Hjem » Mat & drikke »  Vinterviner

Vinterviner

På varme sommerkvelder er det perfekt med lette og friske viner. Varmen gjør at vi i hovedsak velger mellom musserende, hvite, lette røde eller roseviner. I vintermånedene tar rødvinssalget seg kraftig opp, slik har det alltid vært ifølge Vinmonopolets statistikker. 

Men - de siste årene har det vært en markant økning i salget av hvite viner og viner med bobler på vinteren også. I denne utgaven av In Magasinet skal jeg slå et slag for musserende, hvite og røde-viner som passer perfekt på en kald vinterdag. Måneder med R er perfekte fiskemåneder, kvaliteten på det vi får fra havet er nå på sitt aller beste. Hva kan vel da være bedre enn en kraftfylt flott balansert syrefrisk hvitvin servert til en fisk eller skalldyrmiddag? Svaret gir seg nesten selv, den samme pakka levert i en rød eller musserende-vin vil kunne gi den samme gleden. Du må selvfølgelig passe på at du ikke går i tannin-fella, men passer du deg for den kan du få en fest av et måltid. Det som er viktig er at du i utgangspunktet liker den type vin du velger. Det forfektes stadig fra vin og matkjennere at vin laget på druen Riesling er best til det meste og ja det kan være riktig, men ikke for den som ikke liker Riesling-viner. Dette er viktig kunnskap å ha med seg for eget vinkonsum. Det er viktig å lære fra kunnskapsrike mat og vinentusiaster, men det er også viktig at man tar egne valg. Gamle regler som hvitvin til fisk, rødvin til kjøtt og musserende som aperitiff er veldig greie å ha i bakhodet når vi setter vin til mat, men husk at dette ikke er noen absolutter. Hvis du elsker rødvin til torsk eller gjennomgående synes mest om en tørr musserende uansett hva du spiser - så har du rett til det. Det er du som bestemmer. Det er selvfølgelig ikke sikkert at dine gjester alltid er enige i dine valg av vin til mat. Og det er akkurat det som gjør mat og vinkombinasjoner så spennende, utfordrende og morsomt. Det er viktig å være leken, på samme måte som det er utrolig tilfredsstillende å treffe klokkerent med en mat og vinkombinasjon man har jobbet med. For å få til dette er det viktig at man prøver ut forskjellige kombinasjoner. Jeg skal ikke si hva dere skal eller ikke skal gjøre. Det jeg foreslår er at dere av og til tar to typer vin til et måltid, ikke alltid og aldri for å drikke mer, men for å sjekke ut hvilken type vin som faktisk passer best til måltidet. Husk at dere kan få tvetydige svar, en av dere kan like den røde bedre enn den hvite/musserende og vis versa. Dette er som det skal være, vi er forskjellige. Det er også sikkert at vår smak utvikler seg gjennom hele livet og desto mer vi utfordrer den vil vi tåle. Viner som passer godt til vinter er gjerne litt varmere og rikere i anslaget. I tillegg kan de gjerne ha bra med syre være faste og litt mere krevende enn sommerviner. Vintermat er jo ofte rikere, fetere og kraftigere i anslaget enn sommermat. 
Her er et utvalg viner som kan passe godt inn i en vintermeny.

A.D. Coutelas Origin' Brut

  • Vinmonopolnr. 5972301. Kr. 339,90 
  • Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%. 

Dette er A.D. Coutelas sin basis Champagne. Knallbra, tørr og relativt rimelig Champagne. Druene er økologisk dyrket. Gjæret på ståltanker med malolaktisk fermentasjon (omgjøring av eplesyre til melkesyre). Fem år andre gangs gjæring på bunnfall før omkorking. Duft: Aroma med fint preg av sitrus, eple, grønne urter, hint av kjeks og noe mineralsk. I munnen: Litt utviklet, preg av sitrus, eple og urter, innslag av smør, kjeks og mineraler, lang balansert deilig avslutning. A.D. Coutelas Origin' Brut passer glimrende som aperitiff og retter av sjømat. Champagne går jo som vi alle vet til alt.
Basisutvalget

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

  • Vinmonopolnr. 5540901 Kr. 185,00 
  • Pinot Blanc 33%, Pinot Noir 33%, Chardonnay 33%.

