Hjem » Bergen »  Brystoperasjoner er mer enn bare silikon. – Skal jeg gjøre dette privat eller offentlig?

Brystoperasjoner er mer enn bare silikon. – Skal jeg gjøre dette privat eller offentlig?

Fortsatt er det mange som forbinder brystoperasjoner med en ung pasientgruppe bestående av «enkle blondiner» med et noe forskrudd selvbilde, lange vipper og mye silikon. Dette er en myte. 

– Våre brystpasienter er helt alminnelige kvinner i alle aldre, med ulike behov og med ulike ønsker, forteller dr. Tom Inge Ørner ved Plastikkirurg1 på Sandsli i Bergen. 
Faktum er at moderne brystkirurgi er langt mer enn bare brystforstørrende inngrep med eget fett eller silikon. Plastikkirurgi består ikke bare av kosmetisk kirurgi, men også rekonstruktiv kirurgi. Det meste av dagens brystkirurgi utføres i regi av det offentlige. Det vil si i praksis at disse pasientene er henvist fra fastlegen til et offentlig sykehus eller en privatklinikk som har avtale med et helseforetak. Dette er operasjoner som ofte gir rett til nødvendig helsehjelp, dvs utføres «gratis» og gir rett til sykemelding. Ofte er indikasjonen mellom kosmetisk kirurgi og operasjoner som gir rett til nødvendig helsehjelp, uklare. Denne type kirurgi er heller ikke alltid øverst på prioriteringslisten i det offentlige. Mange av våre pasienter forteller også at ventetiden både for vurdering og operasjon er lang. 
Noen ganger handler det om nødvendig helsehjelp, andre ganger kosmetisk og i de fleste tilfeller en kombinasjon. 
– Vurderer du en brystoperasjon, uansett årsak, anbefaler jeg at du først tar en prat med fastlegen din. Fastlegen vil kunne fortelle deg om du har rett til å få dekket inngrepet av det offentlige. Dersom du ønsker en rask, grundig, objektiv, ærlig og uforpliktende vurdering, er du alltid velkommen til PK1, sier dr. Ørner.

Vanligste kreftform hos kvinner

Ifølge Kreftregisteret er brystkreft hos kvinner den vanligste kreftform, med ca 4000 nye tilfeller i 2019. All brystkreft behandling foregår i offentlig regi og mange av kvinnene som får helt eller delvis fjernet sine bryst, får informasjon og tilbud om brystrekonstruksjon. 
– Her på PK1 henviser vi alle våre brystpasienter over 40 år til radiologisk undersøkelse (ultralyd/ mammografi). Alt brystvev som under diverse operasjoner fjernes, sendes alltid inn til histologisk undersøkelse.

Brystreduserende kirurgi

Å leve et liv med store bryst kan ofte sammenliknes med en person som spiller stortromme i et 17.mai tog. Man starter dagen rett i ryggen uten plager, og sannsynligheten for diverse ubehag / plager øker med 17.mai togets lengde. For å få utført en brystreduksjon gjennom det offentlige skal det foreligge fysiske plager og det skal planlegges en reduksjon på minimum 500 gram per bryst. BMI skal være under 28 og pasienten skal være røykfri.
Et bryst består av hud med brystvortekompleks, kjertel og fett. En brystreduksjon handler om å redusere volum (vekt). Ulempen med en brystreduksjon er at prisen du må «betale», er arr. Unntaksvis kan en gjøre en brystreduksjon kun med fettsuging. En brystreduksjon vil også kunne påvirke følsomheten til brystet og muligheten for senere amming. Som en del av brystreduksjonen replasseres brystvorten kombinert med at den pigmenterte delen (areola) reduseres. 
– En annen ting jeg alltid påpeker før jeg utfører en brystreduksjon, er at brystene, etter en reduksjon, aldri vil bli helt like som to dråper vann. Bryst er ikke tvillinger, de er som søstre. Her ved PK1 utføres all brystkirurgi som dagkirurgi. Du får narkose under operasjonen (TIVA) i tillegg til at det alltid settes lokalbedøvelse. Vi bruker aldri dren, «nedetiden» er kort. Alle våre brystpasienter kommer til kontroll dagen etter operasjon og frem til såret er tørt, pluss kontroll når det har gått 3 måneder og 1 år. Alle har mobilnummeret til kirurgen og klinikken er tilgjengelig dersom du skulle trenge oss, sier dr. Ørner.

