Hjem » Mat & drikke »  Høstens vintips

Høstens vintips

Vinen vi velger oss til høsten gjenspeiler at vi går mot en kaldere årstid. For 15 – 20 år siden var vi i mye større grad enn i dag et rødvins-elskende folk. Salget av hvitvin økte om sommeren, men rødvin var helt klart den viktigste vinen for de fleste året rundt.

Vi har sett en stor endring i vin-vanene de siste årene, fra tunge røde gjerne litt søtladne i fruktbildet, til dagens viner som generelt er lettere, tørrere og friskere. Rosevin har tatt en mye større plass, hvitvinssalget har økt vesentlig året rundt og nisjeprodukter har kommet til. Denne endringen i drikkevaner skyldes nok ganske sikkert et økt fokus på kvalitet blant produsenter og konsumenter. Vi kan etter hvert ekstremt mye mer om vår vin, og det gir rom for eksperimentering. 

For å hjelpe dere med eksperimenteringen deler jeg noen tips til hvordan velge vin til mat. Følg disse hovedreglene så er det lettere å sette vin til mat: 

  • Lavt fettinnhold – Alkoholsvake viner
  • Høyt fettinnhold – Alkoholrike viner
  • Vegetabilske fettstoffer – Syredominerte viner
  • «Rå» animalske fettstoffer – Tannindominerte viner (Røde viner med snerp)
  • «Tilberedte» animalske fettstoffer – Syredominerte viner (Hvite og Røde)

Man kan si at valget av en vin til maten er en slags tretrinnsrakett: 

  1. Velg et alkoholnivå som passer til rettens fettinnhold.
  2. Vurder ut fra fettstoffenes karakter, og i lys av tilberedningsformen, om det skal være en tannindominert rødvin, eller en syredominert vin som kan være rød eller hvit.
  3. Velg ut fra krydringen og garnityret en vin som har en passende aromaprofil.

Ikke overdøv hverandre: Det er synd hvis gode råvarer overdøver en god vin, eller omvendt. En fyldig, konsentrert og snerpende rødvin vil overkjøre en lett og delikat salat. Til mager og mild mat passer heller en vin med mindre fylde og konsentrert aroma. Bruk i stedet den fyldige vinen til en rett med fet saus, mer intens aroma eller sødmefullt tilbehør. Noen «rødvinsfeller» som sterk sennep, eddik og mye sødme kan være greie å unngå. De vil overdøve fruktigheten og gjøre rødviner trå.

Ta hensyn til tilberedningen: Når aromaene i vinen minner om aromaene i maten, smaker det ofte godt sammen. Tilberedningen av maten gir svært ulike aromaer og dermed også en idé om hva slags vin som passer til. Kokt og stekt lam smaker ulikt, slik lagret og fersk mat gjør. Til lagret ost og spekemat passer vin med lagret preg fra berme (bunnfall av døde gjærceller), fat eller flaske. Det samme gjelder langtids varmebehandlet mat som kjøttgryte, skank eller stek. Ferske viner passer bedre til fersk mat som salat, kylling, fisk eller reker. 

Tilbehøret er viktig: Tilbehøret kan dominere en rett, derfor bør du ta hensyn til tilbehøret i retten. Honning, nøtter og kjeks smaker godt til osten brie. Da passer også sødmefull vin med tilsvarende aromaer. Erstattes honningen med paprika, vil en tørrere vin med grønt preg passe bedre, for eksempel en sauvignon blanc. Fet soppsaus passer til fyldig vin med soppliknende aromaer og fet munnfølelse, som for eksempel en utviklet Chardonnay eller Nebbiolo. 

Grillen kan selvfølgelig brukes året rundt

Når du skal ha vin til mat fra grillen kan du velge rike viner med uttalt fruktsødme og mye smak, slik at vinen ikke drukner i det som serveres fra grillen. En annen tommelfingerregel er å kjøle vinen ned uansett om den er hvit, rose eller rød. Personlig vil jeg anbefale viner med bra syre, noe jeg synes komplimenterer de fleste måltider. Og husk at store tanninrike viner av druen Cabernet Sauvignon egentlig bare trengs når du har en medium stekt entrecote med perfekt fettstruktur på tallerkenen. Regel nummer en når du velger din grillvin er å ta en du liker, og husk - flammer slukker du best ved å sette lokket på grillen. 

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2019
• Vinmonopolnr. 5823701. Kr. 179,90
100% Riesling. Alkohol 12.5%, syre 7,5 g/l, sukker 5g/l.

Lys strågul. Mineralsk duft med hint av sitrus. I munnen oppleves den som lett, tørr og delikat med en stram og mineralsk tone som går over i grønne epler og sitrus. Lang flott syrlig avslutning. Dette er perfekt til mange forskjellige retter som for eksempel fisk og skalldyr fra grillen, lyst kjøtt som kylling og svin med tilbehør, geitost alene eller i en salat. Liker du Riesling passer Gustave Lorentz Riesling Reserve meget godt som bare et forfriskende glass med vin. 

First Drop Mothers Milk Shiraz 2019
• Vinmonopolnr. 536501 Kr. 269,90
100% Syrah alkohol 14.5% Syre 6 g/l Sukker 1 g/l

Kompleks duft av mørke kirsebær og bjørnebær med hint av skogbunn og krydder. Dette er en herlig blanding av fløyelsmykt, balansert, strukturert og godt med myke tanniner. En spennende vin fra Barossa Valley i Australia med skikkelig Shiraz-preg. Jeg anbefaler å teste First Drop Mothers Milk mot høstens vilt og Lam. Gjerne fra grillen.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2017
• Vinmonopolnr. 629901 Kr. 389,90 
Corvina 50%, Corvinone15, Rondinella 30%, Oselata5%. Alkohol 15%. Syre 5.7gl.

