Hjem » Bergen »  Handlegaten i hjertet av Nesttun

Handlegaten i hjertet av Nesttun

En kort reise med Bybanen fra sentrum ligger Nesttun og frister med en annerledes handleopplevelse. Her kan du rusle rundt på torget og i gågaten, og besøke spennende nisjebutikker du ikke finner alle andre steder!

Fersk fisk, blomster, delikatesser, interiør og mote. På torget og i gågaten på Nesttun ligger nisjeforretningene som perler på en snor og tilbyr produkter litt utenom det vanlige. I slutten av november ble julegaten tent og sørger for den riktige stemningen i førjulstiden. Og trenger du en liten pause i julehandelen er det både bistro, kafé og hudpleiesalong her.
Nesttun er det naturlige sentrum i Fana og kan vise til lange tradisjoner som handelssentrum. 
– Nesttun har vært et gammelt handelssted i godt over 100 år og er et historisk trafikknutepunkt. Området har en veldig fin gatestruktur og er det eneste tettstedet i området med torg og gågate ved siden av Bergen sentrum. Nesttun er som en liten by hvor mye av aktiviteten og handelen foregår rundt torget og gågaten, forteller Mattis Litleré som er leder for sentrumsforeningen på Nesttun.

Torghandel

Torget er uten tvil selve hjertet på Nesttun. Her har det vært handel i mange år og flere av butikkene har vært her siden 60-tallet. En av disse er Nesttuntorget Blomster hvor du får de vakreste blomster, planter og dekorasjoner til alle anledninger. I dag er det Jan Monsen som driver blomsterforretningen som hans bestefar startet på 60-tallet. 
– En annen av de gamle ringrevene på Nesttun er fiskehandleren. Her har det også vært uavbrutt drift siden 60-tallet. Dagens eiere tok over for tre år siden og er unge, ambisiøse og leverer førsteklasses ferskfisk, sier Mattis.
På begynnelsen av 2000-tallet gjennomgikk Nesttun en storstilt oppussing og i dag fremstår bydelen både innbydende og moderne. Bybanen går rett gjennom gågaten og sørger for at det bare tar 15 minutter å komme seg hit fra sentrum. I tillegg er det et stort parkeringshus like i nærheten og er man i det spreke hjørnet er området også godt tilrettelagt for syklister. Uansett transportmåte er det enkelt å komme seg hit, og man får en handelsopplevelse langt unna kjøpesentrene og kjedebutikkene. 
– I gågaten ligger nisjebutikkene på rekke og rad. Her får man både det brede utvalget og den gode servicen. Det er gjerne innehaverne selv som står i butikken noe som gjør at man får et annet forhold både til forretningen og til kundene. 
En av disse nisjebutikkene er Fana Optikk. De har holdt til i gågaten siden 1963 og drives i dag av de tre sønnene til Erling Jacobsen som startet butikken. Med to optikere i forretningen har de god kapasitet til å ta seg av kundene. Her finner du et bredt utvalg briller og solbriller fra en rekke kjente merker og i alle prisklasser. Fana Optikk kan dessuten skilte med Bergens beste utvalg av barnebriller. En annen er Elite Foto Nesttun. De har eget fotostudio for barne- og familiefoto, hjelper deg med alt innen bildeproduksjon, er spesialist på produksjon av store bilder på lerret, aluminium og akryl og trykker forstørrelser på ekte fotopapir. Her finner du også et stort og godt utvalg av rammer i tillegg til byens bredeste utvalg av kikkerter og teleskoper, bl.a. anerkjente merker som Swarovski og Opticron.

Mekka for de motebevisste

De siste årene har gågaten på Nesttun utviklet seg til et motemekka. Flere spennende forretninger gjør at motebevisste kvinner i alle aldre valfarter hit fra hele Bergensområdet. En av grunnene til dette heter Ane Blich House. Butikken ligger sentralt plassert midt i gågaten, men når man kommer inn dørene føler man at man like gjerne kunne vært i London eller Paris. Ane Blich House er en multibrand store som fører en rekke ledende merker, i tillegg har de en egen vintage-avdeling i kjelleren. Her finner du skatter fra både inn- og utland håndplukket av innehaverne selv.
Et annet kjent navn for moteelskere er multibrandbutikken Philippa. Dette er trendbutikken med det spesielle, det eksklusive og det tidsriktige for både unge og voksne damer. Med et bredt utvalg internasjonalt anerkjente merker kan Philippa dessuten skilte med flere merker som de er alene om i Bergen. I gågaten ligger også Scapa World. Som navnet tilsier så finner du her eksklusive og lekre klær, tilbehør og sko fra det belgiske merket Scapa. 
– Dette er den eneste rene Scapa-butikken i Skandinavia og de har et stort utvalg fra merket. Det er en veldig innbydende og pen butikk med mange faste kunder, forteller Mattis. 
Er du på jakt etter drømmekjolen til julens selskapeligheter eller noe nytt til vintergarderoben er det med andre ord absolutt verdt å legge turen til gågaten på Nesttun!

Nytt til hjemmet

Det er ingen tvil om at vi nordmenn elsker å pusse opp og fornye hjemmene våre. Interiørbutikken New Home har holdt til i gågaten i ti år og akkurat nå er hele butikken pyntet til jul. New Home er kjent som en spydspiss innen interiør og har blant annet egen systue. I butikken finner du et bredt utvalg tekstiler, tapeter og interiørartikler og alle kundene får personlig oppfølging.
Det er viktig å ta vare på seg selv også i en travel førjulstid. Og kanskje trenger huden litt ekstra pleie før vinteren? LUX by Marit har spesialisert seg på effektive og luksuriøse spesialbehandlinger. Salongen har fokus på kvalitet fremfor kvantitet, og tilbyr personlig veiledning og oppfølging. Her får du dessuten kvalitetsprodukter fra kjente navn som Babor og ZO Skin Health by Obagi.

Delikatesse og nabolagsbistro

På Nesttun finner du også spesialforretninger innen mat. I tillegg til slakter og fiskehandel ligger Litleré Mat her. Den ble åpnet for litt over to år siden og drives av Litleré selv. 
– Vi er en delikatessebutikk med et bredt utvalg oster, pålegg og spekemat. Vi har fokus på norske kvalitetsprodukter og jobber kontinuerlig for å finne nye, spennende produsenter. De fleste av leverandørene har vi vært på besøk hos og mange av dem er innom butikken med jevne mellomrom. Nå i tiden før jul er både julekassene vi setter sammen og ikke minst konfekten i løsvekt fra Jentene på Tunet populære. I kafédelen lager baristaen vår kaffe på bønner fra Jacu i Ålesund og er du sulten kan vi friste med ferske bakervarer med spennende kvalitetspålegg fra butikkens store utvalg. 
Tidligere i høst åpnet det dessuten en ny nabolagsbistro på Nesttun med det fengende navnet Staup. Her får du servert både lunsj og middag, i tillegg til en rekke småretter. Staup har fokus på kvalitetsvarer og alle rettene lages fra bunnen av. De har et stort utvalg vin, øl, mjød og sider fra Hardanger.
Det er med andre ord mye spennende som skjer på Nesttun. Nå før jul er det nattåpent 13. desember og søndagsåpent 16. og 23. desember. 
– Vi har også flotte kulturtilbud på Biblioteket og Kulturhuset. Kulturhuset arrangerer blant annet barnelørdager og 8.,9., og 10. desember står familiemusikalen «Julens Magi» på programmet. Nesttun byr på kvalitet og det genuine, og er et spennende og unikt handelssted!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Nesttun Sentrum
 

Følg IN magasinet på Facebook