Hjem » Mat & drikke »  En verden av smak

En verden av smak

IN magasinets kresne matskribent har inngrodde fordommer mot restauranter på norske kjøpesentre.

Massimiliano Rudasso har skapt en herlig Italiensk Trattoria på Kolsås Senter.


Når undertegnede forviller seg inn på et slikt sted (ingen nevnt, ingen glemt) er han gjerne grinete før han går inn og forventer kun middelmådig halvfabrikat, gjerne varmet i mikroen slik at for eksempel en lasagne blir servert med lavaliknende overflatetemperatur og halvfrossen kjerne. Intet er mer morsomt enn å få gjort sine fordommer til skamme. Det er derfor med stor begeistring jeg kan melde at det finnes en fullblods Italiensk restaurant på Kolsås Senter! Den lokale perlen bærer navnet Cinque Terre og har som «alle» andre restauranter gått gjennom diverse opp og nedstengninger fra den åpnet i januar.

Bruchetta Genovese - En herlig klassisk forrett. | Servitør Angelina anbefaler en herlig Pizza Vernazza og en god Ripasso.

En ekte italiener

Konfrontert med mine inngrodde fordommer kunne eier Massimiliano Rudasso fortelle oss at det var en holdning han møtte hos mange, og at det er nettopp hans misjon og overaske sine gjester med en fullverdig Italiensk matopplevelse. Massimiliano er fra landsbyen Borghetto Santo Spirito på Luguriakysten, og nærmest født og oppvokst på restaurant. Som de fleste andre skikkelige Italiensk kokker jeg kjenner har han en rotfestet kulinarisk stolthet som han legger inn i hver rett som havner på gjestenes bord. Hos Massimiliano er det kjærligheten til råvarene og de genuine smakene som står i sentrum. Det er nettopp dette som kjennetegner det Liguriske kjøkkenet. Massimiliano forteller at det Liguriske kjøkken fra gammelt av er et «fattigmannskjøkken» for bønder, landarbeider og fiskere. Rettene er ganske enkle. Derfor blir kunsten i å fremheve de gode «ekte» smakene desto viktigere. La det være sagt med en gang! Massimiliano behersker denne kunsten til fingerspissene. Mestepartene av råvarene er import fra Italia. Oljer, krydder, skinker, herlig mortadella, oster og pasta. For Massimiliano er gode råvarer helt sentralt når det gjelder å gi kundene den opplevelsen han ønsker å tilby. I tillegg tar han inn kaffe og klassiske kaker og til stor glede for junior har han også Chinotto. En slags Italiensk Cola som junior har drukket med stor entusiasme på ferier i Italia.
– Selv om vi kan konkurrere med hvem som helst på kvalitet er dette en usnobbet restaurant for folk flest, forteller Massimiliano.
– Vi har noen flotte servitører som loser deg trygt gjennom menyen enten du er en erfaren gjest på italienske restauranter eller nybegynner.

Massimiliano lager pizza med italiensk lidenskap.

God service

Vi kan skrive under på at servicen var bra. Vår servitør Angelina var et funn. Smilende, kunnskapsrik og med god evne til å få en sliten og grinete 10 åring medbrakt fra SFO, til å finne frem smilet. Jeg og den etter hvert smørblide 10 åringen startet med en Fersk Tagiatelle alla Carbonara med bacon, egg og pepper. Herligheten var toppet med pecorino romano og smakte aldeles glimrede! Pastaen smakte akkurat slik den skal gjøre på et sted som ikke knusler med eggende i pastablandingen, og kunne like gjerne vært servert på et godt trattoria i San Remo eller Rapallo.

Cinque Terre har et godt utvalg av Panettone. Den klassiske italienske høye fruktkaken er en sterkt Italiensk juletradisjon.

Fantastisk Pizza

Etter råd fra Massimiliano gikk vi for en Pizza Vernazza. Bunnen var akkurat så sprø og god som Massimiliano hadde lovet, tomatsausen var frisk og smakfull, og gjennomsyret av duft og smak som ble perfekt balansert av generøse mengder Parmaskinke. Dette var som sagt en restaurantopplevelse himmelhøyt over mine forventninger. Cinque Terre bør ikke bare være forbeholdt sultne shoppere. Dette stedet står fjellstøtt på egne ben, og er verdt et besøk i seg selv.

FAKTA: Cinque Terre

Tekst & foto: Stein O. Kaasa
 

Følg IN magasinet på Facebook