Kultur & underholdning »  Årets påskekrim

Årets påskekrim

Påsken nærmer seg, og tradisjonen tro så er det på tide å finne seg årets påskekrim. IN magasinet har her valgt ut noen bøker som kan slukke den iboende tørsten etter en god kriminalhistorie som man kan ta med seg på påskefjellet.
Article image

Kullunge

Monica Kristensen følger opp suksessdebuten med en ny krim fra arktiske områder - denne gangen skjer det i gruvegangene på Svalbard.

Barn forsvinner fra barnehaven i Longyearbyen. De er ikke borte lenge, og ingen tar det alvorlig når barna nekter å si hvor de har vært. Men så forsvinner en liten pike uten å komme tilbake. Sporene hun etterlater seg fører inn i gruvegangene og ned i dypet av de nedlagte kullminene på Svalbard.

Kullunge er Monica Kristensen andre kriminalroman fra Svalbard. Boken gir oss både et foruroligende mysterium å oppklare og et særegent portrett av det arktiske øysamfunnet - et stykke Norge langt mer fremmedartet enn vi har for vane å tenke oss.

Den første boken i Kristensens serie av Svalbard-krim kom i fjor høst, og ble møtt av begeistrede anmeldelser. Hollendergraven er siden gjenutgitt som pocketbok og lydbok.

Article image

Den onde viljen

I Karin Fossums niende roman om Konrad Sejer blir to unge gutter funnet druknet. Er det en sammenheng mellom de to dødsfallene? Har de blitt drept?

Siden barndommen har de tre vært gode venner. Den vellykkede og sjarmerende Axel Friman er den naturlige lederen; den rufsete Philip Reilly er filosofen blant dem med sine evinnelige sitater fra  Koranen , mens lille, spinkle Jon Moreno bare er forsiktig og plaget av dårlige nerver.

Under en hyttetur drukner Jon etter å ha falt ut av båten. Er det et hendelig uhell eller ligger det noe annet bak? Like etter finner noen liket av en annen ung gutt også denne gangen i et vann. Har gutten druknet eller er han offer for en forbrytelse? Sejer og Skarre har lite å gå etter, ungdomsmiljøet på stedet virker ikke avskrekkende og hvorfor skulle noen ønske livet av to så unnselige unge menn? De to sørgende mødrene finner hverandre og sammen finner de en tråd som skal får det hele til å rakne.

Article image

Isprinsessen

Camilla Läckbergs første kriminalroman fra Fjällbacka: Erica Falcks bestevenninne fra barndommen blir funnet død i badekaret, og Erica møter politimannen Patrik Hedström.

Alexandra Wijkner blir funnet med oppkuttede pulsårer i badekaret i barndomshjemmet. Liket blir funnet av en eldre fisker, som skal passe huset når hun er borte. Det er forfatteren Erica Falck, som er i Fjällbacka for å gjøre opp boet etter sine avdøde foreldre. En gang var hun Alexandras beste venninne, men de mistet kontakten i tolvårsalderen, like før Alexandra flyttet fra Fjällbacka uten å si adjø, og Erica har aldri skjønt hvorfor. Politiet oppdager snart at det ikke dreier seg om selvmord, og det lille samfunnet rystes av enda et mystisk dødsfall.
Etterforskningen ledes av politimannen Patrik Hedström ved Tanumshede politistasjon, med Erica som en viktig kilde. Camilla Läckberg tegner i debutromanen Isprinsessen et bilde av et lukket samfunn der folk holder øye med hverandre og det for enhver pris gjelder å bevare fasaden.