Sukker 6,5gl. Druene til Tommasi Amarone vokser i åssiden i Valpolicella Classico området. Fremstilling av amarone vin er arbeidskrevende. Druene må først ligge i kasser til tørking i 5 måneder før pressing. Vinen lagres deretter i 3 år på Slavonsk eik (fra Kroatia) i 35 Hl store fat. Vinen er intenst rubinfarget, med varm moden duft. Smaken er kompleks og kraftig, med toner av tørkede druer. Elegant med lang ettersmak her får du en frisk, elegant og leskende Amarone, med tyngden på modne røde bær, tørket fiken og timian. Flott syre, fruktdreven og kraftig, og med modne tanniner. Passer til rødt kjøtt og vilt. Eller bare som et glass med vin til ettertanke. 

João Portugal Ramos Smart Dog 2020 BIB
 • Vinmonopolnr. 2056306. Kr. 399,90 
Syrah 60% og Trincadeira 40%. Alkohol 13% Syre 5,1. Sukker 8gl. 

Lang historie kort; Vinmakeren fant igjen hunden sin på naboens eiendom. Tilfeldigvis la han merke til at dette var perfekt jordsmonn for Syrah-druen. Han kjøpte umiddelbart så mye land han hadde råd til. Noen ganger må det en smart hund til for å oppdage en god vin, og en erfaren og lidenskapelig vinmaker for å bringe den til liv!
For å legge til mer fylde i Smart Dog blander vinmakeren Syrah med en liten mengde Trincadeira. Vinen har innslag av bjørnebær, kirsebær, blåbær, mot slutten hint av vanilje og fioler. Fyldig og elegant med myke balanserte tanniner. Dette er høstens rimelige alternativ til vilt, lam og rødt kjøtt. Be inn gjester!

Alessandro Veglio Barolo
• Vinmonopolnr. 7615101. Kr. 419,00 
100% Nebbiolo. Her har dere et nytt bekjentskap som bør testes!

Klar rød farge. Behagelig aroma av kirsebær, trekrydder, lakris og tørket frukt. I munnen god fasthet og fylde, preg av modne røde bær, tørket frukt, litt urt, fat og lakris en fortsettelse av duften. Lang syrlig og rik avslutning gjør dette til en ypperlig følgesvenn til rødt kjøtt som lam og storfe fra grillen. 

Donnafugata Dea Vulcano Etna Rosso
• Vinmonopolnr. 12751401. Kr. 249,90 
Nerello Mascalese 90%, Nerello Cappuccio 10%. 

Dyp rubinrød. Duft av markjordbær, salvie, fioler og hint av tobakk og pepper. Frisk smak av røde bær med mineralske toner. Velbalansert syre, godt integrerte tanniner og lang, saftig ettersmak. De lokale Nerello-druene dyrkes på nordsiden av Etna, mellom Randazzo og Castiglione di Sicilia, 730-750 moh. Tørre, kjølige og solrike somre gir druene perfekte modningsforhold. Den vulkanske jorden lar røttene til vinstokkene trenge seg dypt ned for å finne næring og gir vinen en særegen mineralitet. Vinen lagres 14 måneder på franske eikefat og sementtank. En anvendelig vin, passer til lyst og rødt kjøtt, fisk, grønnsaker fra grillen og risotto. 

Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2017 
• Vinmonopolnr. 3468701. Kr. 224,90
Corvina 80%, Molinara 5%, Rondinella 15%. Alkohol 14% syre 5gl, sukker 6gl. 

Zenato produserer en bra litt sødmerik Ripassa, men med god syre. Her får du en vin som passer godt inn mot mye av høstens Vilt. Prøv den med mot naboens selvskutte hjortedyr, eller hvis du trenger en rød kraftpakke til pinnekjøttet er Zenato sin Ripassa perfekt. Husk at du velger ikke røket pinnekjøtt og at du griller det litt før servering.

Casisano Brunello di Montalcino 2015 
• Vinmonopolnr. 5400901. Kr. 475,50
100% Sangiovese. Alkohol 13,5% syre 4,7gl, sukker 1,0gl. 

Casisano ligger blant vakre åssider i Toscana, omringet av noble vingårder og majestetiske olivenlunder. Gjennom 100 år med lidenskap, erfaring og kjærlighet til vin viderefører Tommasi denne prestisjetunge eiendommen. Casisano er en praktfull terrassert vinmark med utsikt mot Montalcino i sør, i nærheten av St. Antino Abbey. Dyp rubinrød farge. Ren duft med intense aromaer av frukt og krydder. Flott struktur, elegant og balansert. Kraftig vin med myke tanniner og en kompleks frukt- og kryddersmak. Lang balansert ettersmak.
Casisano Brunello kan selvfølgelig brukes mot rødt kjøtt med mer, men en helt rå kombinasjon er sprøstekt and med appelsinsaus og Casisano Brunello. Her er det bare å kaste seg på en utfordring, be inn dine nærmeste venner til en firestjerners høstmiddag.

Jeg ønsker dere alle en hyggelig høst!
Frank Røstgård
frank@altomvin.no