Hjem » Klær & mote »  Motehuset Dolce & Gabbana

Motehuset Dolce & Gabbana

Domenico Dolce og Stefano Gabbana har forført moteverden med sine elegante og ekstragavante kreasjoner i over to dekader. Sammen har de skapt et mote-imperium av sine etternavn og er kjent for de fleste som Dolce & Gabbana.
Med Domenicos skredderferdigheter som fra tidlig alder ble perfeksjonert helt ut til fingerspissene og Stefanos teatralske stil, har de to gjennom sitt årelange kjærlighetsforhold bergtatt de rike og berømte med sine banebrytende kreasjoner. Med dristige kombinasjoner har Dolce & Gabbana skapt furore i motebransjen.

Det italienske superparet kan vise til en særdeles celeber liste med verdensstjerner som Madonna, Gisele Bündchen, Kylie Minogue, Isabella Rossellini, Priscilla Presley, Robbie Williams, Justin Timberlake, Demi Moore, Whitney Houston, Angelina Jolie og ekteparet Beckham. Dolce & Gabbana har fått ord på seg for å få stjernene til å se ut som de stjernene de er. For kvinnene som bærer Dolce & Gabbanas dristige kreasjoner kreves det en tilstedeværende selvsikkerhet og en forståelse for sofistikert eleganse.

Dolce & Gabbana er organisert i to hovedlinjer. Dolce & Gabbana spesialiserer seg på luksuriøse detaljer, og har en formell undertone. Med sin klassiske eleganse er hovedlinjen tidløs og snittet har et varig aspekt over seg. Plaggene er av en slik karakter at de vil være å finne i den neste generasjonens garderober.

D&G representerer en egen livsstil og er en uformell linje som har et grunnleggende ønske om å skape trender mer enn å følge dem. Kolleksjonene lar seg inspirere av de urbane og skiftende holdninger i samfunnet, og D&G snakker den yngre gardes språk og eksperimenterer med materialer og former i dristige og lekne kombinasjoner.

Domenico Dolce

Domenico Dolce er sønn av en siciliansk skredder, og ble født 13. september 1958, i småbyen Polizzi Generosa nær Palermo. Sin barndom tilbrakte han i farens lille klesfabrikk hvor han tidlig fikk innføring i skredderkunsten. I en alder av sju år hadde han ansvaret for å sy miniatyrutgaver av familiens kolleksjoner. Selv om det for ham var en plikt å delta i familiebedriften allerede i en svært ung alder, og han kom til å bryte ut til fordel for vitenskapsstudier, beholdt han alltid kjærligheten til skreddersømmen. Etter hvert forlot han vitenskapsstudiene til fordel for kunststudier på et lokalt kunstakademi. Rett før den siste eksamen forlot han Sicilia og flyttet til Milano i sin søken etter berømmelse og rikdom.

Hans mor var banebrytende for sin tid da hun ikledde seg dresser som på den tiden var forbeholdt menn.

Stefano Gabbana

Under helt andre forutsetninger ble Stefano Gabbana født 14.november 1962 inn i en bedrestilt familie i Venezia. Stefano hadde ingen formell utdannelse innenfor motebransjen slik som Domenico. Derimot hadde han en kreativ bakgrunn med studier innenfor grafisk design. Som ved et lykketreff begynte han å arbeide på samme atelier som Domenico, og de to ble for første gang introdusert for hverandre på atelieret de begge arbeidet ved i Milano.

”LA DOLCE-GABBANATA”

Dolce & Gabbanas stil er enestående med sin italienske sensualitet mikset med siciliansk konservatisme. Klassiske dresser båret rett på en bar overkropp eller kun undertøy båret under en frakk, er et typisk antrekk fra Dolce & Gabbana. Selv om Stefano kommer fra Nord-Italia, deler han kjærligheten til Middelhavet med Domenico. ”Vi elsker Sicilia” sier Dolce, som selv er født der. ”Her henter vi ny energi og lar oss inspirere, og vi kommer alltid hjem med nye ideer. Det er noe magisk over det hele.” Det unike samarbeidet de har dyrket frem har lagt grunnlaget for et eget uttrykk i motebransjen, ” la dolcegabbanata.”

Stefano forklarer at de ofte kommer med hver sin idé, og ut fra det danner de sammen en tredje idé, og det er nettopp dette som er så typisk for dem.

«Når vi designer er prosessen som tatt ut av en film» forteller Domenico Dolce. Designerduoen innrømmer gjerne at de lar seg inspirere av 50-talls filmer. «Vi skaper en historie og designer plaggene slik at de har detaljer som passer inn i sammenhengen.”

Berømmelsen de senere oppnådde kom langt fra over natten. År med hardt arbeid og stadige forsøk og feilskjær, la de to mennene bak seg på veien mot berømmelse og rikdom. Samtidig som de startet med forretninger sammen i 1982, tok de fortsatt freelance oppdrag og designet for andre aktører. Fra å sy sine egne kreasjoner i et lite atelier ved utkanten av Milano, har Dolce og Gabbana skapt et moteimperium de fortsatt har full kontroll over med sine utfordrende og frekke kreasjoner. Med lånte penger og gode venninner som mannekenger, lanserte Dolce & Gabbana i 1985 sin første uavhengige kolleksjon. Linjen de presenterte for moteverden bar navnet ” real woman”.

