Hjem » Bergen »  En god magefølelse

En god magefølelse

Et plastikkirurgisk inngrep kan være løsningen om du ønsker å forandre eller tilbakestille kroppen til slik den en gang var. Med unntak av bryst, er kanskje magen den kroppsdelen som mange kvinner ikke er helt fornøyd med.

Sagt om dr. Christian Busch: Empatisk, faglig dyktig og nytenkende. | Sagt om dr. Tom I Ørner: Erfaren, ærlig, profesjonell og perfeksjonist.
Sagt om dr. Christian Busch: Empatisk, faglig dyktig og nytenkende. | Sagt om dr. Tom I Ørner: Erfaren, ærlig, profesjonell og perfeksjonist.

I en ideell verden hadde alle mennesker vært fornøyde med kroppene sine. Små som store, lange og korte, tynne og tykke. Slik er det dessverre ikke. Mye kan man endre ved hjelp av egne grep, men dessverre ikke alt. For noen kan kosmetisk plastikkirurgi være et godt alternativ. At kvinner legger seg under kniven for å operere sine bryst, er velkjent. At kroppene våre forandrer seg med alderen, spesielt etter graviditeter, amming og vektreduksjon, er noe også alle vet. At brystenes utseende for kvinner er viktig, er gammelt nytt.
– Her på PK1 er en av våre vanligste pasienter en middeladrende kvinne som mistrives med sin mage av forskjellige grunner, som skjuler magen under vide plagg og ikke ønsker å vise seg hverken i badetøy eller i bikini, forklarer dr. Tom Inge Ørner, spesialist i plastikkirurgi.
Bryst kan kamufleres i en BH. Når det gjelder magen finnes det riktignok hold-in truser, bodyer og strømpebukser, men jeg er neppe alene om å synes at de er fryktelig ubehagelige å ha på. Et annet moment er at hverken love-handles eller overflødig hud blir borte under slike plagg. Isteden flytter problemet på seg og «tyter» ut langs trusekanten både på rumpa og på ryggen – der vi i alle fall ikke vil ha det.

Midje til glede og besvær

Hva som er en attraktiv mage, har endret seg med årene. Det hersker liten tvil om at forholdet mellom midjen og rumpen har fått et økende fokus. Dette gjelder kvinner i alle aldre, unge som gamle. Idealet nå, i alle fall om man tar en titt på sosiale medier, er at en «vakker» kropp er lik en sunn og veltrent kropp. Det er bedre med en six-pack, enn «muffin-mage». Skjønnhetsindustrien tilbyr også et utall raske løsninger i kampen mot magefettet. Det kan fryses bort, smeltes vekk, løses opp eller suges bort. Det loves gull og grønne skoger, men resultatene står ofte ikke til forventningene. Felles for alle disse «raske» løsningene er at de er enkle å få utført og koster ofte mye penger. Kundene ender ofte opp litt fattigere og skuffet. Det finnes sjelden noen «quick-fix».

Vår hverdag på PK1

– Vår vanligste pasient er en kvinne som har passert 40 år, er ferdig med graviditeter og amming, har gått ned i vekt eller ønsker å gå ned i vekt. Hun føler seg yngre enn det hun ser i speilet, innsiden passer liksom ikke med utsiden. Magen inngår nesten alltid i denne såkalte «energityven», sier dr. Ørner. 
–For oss kosmetiske plastikkirurger består magen av hud, fett, hinner og muskulatur. Det som holder alle innvollene på plass, er den såkalte bukveggen. Alle kosmetiske figurformende operasjoner kan kun gjøre noe med det som er på utsiden av bukveggen. Det meste av denne type kirurgi utføres i dag i regi av vårt offentlige helsevesen, enten på sykehus eller på privatklinikker med avtale med det offentlige. Disse operasjonene gir derfor rett til nødvendig helsehjelp og sykemelding. For å få avklart om du oppfyller kravene til denne typen operasjoner dekket av det offentlige, starter du med et besøk hos fastlegen. Sammen kan dere finne ut veien videre, utdyper dr. Ørner. 
Dessverre er ofte denne veien både lang og kronglete, men det finnes andre alternativer. Figurformende operasjoner er inngrep de på PK1 har lang erfaring med, gjør ofte og kan! 
– Hos oss kan du raskt få en objektiv og grundig vurdering hos enten dr. Busch eller undertegnede. Sammen med deg finner vi den beste behandlingen, basert på ditt utgangspunkt, dine ønsker og behov. Din pasientreise blir skreddersydd. For at denne skal oppleves best mulig, at nedetiden blir kortest mulig og at dine forventninger med tanke på resultat blir oppfylt, er det viktig med god planlegging. Det finnes sjelden dårlige resultater, men ofte dårlig planlegging. All kirurgi er forbundet med en viss risiko, spesielt med store bukplastikker og kombinerte inngrep. Det er derfor viktig at du velger riktig kirurg og riktig klinikk. Både du, vi og PK1 har sammenfallende interesser når det gjelder å redusere denne risiko til et minimum, understreker dr. Ørner.
– Dersom risiko ikke står i samsvar med hva du som pasient vil oppnå av resultat, kan vi dessverre ikke utføre operasjonen, poengterer dr. Ørner.

