Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser »  Den store drømmereisen

Den store drømmereisen

Hva er din ultimate reisedrøm? Ligner du nordmenn flest, blir den til virkelighet på Maldivene. Øyparadiset er minst like vakkert i virkeligheten som på postkortene.
KUR1040
KUR1040

Visste du at Maldivene ble kåret til nordmenns drømmereisemål nr 1 i Dagbladet i fjor? Har du vært der, skjønner du hvorfor. Ikke noe sted er vannet klarere, korallene flere og vakrere, strendene hvitere og stemningen mer avslappet. Her får du virkelig en pause fra verden, samtidig som du får se den fra en helt annen vinkel: gudenes.

23MLEMLE70112875
23MLEMLE70112875

Velkommen til paradis

Piloten i sjøflyet som skal frakte oss fra hovedstadsøya Male til Sun Island er brunbarket, barbeint og blid. Han gasser opp og får propellene til å spinne så det durer i ørene. Vi får utdelt ørepropper, noe som gjør sveveturen over et av verdens mest populære reisemål til en enda mer uvirkelig opplevelse. Under oss på alle kanter ser vi det blåeste hav du kan forestille deg, og tallrike grønne prikker – atoller strødd rundt i vannet som velplasserte perler. Til sammen 1190 øyer som kanskje er i ferd med å synke i havet. Allerede før vi seiler inn for landing på vannflaten, åpenbares alle ingrediensene til en vellykket ferie, én for én: palmer, hvit sand, bambushytter på påler og brune, blide mennesker med fruktjuice i hånden. Slik må det ha sett ut, selveste paradiset. Jeg kan levende forestille meg Adam og Eva ruslende barbeint på stranden med saltvann i håret og blikket mot himmelen.

Article image

Safari under vann

Snorkling er et must på Maldivene. Såkalte «husrev» finnes utenfor alle øyene og hotellene, og de er blant de aller beste dykke- og snorklestedene i verden. Det er bare å spenne på seg svømmeføttene og en maske, så er du midt i et fargerikt akvarium. Maldivene har hele 700 ulike fiskeslag i sine farvann. Har du egen snorkel og maske, ta dem med! Men det er også mulig å kjøpe eller leie utstyr på alle resortene for en billig penge. Kjøp gjerne en plansje med oversikt over alle fiskene i hotellbutikkene hvis du vil flyte litt rundt på sightseeing under vann.

coconut
coconut

Svøm med hvalhai

Ved Star Tours nye øy, Sun island i Ari atollen, kan man oppleve alle fridykkeres våte drøm: å svømme med hvalhai. Hvalhai er verdens største fisk og kan bli inntil 12 meter lang. Det er en helt spesiell opplevelse å «sveve» bare noen meter over et så enormt dyr. Få det med deg!

Maldives:Maldives:General Maldives
Maldives:Maldives:General Maldives

Valgfri luksus

Hver øy og resort har sin helt unike atmosfære. Velg din atoll og ditt hotell etter om du vil ha det lite, intimt og stille, eller om du vil være på en større, moderne øy der du kan ta deg en tur på bar om kvelden og spise på ulike restauranter.
Eriyadu er for eksempel liten, intim og ideell for deg som vil tilbringe tiden med å dykke og snorkle. Vil du reise til en større, mer luksuriøs øy der alt er designet til fingerspissene, og bo i bungalow på påler i vannkanten, slå til med Kuredu eller Sun Island. Star Tours verdensnyheter i år, atollene Gaafu og Addu, er også ypperlige valg. På de fleste øyene kan du velge mellom mange vannaktiviteter, samt leie sykler, kajakker og snorkleutstyr.
Mer informasjon om ulike alternativer får du på reisebyråets nettsider.

Fakta:
To verdener
Det hører med til historien at på Maldivene er verden delt i to. De luksuriøse øyene er bare for turistene, de lokale får ikke en gang gå i land her. De får heller ikke kjøpe eller nyte alkohol, ettersom de er muslimer. Hvis du som turist vil se deg om på andre øyer enn den du bor på, må du ha med guide og returnere til ditt turistområde etterpå. Men dette legger ingen demper på besøkstallene. Maldivene er faktisk blitt en modell for andre land som ønsker å bevare sin lokale levemåte, og samtidig få turistinntekter til landet.

Tips! Ta en dag på hovedstadsøya Male, for å få med deg litt lokalt hverdagsliv og en tur på fiskemarkedet ved havna.

Korallstat
Miljøturisme har alltid vært et nøkkelord for Maldivenes turistsatsing. Derfor er korallrevene som opprinnelig trakk folk hit, like tiltrekkende i dag. De er selve livsnerven i den lille øystaten. Alle de rundt 1190 øyene er kommet opp av havet etter at sand og avrevne koraller gjennom århundrene har samlet seg i lagunene som dannes i midten av et rev. Beveg deg derfor blant dem med varsomhet!

Før du reiser
*Ta en titt på
www.visitmaldives.com, www.themaldives.com, www.maldivesculture.com eller www.maldivesstory.com.mv. Også www.startour.no og www.lonelyplanet.com har info om Maldivene på sine sider.
*Guidebøker om Maldivene finnes bare på engelsk. Velg for eksempel Lonely Planet, Maldives Insight Pocketguide eller Travellers Maldives. Dessuten nevnes Maldivene i flere dykkerbøker, for eksempel Dive in Style.

Reise mellom øyene
Alle internasjonale flyanløp ankommer hovedstadsøya, Male. Derfra blir folk fraktet videre til «sin» øy, enten med sjøfly eller speedbåt. Vil du reise mellom øyene, kan du enten ta fly: Maldivian Air Taxi (
www.maldivianairtaxi.com) flyr mellom 30 resorts. Eller du kan velge ferge, som er en god del rimeligere og har sin sjarm, det også. Se www.innermaldives.com for mer info.

Slik kommer du hit!
Maldivene er ikke stedet å troppe opp med ryggsekken og spørre etter nærmeste hostel. Dette er en gjennomdesignet turistdestinasjon der du er en vare som skal plasseres. Vær derfor forberedt på en planlagt og regulert luksustur, og nyt den for det den er! Fra Norge er det kun Star Tour som har charter- og pakkereiser (eget fly) til Maldivene. Turen tar i overkant av 11 timer, med mellomlanding i Sverige. Charterflyene går fra november til slutten av mars. Billettpris for en person i 2 uker ligger på fra 13 000 til 40 000 kroner, alt etter hvilken standard du velger. Vil du kun ha fly tur/retur koster det i overkant av 5 000 kroner per person. Reiseselskapet tilbyr totalt 16 hotellanlegg på syv atoller. En uke på Maldivene kan også kombineres med temareisen «Sydindia med Kerala» (en ukes rundreise). Se
www.startour.no for flere tilbud.

Tips! Star Tour reklamerer nå med markedets beste beinplass på charterfly. Du får hele 84 centimeter på økonomi. Du kan også oppgradere til Premium klasse for kr 2500 om du virkelig vil kose deg på reisen.

Øvrige kilder: www.sydhav.no,
www.ferieguiden.no

Tekst: Vivian Songe  Foto: StarTour