Hjem >  Hilde Sævild Teige: Barndomsdrømmen ble virkelighet

Hilde Sævild Teige: Barndomsdrømmen ble virkelighet

Hilde Sævild Teige drømte om å designe klær til kvinner i alle aldre. Barn, hus, karrierebytte og noen tiår senere ble drømmen virkelighet.

For tre år siden startet klesdesigneren merket MaTilla. Teige lager både klær, vesker og belter, der hun fokuserer på tidløse og feminine plagg som fremhever enhver kvinnekropp. Den første kolleksjonen kom ut i slutten av 2012. Fra de første plaggene kom ut i butikker har det bare gått en vei oppover.
– Jeg jobber mest ut fra ting jeg liker. Jeg er veldig opptatt av kvalitet og jobber helt fra bunnen av med å tegne ideer og reise rundt til fabrikker for å håndplukke ullprodukter og stoffer, sier Teige.

Sydde med barnehender

Teige har selv sydd mye opp gjennom årene. Hadde hun et plagg som hun ikke var helt fornøyd med sydde hun det om. Det har alltid vært viktig for henne at plaggene har kvinnelige former.
    Interessen startet da hun satt ved symaskinen sammen med mammaen sin da hun bare var noen få år gammel. 7 år gammel sydde hun sin første kjole og hun husker fremdeles følelsen av å kunne ta på seg den rosa selekjolen for første gang.
– Det var veldig stas å ta den på, men jeg kan ikke huske at jeg brukte den så mange ganger. Siden den gang har jeg sydd mye, sier Teige.
Syinteressen stoppet ikke der. Da hun ble konfirmert kjøpte hun sin første symaskin. Hun gikk så videre på søm og design på den lokale videregående skolen. Etterpå jobbet hun som dekoratør, stylist og makeupartist. To år før hun startet klesmerket sitt var hun med å starte smykkemerket Angels of Norway sammen med søsteren sin.
Det var den kreative moren hennes som inspirerte Teige til å sy sine egne klær. Dette har hun selv videreført til sine egne barn.
– Jeg synes at barn har godt av det og jeg er glad for at jeg fikk lov til det. Jeg er veldig opptatt av at mine barn skal gjør det samme. Før jeg startet opp MaTilla tegnet jeg ofte klær som jeg tok med til skredderen da jeg var på ferie i Kina, sier Teige.

Mellom lager og kontorer

I en liten lagerbygning i nærheten av Sartor Storsenter har Teige en liten butikk mellom kontoret og lageret hennes. Butikken har åpent to dager i uken, men siden hun gjør alt selv må butikken stenge når hun drar til Kina for å besøke fabrikkene. Designeren forteller at hun har mye besøk de to dagene, men butikken er bare en liten del av det hele. Teige designer, produserer og selger plaggene under Moteuken og Gave og Interiørmessen i Oslo, og har i dag rundt 60 forskjellige butikker som fører produktene. Foreløpig har hun ingen ansatte som hjelper henne. Alt må hun gjøre selv.

Enmannshow

Det varierer fra sesong til sesong hvor mye arbeid det er for henne, men med en stor familie prøver hun å ta fri inni mellom. Hun føler selv at hun er flink til å koble av, men forteller at det ikke er sikkert at familien hennes er enig med henne i det.
– Jeg prøver alltid å ligge i forkant slik at jeg ikke kommer opp i en situasjon der jeg ikke klarer å levere en vare til rett tid, sier Teige.
Det er både krevende og altoppslukende å drive for seg selv, men Teige har aldri angret på valget hun tok for tre år siden.
– Det som er greit er at når du driver for deg selv kan du styre hverdagen din litt, men samtidig er det mye å gjøre. Det blir ofte sene kvelder og helgejobbing når resten av familien er opptatt med andre ting, sier Teige.
    Denne sesongen har hun hatt en ekstrem økning på antall butikker og leveranser. Flere og flere butikker og enkeltpersoner oppdager klesmerket hennes og sender mailer til henne om hvor fornøyd de er med produktene hun leverer.
– Jeg synes det er utrolig kjekt spesielt når jeg har jobbet så mye med det. Jeg er også opptatt av å vokse slik at jeg klarer å følge opp kundene mine. Jeg ønsker ikke å vokse for fort. Det er viktig for meg at jeg klarer å levere produkter av god kvalitet til riktig tid, sier Teige.

Produseres i Kina

Klærne Teige designer produseres i Kina og hun har daglig kontakt med fabrikkene via Skype. Fire ganger i året reiser hun ned til de ulike fabrikkene for å se at alt er slik som det skal. 
    Det var ikke tilfeldig at hun valgte å produsere i Kina. Hennes foreldre har bodd der og hun har derfor vært der mye på ferie. Hun brukte mye tid på å finne de rette fabrikkene og forteller at det er litt dumt at fabrikkene er så langt unna. Hun har en egen agent som hjelper henne med å organisere forsendelser.
– Jeg har et godt samarbeid med dem og de har den fineste kvaliteten på kasjmir, ull og merinoull. Jeg tilsetter heller ikke noen syntetiske stoffer i klesplaggene mine, sier Teige.
    Det er veldig viktig for henne at det er kvalitet over alt hun gjør. Alle produktene skal være laget av naturlige produkter og plaggene skal kunne føles behagelig på kroppen. Fasongen skal kunne passe de fleste kropper og det gjør at Teige har kunder fra de helt unge til de godt voksne. Det synes hun selv er veldig kjekt.
– Jeg har mye klassiske plagg som du ikke trenger å legge bort etter en sesong, men som du kan ta med deg videre til neste år, sier Teige.

FAKTA: MaTilla

• Klesmerke for kvinne i alle aldre og med alle kroppstyper.
• Designet av Hilde Sævild Teige.
• Den første kolleksjonen kom ut i slutten av 2012.
• Klærne selges i 60 butikker i Norge og mange nettbutikker.
• Det hele startet som en barndomsdrøm og som nå har blitt en realitet.
• Plaggene har en tidløs og feminin stil med kvalitetsstoffer og garn.
• Selger både klær, vesker og belter.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: C Foto

Følg IN magasinet på Facebook