Hjem » Mat & drikke »  Med sjefskokk Sonja Lee i Rottatouilles fotspor

Med sjefskokk Sonja Lee i Rottatouilles fotspor

Reis med barna til Paris i fotsporene til rotten Remy fra Disney filmen Rottatouille, og opplev verdensbyen fra en ny vinkel.

For første gang lanseres egne temareiser for barn i Norge, og første reise går til Paris. Sjefskokk på reisen er den anerkjente koke-bokforfatter og kokk Sonja Lee. Sammen med Sonja vil store og små få testet både smaksløker og kokkekunster i den franske hovedstaden.

Tre retters med Rottatouille

«Den her kyllingen har brekt beinet», utbryter Kaja, 11 år. Hun er med og tester Barnas TEMA og kokketuren til Paris. Gruppen på ni barn, fra fire til tolv år, har inntatt kjøkkenet på Den norsk-svenske klubben i Rue de Rivoli sammen med mesterkokk Sonja Lee og hennes kokker, Elisabeth Isachsen og Billie Ane Hvinden. Barna er uniformerte med forkle, forstykke og høye kokkehatter. Det er engasjerte barn som lytter oppmerksomme på hva Sonja formidler. I Disneyfilmen Rottatouille får kokken Linguini hjelp av sin lille kokkevenn rotten Remy. Under kokkeluen dirigerer Remy kokkens gjøremål, og lager de lekreste retter.

Denne kvelden, er det mesterkokker fra Norge som instruerer små kokker i å forberede en treretters middag. – Vi mennesker husker gjennom alle våre syv sanser. Og ofte mer med maven enn med øynene. Målet med denne reisen er å gi både barn og voksne en uforglemmelig Paris-opplevelse, samt å overraske litt, forklarer Sonja Lee med et entusiastisk smil.

Paris – for store og små

Star Tour TEMA setter barna i fokus med sine nye tematurer til Paris: Paris, mat og barn. Turene vil hovedsaklig gå på våren og høsten når metropolen er på sitt vakreste. Sightseeingen i Paris vil ta barna med til kjente steder fra filmen Rottatouille. Eiffeltårnet er en selvfølge for alle som besøker Paris, og etter en tur opp, smaker det godt med en baguette på plassen foran tårnet.

Et par kvartaler unna Eiffeltårnet går vi bokstavelig talt under jorden for å se om vi treffer noen av Remys firbente venner. Heldigvis ser vi kun lekerotter i Musée des Egouts de Paris, Paris’ Kloakk museum. – Det lukter vondt, klager Jacob, i det gruppen forsvinner under jorden. Jacob har rett i det, men vi holder ut gjennom en liten del av det enorme kloakksystemet som strekker seg 2100 kilometer under Paris’ gater. – Kom og se, der flyter det noe! utbryter Thea og får resten av flokken til å lene seg over rekkverket for å se hva det dunkle vannet inneholder.

– Deilig med frisk luft igjen, sier Sebastian og tar et dypt trekk av den friske luften ved Seinens bredd. Turen går videre med båt for å se noen av Paris’ severdigheter fra elven, og for å gå i land på Ile de la Cité og besøke Notre Dame. Barna vil gjerne opp i tårnet til Notre Dame for å se om de kan se spor etter Ringeren fra Notre Dame. Ingen tegn på at Ringeren har vært i nærheten, men de fantasifulle «vannspyerne» som preger katedralen, var det mange som kjente igjen.

Matreise fra Rue de Montorgueil til Rue de Rivoli

Den store matdagen begynner etter frokost med en spasertur til gaten Rue de Montorgueil. «Stolthet åsen» som gatenavnet betyr, ble tidligere kalt for Paris’ matbørs. Her ble prisene for matvarene fastsatt. I dag er gaten det som er igjen av det store markedet som startet fra Les Halles. Denne trendy gaten i 2. arrondissement har blitt møtested for hippe parisere som handler sine matvarer her. Vi starter øverst i gaten og «spiser» oss nedover. Første stopp er et charcuterie som lar oss smake på hodesylte. – Vi har vunnet prisen «Grisegulløret» for pateene våre, sier innehaveren stolt.

I kjøkkenbutikken A.Simon i Rue Montmartre, forklarer kokken vår Sonja, at stekepanner må ha skaft som er festet med tre skruer, at kokkeskoene har hard tupp og at salaten må vaskes og tørkes. A.Simon har holdt til her siden 1884 og det du ikke finner til kjøkkenet her, har du sannsynligvis aldri brukt for.

Maison Stohrer er neste stopp. Denne bakeri/sjokolade butikken fra 1730 er kanskje Paris’ mest kjente. Smaksprøvene på makroner og deilige sjokoladetopper går ned på høykant. Fra søte sjokoladekreasjoner til sleipe sjødyr er veien kort i Montorgueil.

