Hjem » Bergen »  Har håp for hårtap

Har håp for hårtap

Enten du sliter med hodebunnsproblemer, er blitt tynn i håret eller har mistet hvert strå, finnes det en skreddersydd løsning for den som rammes.

– Det eneste vi dessverre ikke kan gjøre er å gi deg ditt eget naturlige hår tilbake. Men utover det har vi et bredt spekter av behandlinger og erstatninger som de fleste blir fornøyd med, sier daglig leder Tor Verner Meyer hos Apollo Hårsenter i Bergen.
Hår-veteranen tar imot oss i Apollos lokaler i Kong Oscars gate. Han byr på svart kaffe i parykk-rommet, der veggene nærmest er tapetsert med utstilte parykker i alle tenkelige farger, former og stiler.

Stadig i utvikling

– Det er ikke til å komme forbi at de fleste som har behov for parykk kommer hit på grunn av sykdom, mange på grunn av cellegift i kreftbehandling. Dessverre blir det flere og flere det er aktuelt for. Heldigvis skjer det mye på dette området. Parykkene blir bare bedre og bedre, forteller frisøren og pedagogen, som har drevet med håptapsproblematikk i over førti år.
For Tor kan hår, eller rettere sagt mangel på hår. Siden 1992 har han drevet firma Tops Apollosenter, som inngår den landsdekkende kjeden av fagutdannede frisører med spesialkompetanse innen hårtap og hodebunnsproblemer. For tre år siden flyttet han hårsenteret som han både eier og driver, fra Christies gate til 350 kvadratmeter store lokaler i hjerte av Bergen, rett ved siden av byen ukronede frisør-gate Marken. Her råder Meyer og hans sju stylister og hårspesialister over sju behandlingsrom, inkludert tre spesialrom og eget verksted. Mange har en oppfatning om at kundegruppen for hårtapsproblemer er menn over femti med begynnende måne.
– De er selvfølgelig en del av bildet, men vi har både kvinner og menn innom oss - i alle aldre. De yngste er i 20-årene, mens vår eldste nettopp passerte nitti, så spredningen er stor. Tyngden er likevel på den godt voksne mann og kvinne, understreker Tor.

Permanent hårerstatning

Tor og hans spesialister jobber med det som på fagspråket kalles alopecia, en samlebetegnelse for ulike former for håptap. 
– For mange handler hårtapet om et begrenset område, ofte med utgangspunkt midt oppe på hodet. Her kan vi benytte det vi kaller hårdel, som er et permanent hårsystem, forteller Meyer, og greier ut om de mange mulighetene som finnes:
– Våre spesialister designer hårdeler etter nøye vurdering av både hodebunn og hårtapsområde, og tilpasser dette kundenes hårfarge, personlige stil og ønske om frisyre. Det fine er at hårdeler kan lages i alle størrelser og fasonger, fra et kronestykke til større enheter og heldekkende system.
Når vi først er her hos byens fremste hårspesialist, kan vi nesten ikke unngå å nevne at vi de siste årene selv har merket den naturlige uttynningsprosessen på toppen hodet. Tor ber oss nå om bli med videre til annet rom.

Skreddersydde behandlinger

– Her handler det om trikologi, som ganske enkelt betyr læren om hår og hodebunn, sier den erfarne hårtapseksperten, og forklarer litt rundt konseptet om spesialtilpasset behandling basert på en grundig analyse.
Han ber oss ta plass i stolen foran en flatskjerm. Så tar han opp et apparat – et kamera som forstørrer virkeligheten hele 200 ganger, og som brukes til å foreta en hodebunnsanalyse. På skjermen kan vi virkelig se tingenes tilstand på nært hold. Og selv om det foreløpig ikke er snakk om full hårtap i vårt tilfelle, er det like fullt tydelig at er blitt mer åpent på toppen de siste årene. Tor beroliger oss med at hodebunnen ser fin ut, før han tar fram en liten boks og spør om han kan få trylle litt. Vi nikker litt skeptisk i det han drysser noe som godt kunne vært kanel på topplokket vårt. Men det brune pulveret er imidlertid helt luktfritt. Det er det fiberdannende proteinet keratin, som er gjort statisk og som fester seg til håret slik at det får et tykkere utseende og derfor bedre kan skjule det tynne området.

Små grep, stor forandring

Tor har et litt hemmelighetsfullt glis om munnen. Han rufser litt i håret mens han drysser litt mer keratin. Så tar han fram speilet for å vise oss resultatet, som er til å bli direkte forbløffet av. 
– Dette er jo ren magi, utbryter jeg, i det jeg ikke lenger kan skimte egen hodebunnen i speilet. 
Tor slår på kameraet igjen og nå er bilde et helt annet - håret vårt har på et forunderlig vis blitt mye tettere.
– I noen tilfeller er dette nok til å avhjelpe det man opplever som et hårproblem. Av og til skal det kun små grep til for å få til merkbare endringer. Men minuset er altså at kamuflasjen kun holder fram til neste hårvask, sier Tor Verner Meyer hos Apollo Hårsenter.

Fakta Apollo Hårsenter Bergen
Adresse: Kong Oscarsgt. 45, 5017 BERGEN. Inngang B/C 2. etg
Web: www.apollohair.no/bergen
Facebook: Følg på Facebook 
Tlf: 55 32 67 40
E-post: bergen@apollohair.no​

Tekst & foto Geir Dahle

Følg IN magasinet på Facebook