Hjem » Klær & mote »  Motehuset Dior

Motehuset Dior

Navnet Dior har i en årrekke vært synonymt med luksus og skjønnhet, og startet med en manns visjon om å gjøre kvinner vakrere og lykkeligere.
Article imageI over et halvt århundre har Christian Dior kledd den motebevisste kvinne med sine kreasjoner. Han er mannen bak et av verdens største motehus, og blir ansett av den etablerte bransjen som en av de mest anerkjente trendsettere gjennom tidene. Dior har personlig kledd de rike og berømte på kontinentet, og hans design ble båret blant de kongelige, og de ble sett i Hollywood og på Broadway. Christian Dior har menget seg med filmstjerner over et halvt århundre, og har smykket sine produkter med skjønnheter som Marlene Dietrich, Rita Hayworth, Ava Gardner, Eva Perón, Lauren Bacall, Grace Kelly, Charlize Theron og Sharon Stone. Verdensberømte kvinner bar Christian Diors feminine klær, og han inspirerte også den vanlige og moderne kvinne i valg av stil.

En legende blir født

Christian Dior ble født 1905 i Normandie. Hans kreative sider kom frem i en tidlig alder, og som ung ønsket han å bli arkitekt. Etter press fra familien ble det studier med politikk, og etter fullendt militærtjeneste satset han likevel på mote og design – mot sin fars vilje, som helst så at sønnen ble politisk engasjert. Dior flyttet til Paris etter å ha mottatt støtte hjemme-
fra og åpnet et lite kunstgalleri i 1928. Som et kompromiss med den meget velstående faren, holdt han familienavnet unna fasaden. Etter en familietragedie på 30-tallet, ble han tvunget til å stenge galleriet, og han måtte leve av å selge skisser til ulike motedesignere, noe som gjorde han til en fremraget illustratør.

Sitt livs gjennombrudd fikk han da han ble hyret av den kjente designeren Robert Piguet i 1938. Dior var en ivrig student og elsket å arbeide for Piguet. Marcel Boussac, en mann som bygget sin formue på tekstilproduksjon, viste i 1945 interesse for Diors nye ideer som involverte flere lag av ekstravagante tekstiler. Drivkraften mot å starte noe eget var hele tiden til stede, og i 1946, med støtte fra Boussac, åpnet han sitt eget motehus i Paris.

The New Look

Han ble berømt over natten da han i 1947 slapp motehuset Diors første kolleksjon som av pressen ble beskrevet som ”The New Look”. Stilen var elegant og sensuell. Etter de sparsomme krigsårene var dette en stil som slo an hos overklassen, som lengtet etter noe nytt og glamorøst. Hans klær utstrålte luksus mer enn komfort, og ble begeistret mottatt av motebevisste kvinner verden rundt. Den moderne kvinne fant klærne fascinerende, og moteverdenen applauderte. Med denne kolleksjonen førte Christian Dior Paris tilbake i sentrum av moteuniverset. Konseptet var inspirert av fransk mote fra tiden rundt 1860 og Dior tilegnet sin inspirasjon til de vakre og elegante klær han selv erindret sin mor å bære under spesielle anledninger. Diors luksuriøse versjon tiltrakk seg oppmerksomhet langt utover de franske landegrensene. I USA mottok han Oscar for sine kostymer, og svarte på anerkjennelsen ved å skape en egen linje med parfymer, den første duften fikk navnet ”MISS DIOR” i 1947.

I årene etter sin debut ble han en legendarisk figur og verdenspressen la sin elsk på han, med økende entusiasme for hver ny kolleksjon. Dior skuffet dem aldri, med sine nyskapende og samtidig klassiske kreasjoner. Motehuset Dior presenterte kolleksjoner som ”Thue Zig Zag Line”, ”A Line” og ”Y Line”, navngitt etter kreasjonenes silhuetter. Alle kolleksjoner ble realisert med den fineste skredderkunst og de mest luksuriøse tekstiler som sateng, den fineste ull, silke, og broderte stoffer.

Christian Dior utstrålte luksus og skjønnhet, og ble invitert til å iscenesette en visning av sine kolleksjoner fra 1947 for den britiske kongefamilien i London. Kong George V forbød derimot de unge prinsessene Elizabeth og Margaret å bære antrekkene fra ”The New Look” offentlig fordi han mente det ga et dårlig signal til folket under rasjoneringen i etterkrigstiden.
Article image

Det dominerende motehuset

Gjennom 50- og 60-tallet var Christian Dior blant de virkelige store navnene innenfor mote og design og fremholdt sin posisjon som det mest veldrevne motehuset i Paris. Dior la føringene for de nye trendene, og i 1955 kom motehuset Diors første kolleksjon med leppestifter.

Den eneste virkelige konkurrenten var Coco Chanel som i en alder av 71 år gjorde et comeback i 1954. Chanels filosofi skapte klær som var behagelige, tidløse, og enkle å bære – en komplett motsetning til Christian Dior. Hun beskrev sin mannlige designer som the “Fifties Horrors” med tortur av kvinner som bar hans kreasjoner. Hans kolleksjoner beholdt likevel sin popularitet, og gjennom 50-tallet lå moteverdens øyne på Dior.

Under de to årlige moteshowene, var rundt 2500 mennesker innom Diors salonger for å se de nyeste kolleksjonene. Hvert show inneholdt 200 kreasjoner og mannekengene kom fra de samme privilegerte bakgrunner som kundene og ble hyret inn i alle fasonger og størrelser for å vise hvordan klærne kunne bæres av de ulike type kvinner.

