Kultur & underholdning »  Lørenskogs viktigste byggeprosjekt

Lørenskogs viktigste byggeprosjekt

1200 boliger og lokalsenter, skoler, barnehager og næringsvirksomhet. Det er noen av planene for Skårerødegården som ifølge plan- og næringssjef Yngvar Karlsson kan bli Lørenskogs viktigste byggeprosjekt.
Lysbilde 1

Området Skårerødegården er på 670 dekar og grenser til Oslo og Skedsmo. Allerede i forbindelse med kommuneplanen fra 1975 vedtok kommunen at det skulle bygges på Skårerødegården. Men mye skal på plass før man kan starte utbyggingen.  

Flere aktører skal forhandle om prosessen: Selvaagbygg AS som er grunneier, Statens vegvesen, Jernbaneverket og kommunen, forteller  Karlsson. 

Lørenskog stasjon må oppgraderes med ramper over riksvei 163 som skal gå direkte til boligområdet. I tillegg må veinettet utbedres, fordi trafikken til området vil øke med boligutbyggingen.

Kommunedelplanen er ute på høring, og alle parter, beboere og naboer er invitert til å komme med innspill.  21. august ble det holdt åpent møte i kommunestyresalen om kommunedelplan for Skårerødegården.
– Så mange som 70 personer deltok på møtet, forteller Karlsson.

Plansjefen mener det kan ta lang tid før Skårerødegården endelig er ferdig utbygget. Men prosessen vil så smått ta form i nærmeste fremtid.  
 

Mest miljøvennlig

Det første som skal på plass er ny skole. Den pressede skolesituasjonen i Fjellhamar-området gjør at det haster med byggingen av Skårerødegården skole.

– Skolen blir en treparallell barnskole, og målet er at den skal står ferdig i 2010. Deretter kan byggingen av de første boligene starte, informerer Karlsson. 

Han mener at Skårerødegården har alle muligheter til å bli  et godt eksempel på et  gjennomtenkt og miljøvennlige byggeprosjektet som er utført i kommunen. Blant annet vil jernbanen legge til rett for utrakt bruk av kollektivtrafikk i forbindelse med arbeidsreiser.

Attraktivt for mange

Et lokalsenter er planlagt i tilknytning til Lørenskog stasjon med blokker på opp til seks etasjer i de nedre områdene ved Haneborgveien.  Videre oppover mot markagrensa er det planlagt varierende bebyggelse med muligheter for lavblokker og rekkehus.

Området bygges med tanke på at den vil få en blandet befolkningsgruppe. Mange eldre ønsker å flytte fra store eneboliger til mindre leiligheter. Med bygging av barnehager og skole, samt bare 15 minutters bilkjøring til Rådhusplassen i Oslo blir Skårerødegården et attraktivt område for mange, mener
Karlsson.

DETTE KAN BLI DEN NYE SKÅRERØDEGÅRDEN:

• Ny skole – treperallell barneskole med tilknytning til ballplass
• Tre nye barnehager
• Offentlig, eventuelt privat institusjon/bygg på Limtomta (kommunal eiendom)
• Tettbebyggelse fra Lørenskog stasjon og opp mot Hanaborglia
• Oppgradering av Lørenskog Stasjon
• Utbygging av riksvei 163 fra to til firefeltsvei
• Næringsvirksomhet i områdene ved  Lørenskog Stasjon

Tekst & Foto: Berith Eva Lamøy