Hjem >  Smykker for livet

Smykker for livet

Sandberg Swedens håndlagde juveler kan bæres i generasjoner. Dypt inne i skogene i Vest-Sverige ligger senteret i smykkeforetaket Sandberg Sweden.

Her, i nabolandets største gullsmedverksted, finner du flere tiår med erfaring innen faget. For 14 år siden overtok Staffan Sandberg virksomheten med ambisjon om å blåse nytt liv i den solide håndverkstradisjonen, men det var ikke åpenbart at det var smykkebransjen han skulle begi seg inn i. Etter å ha drevet familieforetaket Sandberg Tyg og Tapet sammen med sin far, bror og kone, var Staffan Sandberg klar for en ny utfordring. I løpet av sine år i bransjen hadde Staffan klart å få den masseproduserte tapeten til å bli et solid håndverk. Kunne han gjøre en tilsvarende reise i smykkebransjen?
– En dag ble min kone også lei av tapet. Jeg tenkte at smykker kunne bli vår nye start, så jeg spurte henne hva hun kunne om dette? Absolutt intet, ble svaret. Mangel på erfaring skremte tydeligvis ikke ekteparet.
Alt av Sandberg Sweden design gjøres av Pia Artling, tidligere studierektor på HDK, Høyskolen for design og kunsthåndverk i Gøteborg. For henne står et lekent formspråk og høy kvalitet i fokus.
– Gullet vi bruker er alltid 18 karat (750), uansett om det er gull, rose eller hvitt gull – og steinene er selvfølgelig alltid ekte, forteller Pia.

Pia er spesielt interessert i kontraster som f.eks. skinnende, hvitt sølv som møter oksidert svart eller skinnende gull – gjerne toppet med fargesterke steiner. Sandberg Swedens tydelige formspråk gjør at smykkene kan kombineres med hverandre og fungerer både til hverdag og til fest.
Alt fra design til foredling av råvarer, produksjon og kvalitetskontroll foregår i verkstedet – ett av få gullsmedverksteder som fortsatt eksisterer i Sverige. Her jobber et titalls gullsmeder og hvert smykke gjøres på bestilling. Å holde produksjonen i Sverige var en forutsetning for selskapet.
– Slike kvalitetsprodukter kunne vi aldri produsert i Asia, forklarer Staffan Sandberg.

Den voksende interessen for lokalproduksjon, høy kvalitet og etisk holdbare alternativer er tydelig i dagens næringsliv. Dette er en smittsom trend, og gjelder også smykkebransjen.
– Smykker er personlige, man bærer dem mot huden hver dag. Våre smykker skal gi eieren glede, da har vi lykkes, sier Staffan og viser et Stella-armbånd med en skilpadde i gull. Skilpadden er Sandberg Swedens kjennetegn, et gammelt asiatisk symbol for et langt og lykkelig liv.
– Handler du våre smykker, kjøper du et stykke svensk håndverk. Sandberg Swedens smykker kan du bære livet ut, og siden kan dine barn overta smykkene.
I Agder selges Sandberg Swedens smykker av Gullsmed Berglihn i sentrum av Kristiansand. For å finne ut mer besøk:
www.sandbergsweden.com