Hjem >  Nyheter fra Louis Poulsen

Nyheter fra Louis Poulsen

Denne høsten lanserer Louis Poulsen et nytt medlem av VL45 Radiohus pendelfamilien, i tillegg relanserer de nå også designklassikeren VL Ring Crown. Begge lampene ble designet av den ikoniske danske arkitekten Vilhelm Lauritzen på 1940-tallet.

Det nye medlemmet av VL45 Radiohus pendelfamilien er i størrelsen Ø175 og supplerer de eksisterende størrelsene på Ø250 og Ø370 på en god måte, og skaper uendelige muligheter for spennende nye interiørdesign som involverer denne elskede klassikeren. 
I samarbeid med Louis Poulsen designet Vilhelm Lauritzen VL45 Radiohuspendelen for Radiohuset, det nye huset til Danmarks Radio. Opprinnelig ble imidlertid VL45 Radiohuspendelen kalt Kontorlampen. Den var en svært lik, men mindre kompleks versjon av Studiolampen, som hadde en todelt skjerm, og som ble designet for å være liten og aerodynamisk slik at den ikke forstyrret luftstrømmen fra ventilasjonen i de innestengte studioene der musikere øvde i timevis. Lampen måtte også kombinere et nedadrettet og presist arbeidslys for musikerne med et generelt mykere, mer diffust og blendefritt lys. Vilhelm Lauritzen løste dette ved å bruke elliptiske speil i den indre skjermen omgitt av den ytre opale glassklokken. VL45 Radiohuspendelen slik vi kjenner den i dag, beholder sine belysningsfordeler i tillegg til det varme, sofistikerte utseende og følelsen som passer så perfekt inn i dagens trender innen interiørdesign.

Alle versjoner av VL45 Radiohuspendelen er laget av det karakteristiske munnblåste, skinnende hvite opale glasset og ubehandlet børstet messing. Stor eller liten, alene eller i grupper har pendlene sin egen måte å forbedre alle typer interiør på. VL45 Radiohuspendelen vil være tilgjengelig i størrelse Ø175 i butikkene fra september. Størrelse Ø370 vil også være tilgjengelig med en LED oppgradering innebygd i pendelen.

En historisk skjønnhet blir relansert

Louis Poulsen relanserer nå designklassikeren VL Ring Crown. VL Ring Crown er laget av ubehandlet, blank messing og kommer med tre, fem eller syv skjermer i blank hvit, munnblåst opalt glass i tre lag. Pendlene er en markant og autentisk detalj i stilig interiør over hele verden og gir et varmt lys. Lampen kommer fra en lampedesign laget til det gamle danske radiohuset i København på 1940-tallet. Mens vegglampe- og pendelversjonene ble tatt i bruk i Radiohuset, ble Ring Crown aldri benyttet der. Men kun kort tid etter ble Ring Crown lansert, basert på de originale tegningene.
Arkitekt Finn Juhl, som jobbet for Vilhelm Lauritzen, fikk Eckersbergmedaljen for sin interiørdesign av en butikk, som han skapte for den danske porselensprodusenten Bing & Grøndahl på Amagertorv i København i 1947. Han brukte B & G Ring Crown i dette prosjektet. Vilhelm Lauritzen hadde mange bestillinger på Ring Crown, som han senere beskrev til Poul Henningsen i Louis Poulsens magasin NYT i 1953:

«Det skal være lett å tørke støv av, ikke samle skitt i bunnen, ikke knuse med en gang hvis den skades, være lett å skifte pære i, være så blendefri som mulig (uten dimming) og kunne brukes til nedadrettet lys og for jevnt avrundet lys etter behov. Og den må være pen,» skrev han.
VL Ring Crown lever opp til alle forventningene. Den vil være tilgjengelig i butikkene fra september 2019 i vegglampe- og pendelversjoner – også i hvitt opalt glass og messing.

Tekst: IN magasinet | Foto: Louis Poulsen
 

Følg IN magasinet på Facebook