Hjem >  Verdig og populær jubilant

Verdig og populær jubilant

I disse dager er det 5 år siden PK1 (Plastikkirurg1) på Sandsli, Bergen, utførte sin første operasjon i nye lokaler. Kirurgene på Sandsli har til sammen snart 50 års erfaring med jobben de utfører daglig.

– Dr. Busch og jeg hadde begge lyst til å starte en ny klinikk sammen. Vi brukte lang tid på å planlegge denne i detalj slik at klinikken skulle fungere optimalt til vårt formål og våre framtidige pasienter. Vårt mål var å etablere Vestlandets fremste og foretrukne kompetansesenter for privat plastikkirurgi. 28. november 2017 utførte vi vår første operasjon i nyoppussede, skreddersydde lokaler på Sandsli i Bergen, forteller Dr. Ørner 
700 m² topp moderne lokaler med sykehusstandard, alt nytt medisinskteknisk utstyr og håndplukket personale. 
– Vi utfører kun privat, kosmetisk plastikkirurgi. Alle våre operasjoner blir utført som dagkirurgi. Vi har 3 operasjonsstuer og våre operasjoner blir utført med et fast team bestående av anestesilege, anestesisykepleier, operasjonssykepleier, recovery sykepleier og kirurg. 
Sandsli ble valgt av flere grunner; lett å finne, lett å komme til, klinikken ligger for seg selv, har gode parkeringsforhold, er 2 minutter fra Bergen Lufthavn og det er hoteller bare 5 minutter unna. 1-tallet i PK1 står for «pasienten først», alt handler om deg som pasient fra første kontakt med klinikken og gjennom hele pasientreisen. – Vår visjon er å ha Norges mest fornøyde pasienter.

For å oppnå dette har PK1 følgende 4 kjerneverdier:

  1. Alltid pasienten først
  2. Erfaring
  3. Ærlighet
  4. Trygghet 

– Endelig har vi klart å lage PK1 til den klinikken vi mener at våre pasienter både fortjener og bør kunne forvente. Dette har vi lykkes med når vi ser hvilke tilbakemeldinger pasientene våre gir oss. 
For ikke så altfor mange år siden ble kosmetisk plastikkirurgi gjerne forbundet med en viss skepsis. Kirurgene som utførte denne type inngrep ble av mange betraktet som en slags pariakaste som spekulerte i kvinners dårlige selvbilde. Disse dagene er heldigvis talte. 
– Vårt mål er at dersom du en dag skulle trenge vår kompetanse, skal vi gjøre alt vi kan for å oppfylle dine forventninger. Vi har på disse 5 årene klart å bli den største leverandøren av disse tjenestene på Vestlandet. 95% av våre pasienter er kvinner, i alle aldre med ulike ønsker og behov. Gjennomsnittsalderen er 40 år og den største gruppen er i aldersgruppen 25-55 år. 

Kvinner i flertall

– At hele 95 % av pasientene våre er kvinner, handler trolig om at det er hennes kropp som blir utsatt for flest påkjenninger i løpet av livet. Det er vi kvinner som går gravid og det er vi som ammer. 
At kroppens forfall etter slike anstrengelser kan gå på psyken løs, har det gjennom historien vært liten forståelse for. Tomme, slappe bryst, strekkmerker og overskuddshud har alltid vært en del av mange kvinners liv. Ferdig med det!
– Dette har heldigvis endret seg. En «oppfiksing» etter graviditeter og amming, såkalt mommy makeover, er noe vi gjør mye av, så at behovet er der, finnes det ingen tvil om.

