Hjem » Klær & mote »  Fortryllende smykker fra Huldras verden

Fortryllende smykker fra Huldras verden

Det finnes mange fortellinger om Huldra. Denne mystiske og sterke kvinneskikkelsen som ifølge sagnene lagde sølvsmykker så vakre at det ikke var mulig å lage maken. Akkurat det mener Telemarks bedriften Huldresølv at det er, noe de også har bevist gjennom 25 år. Sommerens kolleksjon består av spennende design med flotte farger og rent sølv helt i tråd med trendbildet, og selvfølgelig med Huldresølvs eget særpreg!

Huldra. Denne magiske, vakre og sterke kvinneskikkelsen fra sagnene. Hun som lagde så vakre sølvsmykker at ingen klarte å lage lignende. Ei heller reparere det om det hadde gått i stykker. Det sies at Huldrene hadde egne sølvgruver. Det hendte at mennesker fant disse sølvgruvene, men når de senere forsøkte å returnere til gruva fant de den aldri igjen. Noen ganger lot til og med Huldrene sølvet renne i bekker eller små dråper fra fjellet. Huldresølvet kunne man ikke ta med seg, da fikk man en forbannelse over seg. Men fikk man derimot sølvet av Huldrene på ærlig vis betydde det lykke og fulgte familien i flere slektsledd.
Huldra er uten tvil et magisk vesen som vi har latt oss fascinere av i hundrevis av år. Det var nettopp Huldra som inspirerte gullsmed Elise Thiis-Evensen da hun grunnlag Huldresølv, og fremdeles er Huldra og hennes verden kilde til inspirasjon for Huldresølv. 
– Det sies at Huldras smykker var så vakre at ingen kunne lage maken. Men vi tror det er mulig og vi ønsker å lage smykker som gjør at de som bærer de føler seg likte sterke og fortryllende vakre som Huldra, sier daglig leder Annette Misje Bjerkøen.

Feirer 25 års jubileum

Huldresølv har i år 25 jubileum noe som selvfølgelig vil bli behørig feiret. Elise Thiis-Evensen er fjerde generasjons gullsmed og da hun startet bedriften i 1994 hadde hun et sterkt ønske om å feire de norske smykketradisjonene og ta dem inn i en ny tid. 
– Elise fikk ideen til navnet Huldresølv fra et bilde av Theodor Kittelsen hvor Huldra står med alle de vakre søljene sine. Etter å ha sett det begynte hun å lese mye om Huldra og kom frem til at det var det perfekte navnet.
Helt siden starten har kolleksjonene til Huldresølv vært inspirert av naturen, den norske folkearven og Huldras verden. Og fremdeles blir alt håndlaget i Telemark. Som navnet tilsier bruker Huldresølv mye sølv i sine kolleksjoner, i tillegg til både gult og hvitt gull. For å gi smykkene det lille ekstra benytter de ofte stener som Swarovski krystaller, ferskvannsperler eller diamanter, eller ved å forgylle eller oksidere overflaten. 
– Det er viktig for oss å produsere bærekraftig her i Norge. All design og produksjon skjer på verkstedet vårt i Skien hvor fem gullsmeder jobber. Enkelte av kolleksjonene har fulgt oss helt siden starten, i tillegg utvikler vi mer moderne kolleksjoner basert på aktuelle trender. Inspirasjonen henter vi fra Huldras verden, fjellet og huldreskogen. Vi liker veldig godt flora som har en ekstra mening, som urter, medisinske planter eller trær og blomster med en spesiell betydning. Alle våre smykker har en historie og en opprinnelse inspirert av naturen.

Jubileumssølje

Huldresølv har også en stor kolleksjon bunadssølv. 
– Bunadskolleksjonen er inspirert av gamle søljer som er tatt frem til en ny tid. De bærer preg av både det historiske og det moderne. Vi bruker krystaller, stener, bergkrystaller og ferskvannsperler som kan varieres i alle regnbuens farger. Dermed kan du sette sammen det bunadssølvet som passer akkurat din bunad og koordinere fargene på sølvet til bunaden eller øyefargen din, sier Annette med et smil. 
– Vi ønsker å lage like vakre søljer som Huldra. Det skal gi en god følelse å ta på bunadssølvet!
I forbindelse med 25- års jubileet holder de nå på å designe en egen jubileumssølje. 
– Det er grunnleggeren vår Elise som står for designet. Selv om hun er pensjonist er hun innom jobben hver dag og brenner fremdeles for Huldresølv, noe vi selvfølgelig er veldig takknemlige for.

Sommerens nyheter

Selv om tradisjoner og historie står sterkt hos Huldresølv har de hele tiden fornyet seg og holder seg oppdaterte på de siste trendene. 
– Vi føler at vi har bestått testen om tidens tann og at vi hele tiden har klart å produsere tidsriktige smykker med vårt særpreg. Det er særpreget vårt som gjør at vi utmerker oss i forhold til andre og man skal alltid kunne se at det er et Huldresølv-smykke.
Og Huldresølv har flere nyheter å by på denne sommeren. Det er spennende design med vakre farger og blankt sølv, akkurat som i trendbildet. – Denne sommeren lanserer vi blant annet smykker i uoksidert sølv. Dette gir et lyst og vakkert sølv som skinner litt ekstra og er utrolig flott å se på, særlig mot solbrun hud. I tillegg er det mye stener i herlige sommerfarger som rødt, rosa og korall. 
Huldresølv har også en annen spennende nyhet på lager, nemlig halskjedet Hylja. Hylja sies å være opprinnelsen til navnet Hulder og betyr å skjule. 
– Huldra likte å skjule seg og vi har latt oss inspirere både av henne og Kittelsens malerier hvor mye er skjult under overflaten. Mange av detaljene i halskjedet er gjemt og ulike personer ser forskjellige ting. Noen ser rosemaling, mens andre ser Huldra. For oss representerer Hylja det magiske og mystiske, men også den styrken og stoltheten som Huldra er kjent for. Vi håper det er et smykke som vil få frem den indre styrken til de som bærer det og at det blir et smykke man bærer med stolthet!

FAKTA: Huldresølv

• Web: www.huldresolv.no
• Nærmeste forhandler: www.huldresolv.no/finn-forhandler
• Facebook: www.facebook.com/huldresolv
• Instagram: www.instagram.com/huldresolv
• Epost: post@huldresolv.no
• Tlf 35 90 04 70

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Huldresølv
 

Følg IN magasinet på Facebook