Hjem » Klær & mote »  Motehuset Valentino

Motehuset Valentino

Valentino Garavani er den italienske motelegenden hele verden er på fornavn med. I over et halvt århundre har Valentino gjort verdens vakreste kvinner vakrere med sitt lidenskapelige forhold til eleganse og skjønnhet.
Article image

I over 40 år har Valentino Garavani vært kjent for verden som Valentino, kongen av Italiensk mote og den mest fremragende i bransjen innen selskapsklær og klassiske designsnitt. Hans fantastiske kjoler er alltid i sentrum under de store begivenhetene og Valentino blir kalt «Den røde løpers regelmessige».

Blant Valentinos aller første eksklusive kunder var storheter som Audrey Hepburn og datidens presidentfrue, Jackie Kennedy. Etter hvert skulle Valentinos kundeliste komme til å inneholde både filmstjerner, arabiske prinsesser og europeiske kongehus.

Den dag i dag skrider filmstjerner ned den røde løperen innhyllet i Valentinos vakre kreasjoner, og hans bekledninger har blitt båret av berømtheter som Gwyneth Paltrow, Julia Roberts, Farah Diba, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Puff Daddy, Prinsesse Margaret, Uma Thurman, Jennifer Aniston, Bianca Jagger, Courtney Cox og Jennifer Lopez. Valentino har spesielt gjort seg bemerket som en favoritt blant Europas kongelige, og vår egen Kronprinsesse Mette-Marit bærer også den legendariske moteskaperens antrekk ved spesielle anledninger.

Historien om Valentino Garavani startet i småbyen Voghera litt nord for Milano, Italia i 1932. Gjennom sin oppvekst var han omgitt av naturskjønne omgivelser, og allerede i sin barndom drømte Valentino om moter og kunst. Hans far drev sin egen butikk hvor han førte elektroniske artikler, mens sønnen i hele sitt unge liv lengtet mot skjønnhet og eleganse. Da Valentino var 14 år gammel ba han moren om å sy gensere til ham etter hans eget design. Hun måtte ofte endre på nyinnkjøpte klær simpelthen fordi sønnen var misfornøyd med detaljene på plaggene moren handlet til han. Senere, i en alder av 17 år, ankommer Valentino selve hovedstaden for mote. Under studiene hans i Paris sender foreldrene penger hver uke, og støtter opp om den unge guttens drømmer. Det angret de aldri på. Valentino er i dag en av verdens mest formuende designere og er viden kjent for å føre et liv fylt med luksus og ekstravaganse. Han har 5 hjem og en stab på 50 personer, inkludert gourmetkokker og livvakter som sørger for at den italienske moteskaperen til en hver tid har alt han måtte ønske seg.

Før Valentino slo igjennom med sitt eget motehus, assisterte han for Dessës i 5 år, før han begynte å jobbe for Guy Laroche hvor han lærte å skape aftenkjoler. Da Valentino vender tilbake til Italia i 1959 starter han sitt eget designstudio i Roma med penger lånt av faren og en venn av familien. På et vakkert palass i Firenze velger Valentino å vise sin første kolleksjon i 1962. Den får en fantastisk mottakelse. Både kongelige og internasjonale superstjerner velger sine bryllupskjoler fra Valentino i årene som kommer. Elizabeth Taylor bar en kjole designet spesielt for henne til premieren av storfilmen Spartacus i Roma. Og datidens store moteikon, Jacqueline Kennedy, la sin elsk på Valentinos enkle eleganse og bestilte seks kjoler, alle i svart og hvitt, for å bruke i det første sørgeåret etter mordet på president John F. Kennedy. Jackie ble etter hvert en av Valentinos nærmeste venner, og da hun giftet seg med den styrtrike greske skipsrederen Aristoteles Onassis i 1968, var det i en elfenbenshvit blondekjole designet av Valentino. Med denne kjolen fikk Valentino virkelig verdenspressens øyne rettet mot seg, da den havnet på forsidene til de store motemagasinene verden over.

En sommerdag på Via Veneto møtte Valentino en ung kjekk arkitektstudent ved navn Giancarlo Giamotto. Det skulle bli starten på moteverdens kanskje mest kreative partnerskap som hittil har vart i 45 år. Giametti skjønte at Valentino behøvde hans hjelp, da han i løpet av ett år hadde brukt så mye penger at han var på randen av konkurs. Valentino øste ut penger på de fineste stoffer, og tenkte ikke på å tjene penger. Han fløy inn modeller fra Paris til sitt første moteshow og levde som om han allerede var rik og berømt. Giancarlo byttet ut arkitektstudiene med jobben som Valentinos forretningspartner. I løpet av 60 tallet utviklet Valentino seg til å bli en av de ledende klesdesignere på tross av at han holdt til i Roma og ikke i Paris, som de fleste andre gjorde.