Hvilke typer operasjoner snakker vi om dr. Ørner?

– Valg av inngrep avhenger av som tidligere nevnt, pasientenes utgangspunkt og ønsker. Det finnes ikke en operasjonsmetode som løser alles problemer. Det er min jobb som spesialist i plastikkirurgi, sammen med deg, å finne den rette behandlingen. For noen kan det være tilstrekkelig med en liten fettsuging, fjerning av et gammelt arr, en minibukplastikk med eller uten fettsuging. For andre kommer en ikke til målet uten å gjøre en såkalt full bukplastikk med fettsuging, fiksing av navlebrokk kombinert med sammensying av muskeldiastase (delte magemuskler).

Magen som høstningsområde

– Når vi utfører en full bukplastikk starter ofte operasjonen med fettsuging av hele magen og ofte gjøres det også fettsuging av andre områder i tillegg. Tidligere ble dette fettet kastet (destruert), nå blir dette fettet oftere og oftere satt inn (fettransplantasjon) andre steder på kroppen. De vanligste områder fettet blir transplantert til, er bryst, rumpe eller ansikt. Vårt eget fett blir vår egen naturlige «filler».

Mommy makeover

Middelaldrende, normalvektige, aktive kvinner som er ferdig med barn er en annen pasientgruppe som øker i antall ved PK1. 
Mommy makeover er en samlebetegnelse på små, korrigerende operasjoner av mage, bryst og hofter. Dette er operasjoner som, selv om de utføres samtidig, gir kort nedetid, har stor grad av forutsigbarhet med tanke på resultat, og er vanligvis forbundet med liten risiko. Pasienter som vurderer denne type inngrep bør vente minimum 1 år etter avsluttet amming. 
– Jeg anbefaler disse kvinnene alltid å se hva de kan få til på egenhånd. Det er utrolig hva kroppen selv, trening og kosthold kan gjøre. Mommy makeover er operasjoner som har lav prioritet i et offentlig helsevesen.

Overskuddshud

Pasienter som enten selv har klart å gå ned i vekt eller fått utført en slankeoperasjon, vil alltid ende opp med et hudoverskudd. Dette er noe det er umulig å gjøre noe med selv. Såkalt postbariatrisk kirurgi utføres både i det offentlige helsevesenet og på private klinikker. Overskuddshud kan forekomme de fleste steder på koppen; magen, lår, armer, ansikt, bryst, rygg og sete/rumpe. Det er ikke mulig å få utført en «total» korreksjon av alle områder i en operasjon. 
– Dette har blant annet med risiko, lang nede- tid å gjøre samt at disse operasjonene oftest utføres som dagkirurgi. Blant disse korreksjonsoperasjonene er full bukplastikk det vanligste utførte inngrepet hos PK1, forklarer dr. Ørner. 
– Mange av våre pasienter velger oss til tross for at de vet at de kunne ha fått utført denne type operasjoner kostnadsfritt gjennom det offentlige. 
Grunnen til at kvinner ofte velger PK1 er sammensatt. 
– Vår erfaring, kompetanse og måten vi skreddersyr pasientforløpet, tilgjengelighet, kort ventetid, er alle årsaker som spiller inn når pasientene skal velge kirurg og behandlingssted, tilføyer han. 
En annen viktig grunn er at pasienter i dag i motsetning til tidligere, deler sine opplevelser både muntlig og ikke minst på sosiale medier.
Dr. Ørner presiserer til slutt at det hans jobb som kirurg å vurdere gevinsten du som pasient vil ha av inngrepet satt opp mot risikoen du utsettes for. Kosmetisk plastikkirurgi handler blant annet om å fjerne en energityv, så enkelt, men likevel så vanskelig. 
– En må alltid som pasient huske på at det ikke kan gis garantier med tanke på resultat, men at vi her på PK1 skal gjøre alt vi kan for at du skal bli fornøyd og at dine forventninger blir oppfylt. Gevinsten av denne type operasjoner handler ikke om lykke, men rett og slett om å føle seg fin. Er dette noe du vurderer eller har spørsmål om, ta med deg noen og kom på en konsultasjon, avslutter dr. Tom Inge Ørner.

FAKTA: PK1 i Bergen

• Adresse: Sandslimarka 61-63, 5254 Sandsli/BERGEN
• Tlf: 55 99 11 00
• Web: pk1.no
• Instagram: instagram.com/pk1bergen
• Facebook: facebook.com/pk1bergen
• PK1 tilbyr videokonsultasjon

Tekst: Siri Gerrard | Foto: PK1