri Kunstværket har mange års erfaring med kunstformidling. Fra venstre: Stine Woxman, Bjørg Marie Bjørnulfsdatter og Susanne Lommel. Foto: Byash Studio/ Ann Sissel Holthe

En hel generasjon har vokst opp siden galleriets begynnelse. Og hvordan har dette gått til? 
– Vi har bygget sten for sten, forteller gallerist Bjørg Marie Bjørnulfsdatter. 
– Hele veien har vi hatt et langsiktig perspektiv, og visst at det tar tid å bygge opp. Sette tæring etter næring. Det er mange gallerier som har kommet og gått rundt oss siden starten i 1997.
Bærums Verk har vært tilholdsstedet til Galleri Kunstværket hele veien. 
– Dette er et egnet sted til å presentere kunst, mener Bjørg. 
– I fantastiske omgivelser, med naturen tett på og med en stor skulpturpark, danner dette en flott ramme rundt galleriet. 
Dette er den tredje bygningen galleriet har hatt tilhold i. Galleriet hadde sin begynnelse i en gammel arbeiderbolig, og flyttet deretter inn i den ene portnerstuen fra 1700 tallet. Fra 2010 har de holdt til i en av de nye byggene som ble satt opp på 80-tallet da stedet ble restaurert. 
– Vi har vokst ut av den ene bygningen etter den andre, og har i dag ikke hatt noen problemer med å fylle et dobbelt så stort lokale, forteller Bjørg. 
Men de blir i Verksgata 8b, og har ingen planer om å flytte.

Galleri Kunstværket ligger idyllisk til langs elven Lomma i Verksgata.

Mor og datter

Det var Greta Egeland, Bjørg sin mor, som startet Kunstværket, helt tilfeldig på selveste kvinnedagen. Etter 4 års drift overtok Bjørg galleriet og gikk fra ansatt til gallerist og ansatte sin mor. 
– Det er ditt galleri, men min baby pleier mamma å si, ler Bjørg. 
Mor og datter har samarbeidet godt og tett i alle år. 
– Det er viktig å skille mellom mor/datter og business, sier Bjørg. 
– Jeg kalte mamma konsekvent for Greta da vi var på jobb, ikke mamma. Det gir automatisk et skille, hevder hun. 
Greta er nå pensjonert, men stikker rett som det er innom for en kopp kaffe og en prat. Hun jobbet jevnlig i galleriet til hun passert 83 år. I galleriet jobber også Stine Woxman og Susanne Lommel, to dyktige damer som begge har flere års erfaring innen kunstformidling.

«Revemor» av Omar Andréen, en av kunstnerne som har vært hos Kunstværket siden starten.

Fra 2 til 80

De to første kunstnerne Kunstværket hadde samarbeid med var Asker-kunstnerne Omar Andréen og Øivind S. Jorfald. Begge er fortsatt representert i galleriet. Etter hvert kom det flere kunstnere inn, terskelen for å komme inn er høy. Man må være etablert som grafiker og profesjonell kunstner. I tillegg til billedkunst er det også flere dyktige keramikere med skulptur. 
– Det er flott å kombinere billedkunst med skulptur i interiøret, mener Bjørg.
Kundekretsen til galleriet er stor. Her kommer kunder fra hele østlandsområde, i tillegg til faste kunder fra Bergen, Stavanger og Tromsø når de er på disse trakter. Mange av kundene bor også i nærmiljøet og er stolte ambassadører for Bærums Verk. 
– Så er det også et sted å være stolt av. Med skulpturparken, koselige Verksgata med alle småbutikker, kunstnere og gallerier, i tillegg til en spennende 400 år gammel historie, avslutter Bjørg.

FAKTA: Galleri Kunstværket

Foto: Galleri Kunstværket

Følg IN magasinet på Facebook