Rødt er Valentinos store lidenskap og han elsker den forførende fargen i alle nyanser. «Valentino rød» og hans forkjærlighet for den enkle kontrasten mellom sort og hvitt la grunnlaget for suksessen. Antrekkene fra Valentino blir ansett som tidløse og originale på samme tid, og han er tilegnet mye av æren for at romantiske og glamorøse aftenantrekk igjen ble moderne fra slutten av 70 årene. Rene og klare linjer som feirer de kvinnelige former og en kvinnes sensualitet er grunnlaget i Valentinos designfilosofi.

«Jeg tror jeg har lyktes gjennom alle disse årene fordi jeg bare er opptatt av å lage vakre klær. Mitt ønske er at en kvinne som går inn et sted skal få folk til å snu seg og utbryte; Du ser fantastisk ut.»

Valentino er kjent for sin perfeksjonisme. Da terroristgruppen De røde brigader bortførte velstående mennesker i Roma, kjørte han rundt i en skuddsikker, knallrød Mercedes. Moteskaperens hjem og kontorer er dekorert med fremragende kunst, som bilder av Picasso, slik at han alltid har noe vakkert å hvile øynene på. Rundt villaen, som ligger landlig til, løper hestene hans rundt på opplyste sletter om kvelden. Tusenvis av små lys er plassert i bakken – i tilfelle Valentino skulle få lyst til å se hestene sine etter mørkets frembrudd. Alle detaljer i Valentinos liv er vel arrangert og til og med hans laken strykes to ganger daglig. Når Valentino forflytter seg, skjer det med tjenerskap verdig en kongelig familie. Livvakter, en kokk, en overhovmester, to hovmestere, en personlig tjener, en sjåfør og en tjenestepike er alltid fast reisefølge. Det samme er selvsagt Valentinos seks små hunder.

I 2000 mottok Valentino en ærespris for sin livslange karriere under utdelingen av «American Designer Awards» i New York, da han kunne feire 40 år med suksess med sine kreasjoner.

Valentino lar seg inspirere av det vakre og tradisjonelle fra ulike kulturer. Spesielt India anser han som det mest fascinerende av alle verdens land. Han tilegnet inspirasjonen til kolleksjonen sin fra 2002 ene og alene til India. Selv forteller han at det alltid er et snev av India i hans kreasjoner, og mener at Østens vakre land henspiller til hans idé om skjønnhet og eleganse.

«For meg handler eleganse om å balansere mellom proporsjoner, følelser og selve overraskelsesmomentet.»
I dag foregår Valentinos klesproduksjon i hans hovedkontor fra 1500-tallet, Palazzo Mignanelli, i hjertet av Roma, og i de senere år har Valentino utvidet sin produktlinje til å inneholde mer enn klær. Slips, skjorter, accessoirer og dongeri, og interiørartikler som tekstiler, flis, møbler og tapeter er i dag en del av hans varemerke.

Den berømte skjønnheten og skuespillerinnen Gwyneth Paltrow har vært Valentinos muse siden slutten av 90-tallet og ferierer på Valentinos luksuriøse yacht. «Gwyneth inspirerer meg. Hun er elegant, moderne og tidløs, akkurat som min design.» Den fasjonable designeren tiltrekker seg stadig nye kunder fra alle kretser. Rike arvinger over hele verden har arvet interessen for Valentino fra sine mødre. Med sine fantastiske aftenkjoler, som får verdens vakreste kvinner til å fremtre som enda vakrere, er det få som kan kjoler slik som Valentino kan.

Article image

En epoke i motebransjen er over

Da Valentino holdt en storslått feiring i anledning sitt 45 års jubileum i Roma, beskrev han i ettertid at det var en magisk stund og at han egentlig ikke hadde ord for hvor beveget han var av stundens alvor. Han benyttet anledningen til å takke for seg etter nesten et halvt århundre i motebransjen.

Gjester som Uma Thurman, Claudia Schiffer, Sarah Jessica Parker, Anne Hathaway og Elle MacPherson entret podiet i en motevisning i det lengste av rommene i Valentinos renessanse palass. «Jeg elsker Valentino. Kjolene hans er så elegante og feminine. Det er et privilegium å få lov til å ha dem på seg», sa Uma Thurman før festen.

Annie Lennox underholdt kveldens gjester, og over 1000 mennesker var tilstede for å feire Valentino. Selv mente han det var den perfekte anledningen for sin avskjed.

- Jeg er klar over at motehuset som bærer mitt navn vil forandre seg, men jeg håper at det kreative teamet som designer de ulike linjene forstår hvordan de skal fortsette mitt arbeid på en slik måte at jeg vil bli stolt, sa Valentino, før han med det takket for seg etter å ha skapt en egen epoke i motebransjen.

Tekst: Katrine Sørgård  Foto: Valentino