Crémant betyr direkte oversatt kremet, og refererte opprinnelig til musserende viner laget med mindre trykk, noe som gjør boblene bløtere og munnfølelsen mer kremete. Crémant gir ofte en fantastisk vin for pengene for de som ønsker en stil lik den fra Champagne.
Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut lages etter méthode traditionnelle (andre gangs gjæring i flaske som en champagne). Gustave Lorentz Crémant er et resultat av tradisjoner og godt håndverk. Vinen er Lys gyllen med aroma av eple, sitrus, kjeks og gjærbakst. På smak er den forfriskende syrlig med mineralske toner, midtpartiet er en forlengelse av duft bildet, balansert og strukturert avslutning. Perfekt som aperitiff og til sjømat, den passer også godt til lyst kjøtt og halvfaste oster.
Bestillingsutvalget

Tommasi Rafaèl Valpolicella Classico Superiore 2019

  • Vinmonopolnr. 621801 Kr. 189,90 
  • Corvina 70%, Molinara 5%, Rondinella 25%.

Rafaèl vinmarken ligger i det historiske området Valpolicella Classico. Vinen modnes 18 måneder på store Slavonske eikefat. Dyp rubinrød. Duft av tørket krydder, lær og kirsebær aroma. Forholdsvis intens og krydret med en søt kirsebærsmak. Godt balansert og fruktig vin. Dette er en leskende og god enkeltmarks Valpolicella fra Tommasi sin eldste vinmark. Den passer glimrende til pannestekt skrei med bacon og ertepure, lam, lyst kjøtt eller vinterens beste Pizza.
Bestillingsutvalget

Brocard Pierre de Préhy Chablis 2020

  • Vinmonopolnr. 8017601. Kr. 200,00
  • 100% Chardonnay-druer. Alkohol 13%, syre 6,4 gl, sukker 1gl.

Jordsmonnet til Pierre de Préhy består av kimmeridgekalk spekket med 250 millioner år gamle østersfossiler og leire. Druene håndplukkes fra 10-20 år gamle vinstokker som står i perfekt sør og sørøst-vendte vinmarker. Det jobbes i vinmarkene etter økologiske prinsipper, noe som er med på å gi Brocard Pierre de Préhy Chablis den kvaliteten den fortjener. 
Vinen har en rik frisk duft av modne grønne epler, fersk lime, flint, sjø og en tøtsj smørmalt. Dette er en ung nyansert og saftig vin med en herlig friskhet som går over i en rund og konsentrert smak av gule epler og sitrus. Lang frisk konsentrert Chablis-karakter i avslutningen. Mye vin for pengene. Passer godt som aperitiff eller til sjømat, kylling og lyst kjøtt. 
Basis utvalget, butikkategori 6

Brocard Saint-Bris Sauvignon Blanc 2020

  • Vinmonopolnr. 2001501. Kr. 175,00
  • 100% Sauvignon Blanc-druer. Alkohol 14%, syre 4,6gl, sukker 3gl.

Området AOC Saint-Bris ligger rundt byen Saint-Bris-le-Vineux noen kilometer sydvest for Chablis. Saint-Bris skiller seg fra øvrige områder i Burgund ved at det satses på den samme druen som brukes i Sancerre - Sauvignon Blanc. Dette gir deilige syrefriske viner med typisk aroma av nesle mot kattepiss (på en god måte). Den passer perfekt som aperitiff eller til asparges, hvit geitost og selvfølgelig sjømat. Tidligere var området klassifisert som Sauvignon de Saint-Bris, men heter nå bare Saint-Bris. Jordsmonnet er leire og kalkstein, området er kjent for store kalksteinsbrudd som i dag benyttes som kjellere til lagring av vin. Lys grønngul farge. Frisk, fruktig og syrlig vin med hint av eple og stikkelsbær. Sitter lenge i midtpartiet og en lang frisk og konsentrert avslutning. Perfekt som aperitiff og til sjømat.
Bestillingsutvalget

Aune Lohmann Touriga Nacional 2017

  • Vinmonopolnr. 7916101. Kr. 179,90 
  • Touriga Nacional 100%. Alkohol 13%, syre 5gl, sukker 3gl. Dyp rød farge. 