I dag er merkevarenavnet Dolce & Gabbana kjent over hele verden. Motepressen anser duoen som symbolet på den moderne generasjonen. Deres design bærer et preg av stemningen, følelser og sosiale problemer.

«La Dolce vita» – det søte liv

Dolce & Gabbana ble henrykt da de oppdaget at Madonna var blitt avbildet i ett av deres dristige antrekk i en kjent avis. Det spesielle forholdet til Madonna begynte da superstjernen kontaktet deres sekretær med spørsmål angående en drakt hun hadde sett avbildet i et magasin. Madonna fremla et ønske om et møte med superduoen for å se på flere av deres kolleksjoner, og det ble starten på et nært vennskap og et tett samarbeid. Dolce & Gabbana beskriver henne som en nær venn, beundrer og en evigvarende inspirasjonskilde. Det var en drøm som ble oppfylt da de to fikk møte sin heltinne på en restaurant i New York. Madonna var kledd som en ung mann, med en forførende undertone og hun utstrålte en direkte og positiv energi. Selv har hun uttalt at ” Dolce & Gabbanas klær er sexy og forførende med et snev av humor- akkurat som meg selv”. Så fascinert ble Madonna av duoens kreasjoner at hun ga dem ansvaret for totaldesignet av kostymene til turneen ”Girlie show”. Over en kort og intens periode skapte de over 1400 plagg, mange av dem utført for hånd.

Dolce & Gabbana-kvinnen er sterk, hun har selvtillit og kjenner sine forser og kvaliteter. Hun er en kosmopolitisk kvinne som utstråler styrke og er bereist, samtidig som hun anerkjenner sine røtter og bærer med seg sin identitet. Hun bruker alltid høye hæler, noe som gir henne en feminin holdning. Dolce & Gabbana var kanskje først ute med å presentere dressjakken kun med en synlig bh under. Inspirasjonen fra Sicilia kommer tydelig frem gjennom rosekransen som smykke og med klassisk sixspence til den feminine utgaven av herredressen

I 1990 presenterte Domenico og Stefano sin første herrekolleksjon. Den typiske Dolce & Gabbana mannen vet å kle seg uten en kvinnes hjelp. Med et snev av hedonisme har han et godt øye for detaljer. Han bryter med alle regler, og kan like gjerne komme på kontoret i en stripete dress som i jeans og blazer.
Min personlige stil er nesten uendret, jeg benytter alltid en hvit t-skjorte og jeans. Det nyeste innslaget er at jeg bærer mine to klokker sammen, den ene er en Cartier og den andre er en Rolex, begge er kjære gaver fra Domenico.

Da jeg møtte Domenico, var jeg virkelig en moteslave, forteller Stefano Gabbana. Jeg handlet i brukt- butikker og da kunne han utbryte « Du er så irrasjonell, hvorfor vil du kjøpe disse gamle tingene» Også min mor ble sprø av det, og hun mente at alle hullene i buksen fikk meg til å se fattig ut! «Har du virkelig sett deg selv i speilet» kunne hun si. Jeg pleide å replisere med at «ja, mamma, det har jeg og jeg elsker å gå med hullete jeans».
«Min mor var alltid med på motene og min far ble født inn i skreddersømmens tradisjon, så mote har alltid vært en del av mitt liv. Personlig så går jeg stort sett i det samme, bare i ulike variasjoner» forteller Domenico Dolce.

Samtidig satset de storstilt med en butikk for det kresne, kvinnelige publikumet i Milano. Det samme året tok duoen over designet av Complice Genny Gruppen i Milano. Complice ble tidligere designet av Versace.

I dag har de butikker spredd over hele verden, og er å finne på de steder hvor mote virkelig betyr noe. Dolce & Gabbana introduserte en egen linje for barn i 2001.

Da den italienske designerduoen åpnet sitt første spisested i Milano, ble Paris Hilton fløyet inn som hovedgjesten for å gi restauranten full medieuttelling. Den glamorøse restauranten bærer det passende navnet ”Gold”, og gullskimrende flater dominerer det meste av interiøret.

Etter å ha delt to tiår sammen, og vært partnere på det personlige plan og i sin egen moteverden gikk paret hver til sitt i 2005. Dolce & Gabbana er kjent som kjærlighetshistorien som la grunnlaget for ett av verdens ledende motehus. Stefano Gabbana har uttalt at kjærlighetshistorien mellom ham og Domenico Dolce er på langt nær slutt, den har bare inntatt en ny form. ”Det er mange vis å elske noen på, og kjærligheten for Dolce & Gabbana vil vi bære med oss videre som bestevenner”

Selv om et av verdens mest kjente kjærestepar innenfor motebransjen har gått fra hverandre på det personlige plan, vil Dolce & Gabbana fortsette med å skape overskrifter fra Catwalken med sine spenstige og dristige kreasjoner.

Tekst: Katrine Sørgård Foto: Dolce & Gabbana