PK1

– Vi utfører alle former for brystkirurgi med unntak av behandling av brystkreft. Vi utfører også figurforming, ansiktskirurgi og diverse injeksjonsbehandlinger.
 PK1 er en privat klinikk, men faktum er likevel at 75 % av operasjonene de utfører på sine pasienter, er kirurgi som også tilbys av det offentlige, enten på et vanlig offentlig sykehus, eller på en privatklinikk som har avtale med et helseforetak. Dette er operasjoner som er definert som nødvendig helsehjelp med blant annet rett til sykemelding. Pasientenes problem er imidlertid at disse tjenestene kan være vanskelig tilgjengelig, og ha varierende kvalitet. Grunnen til det siste er at disse operasjonene i det offentlige som oftest ikke kommer høyt opp på prioriteringslisten, og utføres av kirurger med varierende grad av kompetanse. 
For alle pasienter det viktig å vite at man blir tatt på alvor, at kirurgen har den nødvendige kompetansen og at kirurgen vil ditt beste. Alt handler om tillit. Dermed oppstår også alle pasienters dilemma. Hvilken kirurg er den beste for meg? Hvem skal jeg velge og hvor skal jeg få operasjonen utført? 
– Det hender at pasientene våre velger oss til tross for at de vet at de kunne få utført enkelte typer kirurgi kostnadsfritt gjennom det offentlige. Det tar vi som et kompliment.

Det finnes en løsning

Årsakene til at kvinner vurderer kosmetisk kirurgi er mange og sammensatte. Er du en av disse er det viktig å spørre deg selv om dette er noe du virkelig trenger eller ønsker. Det meste kan en ordne på egenhånd gjennom slanking og trening, men så er det de tingene man ikke kan gjøre noe med, som for eksempel overskuddshud. Enten må man akseptere «problemet» eller vurdere å gjøre noe med det.
– For mange kvinner blir dette en energi/ tidstyv, som hos noen går ut over livskvaliteten.
Gevinsten av kosmetisk plastikkirurgi handler ikke om lykke, men om å føle seg vel. Å føle seg vel handler om velvære som også må sies å ha noe med helse å gjøre. 
Et lite tankeeksperiment er som følger: Spør en voksen kvinne som har født og ammet flere barn og som samtidig finner det problematisk å akseptere brystenes utseende i den grad at hun unngår å kle av seg for andre: Hvis hun kunne fått dette «fikset» med en stor grad av forutsigbart resultat, lite smerter, kort nedetid, liten risiko og i tillegg gratis, hva ville hun velge? Operasjon eller ikke?
Min beste venninne er et godt bilde på det dr. Ørner beskriver som sin mest typiske pasient. Hun har født tre barn, er i slutten av 40-årene, og var som så mange andre misfornøyd med brystene sine. Brystene hun en gang var så stolt av var ikke til å kjenne igjen. Et lite brystløft senere er hun nå strålende fornøyd. Hun fortalte imidlertid at beslutningen, som hun aldri har angret på, satt langt inne. Liv, som hun heter, er ikke alene.
– Før våre pasienter oppsøker oss her på PK1, har de tenkt på dette i mange år. Kosmetisk kirurgi er fortsatt stigmatiserende, og beslutningen om det å skulle ty til en slik løsning, nesten skambelagt. Økonomi kan også være en faktor. Flere forteller at å skulle bruke såpass mye penger på seg selv føles egoistisk. Usikkerhet rundt resultatet kan også medføre at noen vegrer seg. 
Det er vanlig å bruke mange år før man endelig bestemmer seg. 
– Dette mener jeg er bra og noe jeg anbefaler alle pasientene våre å gjøre. Start gjerne med et besøk hos fastlegen og innhent så mye informasjon som mulig før du bestiller time hos en plastikkirurg. Bruk lang tid på å finne den riktige kirurgen og klinikken for deg. Besøk gjerne flere klinikker. Alt handler om tillit til kirurgen og dennes faglige kompetanse. Jeg har alltid vært opptatt av at jeg skal ha det gøy på jobben og jeg tror faktisk at jeg har verdens morsomste jobb. Vi «lever av» fornøyde pasienter. Uten dette har jeg ingen jobb, og hvert fall ingen morsom jobb. Det er min oppgave å sørge for at dersom jeg tilbyr min pasient en operasjon, må jeg være sikker på at du blir fornøyd og får dine forventninger oppfylt, uten at jeg utsetter deg for unødvendig risiko, avslutter dr. Ørner på PK1 på Sandsli.

Fakta PK1 i Bergen

Tekst: Siri Gerrard | Foto: PK1
 

Følg IN magasinet på Facebook