Dior hadde sine faste rutiner, hver eneste kolleksjon inkluderte en kåpe som bar navnet “Granville”, oppkalt etter hans fødested, og minst en av hans modeller bar alltid en bukett med hans favorittblomst.

Han holdt aldri et moteshow uten å først ha konsultert sin faste spådame i Tarot.

De siste årene

Christian Dior var middelaldrende da han oppnådde sin berømmelse, og hans fremtoning var sensitiv og høflig. Den nyrike moteskaperen kjøpte en blomstergård i Montauroux i hjertet av Provence. Her søkte han avkobling fra parisernes hektiske livsstil og fikk utløp for sin kjærlighet til kunst, antikviteter og hagestell.

Algeriske Yves Saint Laurent forlot hjemstedet sitt til fordel for Paris i en alder av 17 år, og fremla sine tegninger for redaktøren i franske Vogue, som umiddelbart publiserte hans kreasjoner. Christian Dior hyrte Saint Laurent som sin assistent og protégé i 1953. Saint Laurent fikk raskt tillit og gled rett inn i den feminine atmosfæren i huset Dior og bidro med nesten førti antrekk for høstkolleksjonen i 1957. Da alle detaljene var klare, tok Dior fri for en spabehandling i Italia i håp om å stresse litt ned, og miste litt vekt for å imponere en ung elsker.

Ti dager senere døde Dior av et hjerteinfarkt etter å ha satt et fiskeben i halsen under en middag. Den Franske avisen ”Le Monde” hyllet han som en mann forbundet med god smak, livsnytelse og med kreasjoner som hadde brakt Paris ut i verden. Tekstilmagnaten Marcel Boussac sendte sitt private fly til Montecatini for å bringe Christian Diors legeme tilbake til Paris. I begravelsen kom rundt 2500 mennesker, inkludert hans stab, berømte kunder, kongelige og filmstjerner.

Dior uten Christian Dior

To uker etter begravelsen av Christian Dior, ble det kalt inn til pressekonferanse for å annonsere den videre driften av huset Dior.

Den da 21 år gamle Yves Saint Laurent ble presentert for verdenspressen.

Som Art Director lanserte Saint Laurent sin første kolleksjon for huset Dior samme år. Kolleksjonen ble en umiddelbar suksess. I 1960 skapte Saint Laurent sin revolusjonerende ”Beat Look” som raffinerte den hverdagslige stilen. Antrekkene ble mykere, lysere og mer behagelig å bære. Hans dramatiske endringer ble til slutt for mye for motehuset Dior og etter et nervøst sammenbrudd i 1962 sluttet Saint Laurent i Dior og lanserte sitt eget merke, YSL, som ble finansiert av hans elskede, Pierre Bergé.

Etter Diors død, har firmaet levd videre under ulike ledere. I 1997 ble spanske John Galliano direktør for Dior, og var mannen som igjen fikk vist Diors kreasjoner under Oscarutdelinger på berømtheter som Madonna og Nicole Kidman.

John Galliano er født i Gibraltar i 1960. Sammen med familien flyttet han til England i en alder av 6 år. Under studiene viste Galliano seg som et naturtalent og tok eksamen som beste elev på den prestisjetunge motelinjen ved Saint Martins i London. Allerede i 1986 ble han kåret til årets designer i Storbrittania. Verden lå for hans føtter og da hans spektakulære moteshow ble vist første gang i Paris i 1990 for et entusiastisk publikum, la han sin nye tilværelse til motemetropolen.
Supermodeller som Kate Moss, Christy Turlington og Naomi Campbell – sto modeller som en vennetjeneste for den fattige Galliano. Visningen inneholdt kun 17 plagg satt sammen i siste minutt, og John Gallianos anerkjennelse var et faktum, og sitt virkelige gjennombrudd som designer for Louis Vuitton og motehuset Givenchy, før han entret scenen med sin design hos Dior.
Da prinsesse Diana kastet glans over Diors 50 års jubileum i New York, bar hun John Gallianos første antrekk kreert for motehuset Dior. Videre har han tatt opp arven etter Christian Dior og latt seg inspirere av ”The New Look” til glede for dagens filmstjerner og berømtheter. Dagens fremtoning har en sensuell undertone, og Gallianos sofistikerte kombinasjon av frekkhet, glamour og komfort er tilpasset dagens moderne kvinne. Madonna, Nicole Kidman, Celine Dion og Gwyneth Paltrow er typiske kvinner for Gallianos forførende kreasjoner. Hans kolleksjoner blir hyllet som mesterverk, og har vært inspirert av alt fra den franske revolusjonen til russisk krigføring og japanske geishaer.

Da Christian Dior døde var hans navn blitt synonymt med god smak og luksus. Dior er i dag videreført av sjefsdesigner John Galliano og fremdeles et av verdens største motehus med den samme grunnleggende filosofi som Christian Dior revolusjonerte moteverden med. Det er spennende å tenke på hvordan han ville ha svart på endringene i stilbildet på 60-, 70- og 80-tallet. En av hans assistenter uttalte senere at hvis Dior hadde levd ville motebildet slettes ikke sett ut slik det gjør i dag.

Selv om Christian Dior falt fra i 1957, har han fremholdt sin posisjon som en av verdens mest kjente designere i det 20. og 21. århundre, og vil for alltid bli husket som en legende i motehistorien.

Tekst: Kathrine Sørgård
Foto: Christian Dior