Hjem » Klær & mote »  Sett sammen din egen brille!

Sett sammen din egen brille!

Det kan være overraskende vanskelig å finne den perfekte brillen. Ikke bare skal formen på innfatningen passe til ansiktsfasongen din – du vil jo helst også finne en variant som matcher stilen din.

– Det mange ikke er klar over, er at det finnes langt flere muligheter enn de du ser på veggen når du kommer inn i en av butikkene våre, sier Stine Westlund.
Hun er innfatningsekspert i optikerkjeden Specsavers, og har lang erfaring med å veilede kunder i brillejungelen.
– Alle innfatningene våre kan nemlig fås med valgfritt glass, forklarer Westlund.
– Det vil si at hvis du finner en solbrille du liker, så kan denne også fås med klare glass og bli til en vanlig brille – og vice versa.

90-tallstrenden med fargede og graderte glass er tilbake

Ettersom Specsavers’ sortiment teller rundt 1.600 innfatninger, betyr det men andre ord at du har 1.600 valgmuligheter hvis du er på utkikk etter solbriller, for eksempel.
– Mulighetene begrenser seg heller ikke til klare glass eller solbrille-glass. Vi tilbyr også glass i ulike fargetoner og graderte glass, informerer Westlund.
Mens fargede glass har en jevn fargetone på hele glasset, er graderte glass farget i toppen av glasset og gradvis lysere nedover.
Ønsker du en fargetone på hele glasset, kan du velge mellom blått, gult, rosa, grått, brunt og grønt. Og vil du ha graderte glass, består utvalget av ulike grå-, grønn- og bruntoner.
– Fargede glass var stort på 90-tallet, og er nå tilbake i motebildet. Det er utrolig gøy, ettersom det gjør at man kan skape sin helt egen look.
Stine Westlund er spesielt stor fan av graderte glass, og mener de både er behagelige å bruke i skarpt lys og at de skaper en kul effekt stilmessig.
– Graderte glass kan forsterke øyensminken – og dermed være en fin partybrille, men samtidig også virke dempende på for eksempel røde øyne eller aldringstegn rundt øynene.

Hvordan finner du riktig brille til ditt fjes?

Er du på brillejakt, står det altså ikke på mulighetene. Men hvordan skal du gå fram for å finne fram til en brille du faktisk kler?
Stine Westlund mener det i hovedsak er to ting du bør ta hensyn til.
– Det er viktig å finne en brille med riktig bredde. Det gjør du ved å kontrollere at det bredeste punktet på innfatningen går kant i kant med kinnlinjen. Innfatningen skal ikke klemme på tinningen eller hvile på kinnet – heller ikke når du smiler.
– Videre bør øvre brillekant ha en fin plassering mellom øyne og øyenbryn. Brynet bør ikke havne under brillekanten.

Former som funker

Hvilken type brillefasong du kler, avhenger i stor grad av ansiktsformen – og her finnes det noen hendige retningslinjer.
– Et generelt tips er at brillefasongen bør stå i kontrast til ansiktsformen din. Har du for eksempel et rundt ansikt, bør du velge en firkantet brille fremfor en rund variant, sier Westlund.

Mer konkret har brillestylisten følgende tips til ulike ansiktsformer:

• Ovalt ansikt: Er jevnt formet og mykt avrundet. Har du ovalt ansikt, vil nesten alle innfatninger passe deg.
• Dråpeformet ansikt: Kjennetegnes med smal panne/tinning, og bredere kjeve- og hakeparti. Cateye-formede briller er perfekt på ovale fjes, ettersom modellen skaper balanse med ansiktstrekkene
• Rundt ansikt: Runde ansikter er gjerne ganske korte med bredere panne, runde kinn og avrundet hake. Gå for mer kantede modeller som trekker oppmerksomheten til øvre del av ansiktet, og unngå ovale eller rundt innfatninger
• Firkantet ansikt: Har rette linjer, med bred panne og markert hakeparti. Har du et firkantet ansikt bør du vurdere ovale eller runde briller, og unngå kantede.

FAKTA: Om Specsavers

• Specsavers etablerte seg i Norge i 2005 og er blant landets ledende optikerkjeder for rimelige kvalitetsbriller. Specsavers tilbyr briller i mer enn 1000 forskjellige farger og fasonger, som blir fremstilt av det siste innen høyteknologiske materialer, blant annet titan og rustfritt stål. Utvalget byr på stor variasjon, med alt fra rimelige briller til under tohundrelappen, til briller signert kjente designere. Alle briller hos Specsavers inkluderer standard enstyrkeglass.
• I Stavanger finner du oss på følgende steder:
- Specsavers Stavanger Kirkegata 24, Tlf. 51 89 19 00
- Specsavers Madla AMFI Madla, Tlf. 51 55 22 22
- Specsavers Kvadrat Gamle Stokkavei 1, Tlf. 51 22 05 50
- Specsavers Sandnes Bystasjonen, Tlf. 51 66 50 15

Følg IN magasinet på Facebook