Hjem >  Efva Attling – svensk skjønnhet med internasjonal suksess!

Efva Attling – svensk skjønnhet med internasjonal suksess!

Den feirede gullsmeden Efva Attling kaller sine kolleksjoner «Beauty with a Thought». Uttrykket er et symbol på hennes lidenskap for kjærlighet, menneskeverd – og skjønnhet. I høst lanserte hun flere kolleksjoner i kjærlighetens navn.

– Efva Attlings smykker representerer noe av det mest spennende innen skandinavisk gullsmedkunst. De er vakre, unike og personlige, forteller Astrid Hansen hos Bernhard Hansen
Den tradisjonsrike familiebedriften har lenge vært en av Stavangers mest velrennomerte innen sitt fag – og er også den eneste i byen med Efva Attlings smykker i sortimentet.

En talentfull skjønnhet

Efva Attling ble født i Stockholm den 18. februar 1952, og var bare sju år gammel da hun laget sin første smykkekolleksjon. 
Talentet var åpenbart, og midt i tenårene hadde hun sikret seg en lærlingeplass hos en av Sveriges mest kjente gullsmeder. Omtrent samtidig ble den langbente skjønnheten oppdaget av en speider for Eileen Ford, og Efva forlot verkstedet til fordel for en mer flakkende tilværelse som modell. De neste årene prydet ansiktet hennes forsider verden over. Fotooppdragene ble kombinert med jevnlige opptredener på catwalken; i Milano, Paris, London og New York. 
    Men en karriere som modell har ofte en naturlig slutt, og etter tolv år i bransjen bestemte Efva seg for at det var på tide å gjøre noe annet. Hun forble riktignok i rampelyset. I 1981 startet hun bandet The X-models. Efva komponerte og skrev blant annet singelen «Två av oss», som var en stor hit på 80-tallet. Til sammen ga bandet ut tre album. Parallellt med plateutgivelser og konserter fikk Efva utløp også for andre kreative evner. Hun designet flere kolleksjoner for Levi’s og H&M, samt en egen linje mammaklær kalt «Pretty Pregnant». 
Efva ble også mor til to sønner.

Tilbake til røttene

På midten av 90-tallet tok livet plutselig en helt ny retning – på flere plan. Musikeren Eva Dahlgren hadde lenge vært en venninne, men i 1996 slo plutselig «lynet ned», som Efva selv har beskrevet det. Siden har den vakre og dyktige duoen vært et par. 
Samtidig bestemte Efva Attling seg for å ta opp igjen gamle kunster. Hun ville skape noe – i sølv, gull og edelstener. 
    Efvas signatur er smykker prydet med ord og uttrykk. Dette skaper, ifølge henne selv, en ytterligere dimensjon til hver enkelt gjenstand:
«Det er som da jeg skrev tekster til musikk. Fortsatt ønsker jeg å berøre mennesker med ord. Jeg pryder objektene mine med sterke uttrykk fordi jeg ønsker å gi mennesker et boost. Ord kan åpne for en diskusjon, eller en ny innfallsvinkel. Enkelte uttrykk reflekterer også selve livet. Amor Fati er mitt favorittuttrykk. «Elsk din skjebne». Jeg fant det i en bok av psykoanalytikeren Rollo May og det slo meg at det er slik jeg tenker om tilværelsen. Jeg har fått dette livet og det er opp til meg å gjøre det beste ut av det. Vi kan ikke skylde på andre. Det er opp til deg, det er du som styrer, det er ditt liv». 
    Ved hjelp av denne livsfilosofien har Efva Attling skapt et merkevare av internasjonalt format. Sitt første utsalg åpnet hun på Söder i Stockholm i 1999. To år senere ble lokalet ved siden av lagt ut for salg. Efva slo til, og kunne snart presentere en lekker, egendesignet forretning. I november 2004 åpnet hun sin første konseptbutikk, på Birger Jarlsgatan, behørig plassert mellom Gucci og Louis Vuitton.

Efva presenterer den nye kolleksjonen.

Kreativ suksess

Efvas smykker ble fort en snakkis blant Stockholms trendelite, og da Madonna første gang viste seg iført sitt «Homo Sapiens»-smykke, var anerkjennelsen og den forestående PR-hypen offisielt i gang. I løpet av årene har Madonna fått godt selskap. En rekke celebre stilikoner er svorne tilhengere av Efva Attlings design; Uma Thurman, Jennifer Aniston, Sarah Jessica Parker, Meryl Streep, Iman, Grace Jones og Sharon Stone – for å nevne noen. Efva har også hatt egne designsamarbeid med blant andre Yoko Ono og Swedish House Mafia.
    I dag selger Efva Attling kolleksjonene sine via 200 forhandlere i mer enn ti ulike land. I tillegg driver selskapet Efva Attling totalt seks konseptbutikker; i Stockholm, Gøteborg, Malmø, Helsinki, Oslo og New York. 
    I 2010 ble Efva Attling den første vinneren av Guldknappen i kategorien «Accessories». Prisen deles ut i regi av magasinet Damernas värld, og henger svært høyt. Juryens begrunnelse for å tildele Efva utmerkelsen lød som følger: 
«En strålende kombinasjon av personlig design og inspirerende tanker om livet er dette multi-talentets signatur. I en svært konkurransepreget bransje, med mange aktører, beviser vinneren sin styrke år etter år. Efva Attlings merke har en sterk identitet og gjenkjennes av alle. Hennes eventyrlige suksess gir oss håndtverk med en dypere mening. Ved sin sjels styrke, lidenskap og brennende engasjement, pryder Efva vår hverdag. Efva Attling går direkte inn i svensk fashionhistorie som den første vinneren av Guldknappen 2010 Accessories Award.»

«En skål full av kärlek»

Høsten 2014 byr på flere nyheter fra den sukessrike svenskens hånd, blant dem kolleksjonen Love Knot og Love Bowl. Førstnevnte er formet som kjærlighetsknuter, og består av armbånd, halsbånd og øredobber. Formen er unik, og representerer et ønske om varig kjærlighet. 
    Love Bowl er smykker utført som små boller – «en skål full av kjærlighet», eller i dette tilfelle; klare eller sorte diamanter. Man kan velge mellom hvitt eller gult gull; øreringer, kjede eller armbånd. 
    Undertegnedes favoritt er ringen Bend over. Man kan velge mellom hvitt eller gult gull, begge varianter er like vakre. Den er prydet med en vakkert skåret aquamarin, holdt på plass av en bøyle strødd med diamanter. Den er er «bøyd over» stenen, herav navnet. 
Eller er det egentlig slik? 
Efva Attling, kjent for sin litt vågale humor, sier følgende om den enestående ringen:
«Bend over – and you might get it». 
    Om at det er kjærligheten som har dannet inspirasjon for både Love Knot og Love Bowl hersker det ingen tvil. 
    Likevel er det fascinasjonen overfor mennesker som er Efva Attlings fremste inspirasjon. 
«Jeg er nysgjerrig på alle ulikhetene, men tror at det som knytter oss alle sammen er humor, musikk og kjærlighet. Beauty with a Thought».

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Efva Attling & Gullsmed Bernhard Hansen

Følg IN magasinet på Facebook