Brystløft

Dagens moderne kvinner stiller store krav både til seg selv og andre. De ønsker å leve et aktivt liv og prioriterer derfor seg selv og egen helse. Mange har et ønske om å være den beste utgaven av seg selv. Mye kan man gjøre på egenhånd, men ikke alt. Vi som kvinner kan trene, slanke oss, få strammere rompe og fastere mage, men brystene er det umulig å gjøre noe med. Enten må vi akseptere at brystene har forandret seg, eller så går det an å gjøre noe med dette. Ved et brystløft replasseres brystvortekomplekset der det en gang var. Det fjernes kun hud. Areola reduseres og brystvevet formes / omplasseres. Av og til kan det være aktuelt å kombinere et brystløft med innsetting av eget fett eller en liten protese. Nedetiden er kort og du er raskt tilbake i jobb.

Tubebryst og asymmetriske bryst

Såkalte «tubebryst» og asymmetriske bryst kan for de det gjelder, oppleves ytterst plagsomt. 
– Dette er vanlig og er gjerne noe unge kvinner henger seg opp i. For noen er problemet så stort at det går ut over hverdagen. Et besøk i en svømmehall eller på stranden er uaktuelt. Det samme er å kle av seg for en eventuell kjæreste. Ofte gjelder dette unge kvinner og jeg anbefaler dem å ta dette opp med fastlegen. Dette er kirurgi vi kan og gjør. Nøkkelen til en fornøyd pasient starter med konsultasjonen. Hvorfor oppsøker pasienten oss og hvilket resultat forventer de seg, er spørsmål jeg som kirurg må avklare under konsultasjonen. Avgjørelse om å foreta et kirurgisk inngrep er en alvorlig sak, dette bør du bruke lang tid på. Finn den rette kirurgen, han som gir deg tillit og innehar den kompetansen du trenger, sier dr. Ørner. 

Intet varer evig

Dr. Ørner forteller at brystforstørring med innleggelse av silikonproteser har alltid vært en av de vanligste kosmetiske operasjoner utført i Norge. 
– Jeg har etter å ha holdt på med kosmetisk plastikkirurgi siden 1996, kommet frem til at alle pasienter som har hatt sine proteser i mer enn 10 år, bør ta kontakt for en kontroll hos en spesialist i plastikkirurgi. Som en del av kontrollen hører det med en radiologisk undersøkelse av brystene. Da vil vi kunne utelukke eventuell brystkreft og få en oversikt over protesestatus. Hvorfor vente?
– Dagens moderne proteser har nesten alltid livsvarig garanti, men når pasientene spør meg om hvor lenge protesene varer, svarer jeg at de bør forberede seg på at noe må gjøres etter ca 15 år. 

Pasientens ønsker og behov endres ettersom tiden går. Noen velger å fjerne protesene sine, noen ønsker å fjerne protesene kombinert med et brystløft, noen ønsker å erstatte protesene sine med eget fett, andre ønsker nye proteser, enten større eller mindre. Mulighetene er mange og ønskene er forskjellige. 
– Kvinner som gjorde denne type operasjoner for 30 år siden, gjorde dette i all hemmelighet. I dag er dette noe som flere snakker om, vurderer og deler med andre. Denne type kirurgi er rett og slett blitt mer stuerent, forklarer dr. Ørner. 
– Vår visjon her på Plastikkirurg1 er å ha Norges mest fornøyde pasienter. Dette betyr ikke at alle bør og skal opereres, men vi ønsker å bidra med vår kompetanse dersom noen skulle en dag trenge den. Jeg mener at alt handler om å føle seg fin, hva det betyr er opp til hver enkelt.

Et legitimt behov

Dersom du vurderer å gjennomføre en kosmetisk operasjon, må denne planlegges slik at det passer inn i en ellers travel hverdag, både med tanke på jobb og famille / fritid. 
– Det er også viktig at du som pasient forstår viktigheten av å følge alle våre retningslinjer da vi har et felles ønske om å minimere risiko så langt som mulig mot 0. Min jobb som din lege er å vurdere gevinst mot risiko og hva du vil oppnå. Det kan aldri gis garanti med tanke på resultat annet enn at vi skal gjøre alt vi kan for at du skal bli fornøyd. Velkommen!

FAKTA: Plastikkirurg1

• Adresse: Sandslimarka 61-63, 5254 Sandsli
• Tlf: 55 99 11 00
• Web: pk1.no
• Instagram: instagram.com/plastikkirurg1
• Facebook: facebook.com/plastikkirurg1

Tekst: Siri Gerrard | Foto: PK1
 

Følg IN magasinet på Facebook