Hjem » Hjem & fritid »  En egen øy for friluftsliv i Oslofjorden

En egen øy for friluftsliv i Oslofjorden

Sparebankstiftelsen DNB kjøper Lågøya i Oslofjorden. Øya blir tilgjengelig for alle gjennom et samarbeid mellom DNT Oslo og Omegn og Oslofjordens Friluftsråd (OF).

Lågøya, Oslofjorden. Foto: Linn Hines, DNT
Lågøya, Oslofjorden. Foto: Linn Hines, DNT

– Vi er så stolte og glade for å ha vært med på å kjempe for å sikre Lågøya. Vårt mål er å åpne øya for alle som ønsker å ta fjorden i bruk for friluftsliv og som rekreasjonsområde, sier daglig leder i DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg.
Lågøya eies av Circle K, som har brukt øya som feriested for sine ansatte. Den ligger sentralt i Indre Oslofjord, rett vest for Fagerstrand på Nesodden, i Frogn kommune. På øya er det 21 hytter med enkel standard, uten innlagt vann eller strøm.

Fremsynt

Det er mange år mellom hver gang så store områder kommer for salg. Sparebankstiftelsen DNB har nå inngått avtale om å kjøpe hele øya, for å sikre den for befolkningen langs Oslofjorden i generasjoner fremover.
– Å kunne sikre en hel øy for befolkningen langs Oslofjorden er en unik mulighet. Ved å kjøpe øya og la DNT og Oslofjordens Friluftsråd i fellesskap forvalte den, er vi trygge på at den vil være tilgjengelig for mangfoldig bruk i generasjoner fremover, sier administrerende direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen DNB.

Lagunen på Lågøya, Oslofjorden. Foto: Linn Hines, DNT

Hva vil skje med øya nå?

DNT Oslo og Omegn og Oslofjordens Friluftsråd vil utvikle øya til et sted for friluftslivet og ferieopphold for alle. Det vil bli tilrettelagt for alle typer brukere, med gjestehavn for småbåter og ilandstigningsmuligheter for padlere. I tillegg går det rutebåt til øya om sommeren. Avtalen har akkurat landet – og overtakelse er planlagt cirka 1. juli.

Intakt natur

Lågøya har blitt skånsomt behandlet siden den ble kjøpt opp som ferieøy for ansatte for over hundre år siden. Den har en rik natur og viktige biotoper for mange arter, som vil bli tatt vare på for fremtiden.

Foto: Linn Hines, DNT

Enkel standard

Til øya er det i dag verken vann eller strøm. Hyttene er i nøktern, men god stand. Som for andre kystledhytter eller ubetjente DNT-hytter, er det beliggenheten og muligheten for å drive friluftsliv der som gjør stedet spesielt.
– Sammen med Oslofjorden Friluftsråd skal DNT Oslo og Omegn nå gjøre alt vi kan for å inkludere barn og unge til innholdsrike opplevelser i fjorden her på Lågøya, sier daglig leder i DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg.

Adkomsten til øya

Adkomst til øya må skje med båt. Det går sommerstid båt i rute til øya hver dag. Fra Fagerstrand tar det ca. 5 min med motorisert båt. Med robåt, fra samme sted vil vi anta det tar ca 15 min. Langs vestkysten på «Askerlandet» fra Nærsnes, Båtstø og ned til Sætre, vil det være gode muligheter for å tilrettelegge for kajakk og robåter ut til Lågøya.

Fakta om Lågøya

Ferieparadiset Lågøya ligger i indre Oslofjorden i Frogn kommune, mellom Fagerstrand på østsiden og Ramton på vestsiden, 25 km i luftlinje fra Oslo og 55 min med hurtigbåt fra Aker Brygge.

  • Kjøpt av Norsk Brændselolje i 1920.
  • På øya er det i dag 21 sommerstuer med solceller til lys samt gass til komfyr og kjøleskap. Alle hyttene har peis eller ovn.
  • Øya er bilfri, over 900 meter lang i retning nord-sør og dekker om lag 118 mål. 
  • Øya beskrives som et sjeldent og sårbart kulturmiljø med høy bevaringsverdi.
  • Det aller meste av øya er omgitt av fine svaberg med gode bademuligheter. I tillegg til de 21 hyttene er det tennisbane og båthus på øya.
  • Den opprinnelige bebyggelsen på øya omfattet en bolig for en fiskerfamilie, et pensjonat og en tilhørende vinstue.

Kilde: Den Norske Turistforening | Foto: Linn Hines, DNT

Følg IN magasinet på Facebook