Hjem >  Vidunderlige Kathrine Nørgård!

Vidunderlige Kathrine Nørgård!

Noen ganger byr hverdagen på små, deilige overraskelser. I dag, for eksempel! Morgenen begynte med sitt vanlige stress; nå, derimot, er jeg fylt med energi og pågangsmot.

Kathrine ga IN magasinet en sniktitt på høstens kolleksjon av «byKathrine». Foto: Privat.

Det skyldes ganske enkelt dagens intervjuobjekt. For det finnes mennesker som omgir seg med en sterk og positiv aura – og som villig deler den med andre. Designer Kathrine Nørgård er definitivt én av dem. 
Blendende vakker og lekkert antrukket i egendesignet kjole tar Kathrine meg imot i studiet sitt på Ullern utenfor Oslo. Egentlig er hun fra Bergen, et faktum den klingende dialekten ikke levner noen tvil om. Båndene til Vestlandet er fremdeles tette, men det er Oslo som er hennes base nå.

Fra BI til Esmod

Det var på ingen måte gitt at Kathrine skulle bli designer. Men en egen business? Det ville hun ha. Hva slags business var lenge uklart. Interessefeltene var mange og Kathrine vurderte både jus og psykologi før hun til slutt endte med markedsføring på BI. 
– Jeg tenkte det var noe jeg kunne få bruk for uansett. Men vel ute i arbeidslivet var det noe som skurret. Gleden ved å gå på jobb hver dag manglet litt, forteller Kathrine. 
Glede fant hun imidlertid i klær og mote.
– Jeg har alltid elsket klær. Fra jeg kledde meg ut i mormors nattkjoler som liten jente; til jeg trålte alt av fashionblader som voksen. Jeg begynte å leke med tanken på at dette kunne være noe å leve av. Og da ideen fikk satt seg litt var det som om et lys gikk opp for meg. Det var jo designer jeg skulle bli! Problemet var bare at jeg verken kunne tegne eller sy, ler Kathrine – noe hun gjør ofte. 
– Derfor måtte jeg starte fra grunnen av. Skal man gjøre noe må man jo vite hva en holder på med! 
Full av pågangsmot begynte hun derfor på Esmod i Oslo. 
– Å komme fra det private næringsliv til et så kreativt miljø var nesten sjokkartet. Det var helt annerledes enn alt jeg var vant til. Men det var spennende – og selvfølgelig mye tøffere enn jeg hadde forventet. Jeg har ikke tall på hvor mange våkenetter jeg hadde de årene. Men jeg hadde bestemt meg! Jeg skulle fullføre. 
Det klarte hun med glans. Og i motsetning til flere av sine medelever hadde hun en klar plan for hva hun skulle gjøre etter endt studie. Målet var å lage klær kvinner ville ønske å ha på seg. Vakre, feminine og funksjonelle klær.

One of a kind

Så snart Esmod var et tilbakelagt stadium åpnet Kathrine kombinert butikk og atelier i Bygdøy Allé. Der laget hun egne «One of a Kind» – modeller og sydde på bestilling. Noe herresøm, men mest fokus hadde Kathrine på kvinneklær, og da særlig kjoler – av high end kvalitet. Laget i eksklusive stoffer og med unike detaljer. 
– Jeg hadde bestemt meg for å synes. Man må tørre det i denne bransjen, forteller Kathrine. 
I så måte fikk hun uventet drahjelp. Tone Damli hadde lagt merke til kjolene hennes, og spurte vennlig om hun kunne bruke dem i jobbsammenheng? Det fikk hun, og snart var det flere som fikk øynene opp for Kathrines design. 
    Det ble etter hvert så mange at Kathrine ikke kunne gjøre alt selv. Å kreere klær i takt med å hjelpe den stadig økende kundemassen ble rett og slett for mye. Hun satset derfor fullt og helt på produksjonen av sin egen kolleksjon «Kathrine Nørgård».

«byKathrine» består av fire årlige kolleksjoner og blir litt mer tilgjengelig enn «Kathrine Nørgård». I tillegg til kjoler finnes også skjørt, topper og bluser. Dette er klær man kan bruke!

Som skapt for kvinnen

Dette er ennå hovedlinjen hennes. Den er eksklusiv og plaggene er gjerne laget i enten silke eller cashmere. Ofte er de påsydd lekre paljetter eller Swarowski-krystaller. Fargene er duse og delikate. Linjen holder høy teknisk utførelse og er perfeksjonert for å fremheve kvinners figur på best mulig måte.
– Man skal kunne bevege seg i klærne mine. De skal ikke bare se bra ut, de skal også være funksjonelle og behagelige. 
Stilen er utpreget feminin. Sexy, utvilsomt, men uten på noen måte å tippe over i det vulgære. Sensuelt er egentlig et mer dekkende begrep. Kathrines kolleksjoner er ganske enkelt som skapt for kvinnekroppen.
– Jeg liker at vi har litt rumpe, pupper og lår. Men man trenger ikke ty til dype utringninger for å være sexy. Å være sexy handler ikke om å være avkledd. Ofte er det det motsatte som setter fantasien i sving. Hemmeligheten ligger i detaljene, forteller Kathrine.

«byKathrine» – høstens store motenyhet

Denne filosofien preger også Kathrines nye sidekolleksjon «byKathrine». Dette er en mer kommersiell linje, og har en litt hyggeligere pris enn den mer eksklusive «Kathrine Nørgård». Dermed er det enda flere som kan glede seg over Kathrines rålekre og distinkte design. Fra og med oktober blir kolleksjonen å finne i en rekke klesbutikker over det ganske land. 
– Ideen og uttrykket er det samme, men klærne er fremstilt i rimeligere materialer. Fremfor å lage for eksempel hele kjolen i silke, er det isteden detaljene som er fremstilt i silke. Det finnes utrolig mange fine stoffer som koster litt mindre, men som faller like godt på kroppen. 
Etter en liten sniktitt på høstens «byKathrine»-kolleksjon er jeg overbevist om at Kathrine Nørgård kommer til å bli det neste store navnet innen norsk design. Linjen er rålekker! «byKathrine» består av fire årlige kolleksjoner og blir litt mer tilgjengelig enn «Kathrine Nørgård». 
– Tanken er at plaggene skal passe flere, men likevel ha min identitet. Det har vært en spennende prosess – nesten mer enn vanlig. Dette med å designe klær blir litt personlig, hvert plagg er en del av meg selv. Og jeg vil jo gjerne at folk skal like klærne mine. 
Det gjør de nok, tenker jeg, og lar fingrene stryke over en fantastisk selskapskjole. Kolleksjonen for øvrig favner vidt. I tillegg til kjoler finnes også skjørt, topper og bluser. Dette er klær man kan bruke! Både på jobb og i selskap. Fargene veksler mellom krem, marine, sølv, sort og lilla. Og Kathrines kjærlighet til detaljer er ytterst nærværende. 
Jeg ymter frempå om at dette må vøre noe for utlandet også? 
– Å jada! Det har jeg konkrete planer om. Men først må jeg skape et solid fundament her i Norge. Veksten må være organisk, og kapitalflyten god. Men så? Hva skal jeg si? The sky is the limit? Jeg er nok ikke blant de som har de store begrensningene, ler Kathrine. 
– Faren min sa alltid: «Kathrine! Det du vil, det får du til!» Det er faktisk bare å bestemme seg.

Tekst: Siri Gerrard | Modellfoto: Behzad Ranjbar/Unik Foto | Modell: Birgitte Bastiansen | Makeup og hår: Studio Alf/Caroline Taraldrud

Følg IN magasinet på Facebook