Hjem >  Norsk skredderhistorie med britisk vri

Norsk skredderhistorie med britisk vri

Riccovero er noe så sjeldent som et norsk motemerke som kan skilte med nærmere 80 års skredderhistorie. I dag lager de tidsriktige, tøffe og elegante plagg for motebevisste menn og kvinner. Og deres kolleksjoner er ofte å se på sidene i ulike motemagasiner. Det er alltid en begivenhet for moteelskere når Riccovero lanserer nye kolleksjoner og akkurat nå har høstens nyheter ankommet butikkene. IN magasinet har pratet med en av designerne bak herrekolleksjonen, Graham Addinall, om hva vi kan vente oss i høst og vinter!


 

Graham Addinall er en britisk designer som tidligere har jobbet for Paul Smith. I dag bor han i København og er frilans designer. Han jobber litt for ulike merker, men hans hovedfokus er Riccoveros herrekolleksjon som han designer i samarbeid med daglig leder i Riccovero, Finn Einar Kvamme.
– Jeg begynte å jobbe med mote i 1988 og jobbet for Paul Smith i 18 år. Det er et stort firma og jeg elsket å jobbe der, men av ulike grunner ønsket jeg å bo i Europa. For åtte år siden flyttet jeg til København hvor jeg først jobbet for flere firmaer før jeg startet for meg selv som frilanser. Det er nå seks år siden jeg begynte å jobbe med Riccoveros herrekolleksjon sammen med Finn Einar og jeg elsker virkelig å designe for Riccovero. Det er et firma med lange tradisjoner med kolleksjoner som både er klassiske og moderne. Med røtter tilbake til 1936 har Riccovero kunnskap og ekspertise om skredderyrket, samtidig som de er et godt eksempel på et firma som har klart å holde seg moderne, forteller Graham.

Norsk skredderhistorie

Det er virkelig ingen underdrivelse å si at Riccovero har lange tradisjoner. Til neste år kan familiebedriften nemlig feire 80 år. Einar Kvamme startet sin skredderpraksis i 1936 omgitt av vakre fjell og fjorder i Olden i Sogn og Fjordane, stedet hvor Riccovero fremdeles har sitt hovedkontor. Etter hvert ble det etablert en konfeksjonsbedrift som sønnen Jan Kvamme overtok på 70-tallet og utviklet videre. Sønnesønn av Einar Kvamme, Finn Einar, hadde et ønske om å gjøre noe nytt og spennende med lanseringen av fasjonable dresser på det norske markedet. Med det fikk skredderarven en helt ny dimensjon og i 1986 ble Riccovero etablert.
Riccovero åpnet sin første concept store i Hegdehaugsveien i 1999 og i dag har de i tillegg concept stores både på Byporten og Paleet. Damekolleksjonen, med Finn Einars kone Kjersti som sjefsdesigner, ble lansert første gang i 2002 og i dag består både herre og dame kolleksjonene av konfeksjon, fritidsklær, sko og tilbehør.

Kombinasjon av tradisjon og trender

Skredderarven er fremdeles godt synlig i merkets kolleksjoner og Riccovero har et navn som forbindes med kvalitet og god passform. Og kombinasjonen mellom skreddertradisjonene og moderne design må sies å være svært heldig.
– Riccoveros kunder har ofte en internasjonal tankegang. De reiser mye og følger med på internasjonale trender via internett og TV. Derfor er det viktig for oss at vi balanserer den norske arven med internasjonale trender. Men der mange firmaer forsøker å virke eldre enn de er ved hjelp av navn eller logo, så kan Riccovero ferie en tradisjon som virkelig er gammel noe som er utrolig spennende. I det siste har vi begynt å utforske dette også mer i kolleksjonene. Og selv om vi alltid kommer til å være et moderne merke så er det et fantastisk privilegium å ha den ekspertisen og en familiedrevet bedrift i ryggen.
Graham forteller også at han og Finn Einar utgjør et godt team som utfyller hverandre bra.
– Jeg jobber mye med trender og arbeider ofte veldig instinktivt, og tror jeg har et godt øye for hva som kler menn. Finn Einar kjenner det norske markedet godt og vet hva som fungerer i Norge. Dermed utfyller vi hverandre godt og jobber veldig bra sammen. Og heldigvis er det sjelden vi er uenige, sier han med et smil.

Inspirasjon fra reiser

Riccovero er kjent for sine klassiske og moderne plagg, og høstens herrekolleksjon er intet unntak.
– Vi har ikke et eget tema for kolleksjonene for hver sesong. Menn ønsker ikke å kle seg som cowboyer en sesong og noe helt annet det neste. For herrer handler alt om passform og detaljer. I herremote er det nærmest en revolusjon om jakken er noen centimeter kortere enn den var i fjor. Det som virkelig teller i herreklær er kvalitet, passform og materialer.
Graham forteller at mye av inspirasjonen henter han mens han er på reise.
– Både jeg og Finn Einar og hans kone reiser mye. Og er jeg for eksempel i New York så får jeg mange nye ideer bare av å sitte og se på hvordan folk er kledd. Når jeg er ute og reiser tilbringer jeg alltid mye tid bare å sitte med et glass vin eller en kopp te og se på folk. Her i København kan jeg dessuten bare se ut av vinduet for å se velkledde menn. Jeg føler meg litt som en svamp som absorberer alt jeg ser av kultur rundt meg og blir inspirert av det.

Klassiske England møter Skandinavia

Selv om det ikke er et enkelt tema som preger årets høst- og vinterkolleksjon fra Riccovero så er mye av inspirasjonen til nettopp årets kolleksjon hentet fra London og da særlig den østlige delen av byen. Der er det fremdeles mulig å finne billige steder å bo noe som har gjort det til et samlingssted for kunstnere og andre kreative sjeler.
– Det er mye av de klassiske engelske fargene, som mørke, rike farger og ulike gråtoner. I tillegg har jeg brukt mye tradisjonelle engelske stoffer som tweed og flannel. Faktisk har jeg brukt et nytt og moderne italiensk stoff som ser ut som tweed, men som er mye lettere og mykere. Jeg liker ideen om å ta en tradisjonell engelsk ting som tweed og modernisere den. Resultatet har blitt både klassisk og ikke minst sofistikert, med spennende detaljer som litt farge under kravene som gjør det hele litt yngre. Den klassiske britiske dobbeltspente blazeren er også tilpasset skandinaviske menn med rundere og mer italienske skuldre.
Når menn finner en dress de liker så ønsker de gjerne å bruke den hver dag på jobb. Derfor er det viktig at det er høy kvalitet og Riccovero designer nå nesten alle sine plagg med europeiske materialer.
– Kombinasjonen av virkelig høykvalitets stoff fra Italia med en dress med et skandinavisk snitt er veldig spennende. Vi ser at våre kunder forventer kvalitet og ønsker ikke billige polyesterdresser. Noe som er fantastisk for oss for da kan vi virkelig bruke gode materialer. Og for meg personlig er det en utrolig takknemmelighetsfølelse over at folk liker det jeg gjør, avslutter Graham.
Riccoveros høst- og vinterkolleksjon er nå i butikkene og det er vel verdt å ta turen innom for selv å oppleve den!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Riccovero

Følg IN magasinet på Facebook