Deilig, elegant duft av friske mørke bær, jordbær og søte plommer. På smak har du vanilje og jordtoner, stor fylde, rik og stofflig med en behagelig balansert syre, en skikkelig bra laget Touriga Nacional. Roar Aune fra Trondheim bestemte seg for å gå for sin store drøm om å bli vinbonde. I 2010 kjøpte han seg en vingård i Dão i Portugal sammen med Petra Lohmann. Nå 11 år og ekstremt mye arbeid senere har han fem viner i bestillingsutvalget. Etter å ha smakt dem må jeg si at jeg er imponert. De er enda ikke sertifiserte, men jobber etter økologiske prinsipper. Druene håndplukkes. Naturlig fermentering i åpne store stålkar. En del av druene avstilkes, uten at de knuses. Vinen lagres åtte måneder på gamle franske eikefat og resten på ståltanker før flasketapping. Aune Lohmann Touriga Nacional er perfekt til Vilt, lam og rødt kjøtt.
Bestillingsutvalget

Zenato Lugana San Benedetto 2020

  • Vinmonopolnr. 9775301. Kr. 179,90
  • Trebbiano 100% Alkohol 13%, syre 5,7gl, sukker 4,4gl. 

Klar strågul farge. Duft av epler, sitrus og urter Saftig frisk smak, med god balanse, fin friskhet, lang mineralsk og slank ettersmak. San Benedetto er en av de historiske vinmarkene i det klassiske Lugana-området, mellom Peschiera og Desenzano på sørbredden av Gardasjøen. Her er det blitt dyrket druer i over 2000 år. Jordsmonnet er veldrenert og består av leire og kalk. Trebbiano di Lugana-druene håndhøstes og presses forsiktig før jusen fermenteres i temperaturkontrollerte ståltanker for å bevare friskheten. Nydelig som aperitiff og til fisk og sjømat.
Bestillingsutvalget

Castello di Meleto Chianti Classico 2019

  • Vinmonopolnr. 1872901. Kr. 209,90 
  • Sangiovese 90%, Alicante Bouschet 5%, Merlot 5%. 

Intens mørk rød farge. Tydelig aroma av kirsebær og blomster. I munnen er den fruktig med et bra kirsebærbitt. Behagelig og integrerte tanniner som balanserer frukt og friskhet godt. Konsentrert, frisk og saftig med en lang avslutning. Etter spontanfermentering i ståltank og en periode med skallmaserasjon, overføres vinen til sementtanker hvor malolaktisk gjæring foregår. Vinen lagres i 54 hl store Slavonske eikefat. En god Chianti Classico som passer perfekt til en pizza med masse parmesan, rødt kjøtt eller noe småvilt.
Bestillingsutvalget

Faustino 1 DOCa Rioja Gran Reserva 2010

  • Vinmonopolnr. 67801. Kr. 244,90 
  • Tempranillo 88 %, Graciano 7 %, Mazuelo 5 %. 

Dyp rødbrun farge som vil bli mer transparent ved alder. Kompleks nese med mørke og røde bær, modne frukter krydder tobakk, sedertre (husk å lufte vinen). Smak: Fint utviklet, preg av mørke og røde bær, tørket frukt og blomst, integrert fat, lang syrlig og balansert avslutning. 
Faustino 1 til mat: Den er et klassisk følge til lam og rødt kjøtt. Hvis du hadde vært på middag med Bodegas Faustino kunne du ha fått den servert til tunfisk eller en middels lagret ost som Emmentaler eller Gruyère. Faustino 1 er i tillegg perfekt for alle som liker lagrede viner med en tøtsj av eik.

Er Faustino 1 et røverkjøp?
Om Faustino 1 er et røverkjøp eller ei kommer selvfølgelig an på om man liker vinen eller ikke. Man kan jo ikke videreselge den sånn helt uten videre, men liker du stilen er Faustino 1 helt klart et røverkjøp. Alle normale kriterier som settes til en kvalitetsvin finner vi igjen i Faustino 1. Druene vokser i et av verdens beste vinområder. De blir tatt godt vare på i vekstperioden og får om mulig enda bedre behandling etter innhøstingen. Bodegas Faustino har de beste fasiliteter for produksjon og lagring av vin. De har tilgang på de beste eikefatene det er mulig å få tak i, enten de trenger fransk eller amerikansk eik til en vin. Til Faustino 1 trenger de begge. Bodegas Faustino lagrer Faustino 1 i egne lokaler frem til de mener at den er drikkeklar. Når den lanseres, har Faustino 1 fremdeles et langt liv igjen. Akkurat som en toppvin fra Bordeaux eller Burgund, kan Faustino 1 ligge i årevis i en god kjeller - eller et vinskap og vente på en perfekt anledning. Den mest vesentlige forskjellen på Faustino 1 og dens franske søstre er prisen. Ja, de smaker selvfølgelig forskjellig, men Faustino 1 oppfyller alle kriteriene til en kvalitetsvin og det til en meget hyggelig pris.

Frank Røstgård
Frank@altomvin.no

 

Følg IN magasinet på Facebook