Nå er det et besøk i fiskehandleren Poisonnerie Soguisa som skal testes, og selvfølgelig er det østers som står på plakaten. Ni ivrige barnehender rekkes i været når Sonja spør hvem som vil smake først. Ikke noe å si på viljen, selv om ikke alle klarte å svelge det levende sjødyret. I Le Palais du Fruit finner vi ingrediensene som skal brukes i kveldens rattatouille. Etter ostesmaksprøver og etterlengtet café besøk med varm sjokolade, trengs det en lang hvilepause før kveldens kokkelering.

Fire kyllinger og ni barn

– Inni kyllingen er det ekkelt, utbryter Isak når han strever med å få urtesmøret mellom kjøttet og skinnet. Ivrige småkokker jobber i timevis på kjøkkenet i den svensk-norske klubben i Rue de Rivoli 242. Laksefileten blir bearbeidet og pakket inn i folie, og skal bli forretten Saumon en Papilote (laks i folie). – Er det noen som vil være med å tørke salaten? spør Billie. – Jeg, jeg, jeg,.. Billie tar med seg fire barn ut på gårdsplassen. I mangel av salatslynge pakker barna salaten inn i et håndkle og snurrer rundt i bakgården. Tilbake i kjøkkenet jobbes det med å kutte grønnsaker til Ratatouille og legge siste finishen på kyllingen. Stinius stønner: – Jeg mister snart armene, i det kyllingene skal holdes opp og inspiseres før de settes i ovnen. – Se, her er det leddet, forklarer Sabine og studerer den gryteklare fuglen. Så gjenstår kjevling av butterdeig til eplekake, Tarte aux Pommes og kutting av epler. Fornøyde, stolte superkokker kommer fra kjøkkenet for å fortelle de voksne om menyen, og ønske oss velkommen til bords. Sultne setter alle seg til bords, og spiser oppholdets beste måltid!

– Barn i dag liker jo, selv om de ikke alltid tror det selv, mye mer enn pizza og fiskepinner. Ikke minst liker barna å delta i matlagningen, sier den anerkjente kokken. Sonja Lee roser Star Tour for initiativet. Hun mener det er en verdenstrend å gi barn matopplevelser i ferien.

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge. Stadig flere voksne reiser på temareiser, og nå er tiden endelig kommet til barna med Barnas TEMA, sier Star Tours Lena Petersson. Hun merker en trend at stadig flere etterlyser mer innhold og flere opplevelser i ferien når barna blir større og vokser ut av Bamseklubben. – I god TEMA-stil er målet vårt å skape reiseopplevelser som gir minner for livet Og som i de fleste av våre «voksne» temareiser er nesten alt inkludert,legger hun til.

Disneyland!

Storbyreisen avsluttes med en hel dag i Disneyland Resort Paris. Disneyland har utvidet til to parker, en som er viet filmens verden og den tradisjonelle Disney parken vi kjenner fra Magic Kingdom.
– Er det loop på den berg og dalbanen? spør Thea storesøster Kaja. Barna prøver å få med seg flest mulig karuseller, og køene er overkommelige nå utenfor høysesongen. – Jeg synes Tower of Terror var mest spennende, sier Jannicke fornøyd etter en dag i den magiske parken.

Dager på barnas premisser

Barn og voksne blir fort kjente med hverandre på en tur som dette. Allerede på flyplassen hjemme er leken i gang og nye navn lært på en to tre. I Paris bor deltagerne på sentralt hotell slik at det er kort vei til steder som skal besøkes til fots. I tillegg til de fastlagte turene, er det god tid til å utforske Paris’ verden av museer og restauranter på egen hånd.
Nest siste kvelden valgte vi å besøke Louvre for å se Mona Lisa. Glasspyramiden i Louvres borggård lyste vakkert mot oss da vi kom ned Jardin des Tuileries, og Mona Lisa smilte gåtefullt bare for oss.
 
Bon voyage!

Fakta

Star Tour starter våren 2009 med Tema turer til Paris for barn og voksne som vil kombinere storbyferie med matglede.
Turene vil i første omgang bli gjennomført i april, mai og skolens høstferie.

Planlagte turer 2009:
8.-12.april, 20.-24.mai *) og 30.september-4.oktober.

*) På denne reisen deltar Sonja Lees kokker Billie Hvinden og Eliasbeth Isachsen

Antall per reise er ca 20-25 personer.

Passer for: Alle matglade, og for barn fra syv år og oppover

For påmelding og mer informasjon se Star Tours nettsider:
www.startour.no
eller send en mail til:
barnastema@startour.no

Pris:
Voksne fra ca 7898,-, barn i ekstraseng fra ca 6898,-.

Inkludert i reisens pris er:
Fly Oslo-Paris t/r, transport t/r flyplassen og Disneyland, transport til museene.

Innkvartering på mellomklassehotell med bra beliggenhet i fire netter.

En tur opp i Eiffeltårnet, båttur på Seinen, inngang Musée des Egouts.

Bistrotmiddag med sjefskokk på reisen.

Entré Disneyland Resort Paris én dag.

TEMA-guide og ikke minst både mat-smaking og matlaging med Sonja Lee og hennes kokker.


Tekst: Elin Kristoffersen  Foto: Elin Kristoffersen, Star Tour