Hjem » Bergen »  Lidenskap for kvalitet har gitt sjømatsuksess

Lidenskap for kvalitet har gitt sjømatsuksess

Over 40 år etter at de startet fiskeutsalg på fisketorget, omtales familiebedriften Fjellskål Fisketorget AS i dag som en norsk sjømatsuksess.

Blant levende kongekrabber, sjøkreps, hummer og fersk fisk fra norskekysten har daglig leder Dan Even Fjellskål og hans familie videreført sjømateventyret som startet på Fisketorget i 1976.

Norges største?

Fjellskål-konseptet anno 2021 består av Fjellskål Butikk i Mathallen og Fjellskål Sjømatrestaurant, som ligger i tilknytning til butikken. Fjellskål trekker frem flere årsaker til at de har lyktes med å drive med salg av sjømat i over 40 år. 
– Råvarer av høy kvalitet, kunnskap og lidenskap. I tillegg har vi en stå-på-vilje og stolthet for både sjømatfaget og virksomheten, sier han. 
– Lidenskap for kvalitet er viktig for oss når det kommer til mat. Og kunnskap, ikke minst. Og så tror jeg faktisk ikke det er noen som kan skilte med like stort utvalg av sjømat som vi har. Det meste er norske råvarer, men vi har selvfølgelig noe import ut fra etterspørsel fra kundene. For eksempel importerer vi tunfisk, som ikke er tilgjengelig langs norskekysten hele året, og havabbor, selv om den også kan forekomme i Norge, sier Fjellskål.

Skalldyr-spesialist

Fjellskål åpnet i Mathallen i 2012,og beskrives som et utstillingsvindu for norsk sjømat. I den vel 22 meter lange ferskvaredisken finner du fersk håndskåret fisk, skjell og nykokte skalldyr. Fordelt på tre ulike akvarier finner du levende skalldyr og fisk. Fjellskål sier de satser stort på skalldyr.
– Vi har alltid ferske skalldyr i disken. De fleste butikker har det kun på fredager og lørdager siden skalldyr er typisk helgemat, men vi tilbyr ferske skalldyr gjennom hele uka. I restauranten er det også skalldyr det går mest av. Det er det vi har siktet oss inn på, sier Fjellskål. 
Foruten sjømat kan butikken by på delikatesser som oster, røykevarer, kaviarer, sauser og ulike sesongbaserte varer i den 12 meter lange delikatessedisken som stod ferdig etter en større oppussing i 2020. I tillegg ble kjøkkenet oppgradert og uteserveringen på restauranten en realitet.

Eksklusivt

Kombinasjonen butikk og restaurant har vært avgjørende for å kunne tilby råvarer av topp kvalitet, påpeker Fjellskål. Det fører til god rullering på råvarene, der restauranten alltid har direkte tilgang på dagsferske varer fra butikken. I tillegg får restaurantgjester mulighet til å velge dagsferske råvarer fra butikken som kokkene kan tilberede etter ønske. 
– Vi har så mye større tilbud til en hver tid en det andre restaurant tilbyr. Klarer du å opprettholde kvaliteten så kommer kundene tilbake. Kundegrunnlaget vårt har utviklet seg i positiv retning de siste årene, forteller Fjellskål, og legger til at restauranten kan skilte med et av byens beste vinkart med over 700 viner.
– Vi ønsker å skape en eksklusiv atmosfære, men det behøver ikke bli kostbart av den grunn. Vi har stor bredde på menyen, og har alt fra rekesmørbrød til hummer. Du kan få en treretters til 500 kroner eller til 2500 kroner. Vi har noe for alle anledninger, sier han, og legger til at eksklusiviteten ikke går på bekostning fiskehandler-identiteten som har fulgt familiebedriften gjennom mange år. 
- Vi er mange fra familien som er representert i både butikken og i restauranten. Vi får et nært forhold til kundene våre. Vi har også ansatte som har jobbet hos oss fra vi startet i Mathallen i 2012, og gjester som etter mange år nesten har fått et personlig forhold til servitøren sin. Dette skaper en trygghet og en folkelig atmosfære,
sier Fjellskål.

Fisk til jul

I tiden som kommer står han klar med top-notch sjømat og gode råd til kunder som skal ha sjømat til en eller flere av årets julemiddager. I de siste årene har han sett et oppsving i salget av særlig skalldyr til jul. 
– Flere ønsker kanskje litt lettere kost i jula, slik som kreps, hummer og østers. Ja, egentlig alle typer skalldyr. Ellers har vi stor pågang på forhåndsbestilling av røyket laks, gravet laks, egenprodusert lutefisk, hjemmelaget sild, juletorsk og julekveite. Vi lager også bergensretten persetorsk. Det går med hundrevis av kilo med persetorsk til hver jul, forteller Dan Even Fjellskål.
– Og hva spiser han selv til jul?
– Det blir pinnekjøtt julaften. Men på lillejulaften spiser jeg hummer, og første juledag blir det lutefisk. Så to av tre middager med sjømat er ikke verst, selv om jeg kunne spist lutefisk på julaften også.

FAKTA: FJELLSKÅL FISKETORGET AS

  • Fjellskål Fisketorget AS består av Fjellskål Sjømatrestaurant, Fjellskål Butikk og nettbutikk
  • Adresse: Strandkaien 3, 5013 Bergen
  • Web: fjellskaal.no
  • Booking restaurant: booking@fjellskaal.no
  • Bestilling fra butikk: bestilling@fjellskaal.no eller +47 989 05 898
  • Nettbutikk: butikk.fjellskaal.no

Tekst: IN magasinet | Foto: Fjellskål
 

Følg IN magasinet på Facebook