Hjem >  Børre Olsen – norsk smykkedesigner med internasjonal suksess

Børre Olsen – norsk smykkedesigner med internasjonal suksess

Lenge var det en hobby, men i 2006 bestemte Børre Olsen seg for å satse på en karriere som heltids smykkedesigner. Det har han aldri angret på.

Er det OK om jeg ringer deg for et intervju fredag rundt 08.30? spør jeg Børre forsiktig. 
Er det kanskje for tidlig? 
– Herregud, nei. Bare ring! Da har jeg vært oppe i timevis allerede, svarer han.
To dager senere, til avtalt tidspunkt, har jeg en nesten uforskammet fresh designer på tråden. Da har Børre allerede vært og trent. Det gjør han hver dag – kl. 06.00. 
– Jeg har alltid vært A-menneske, og det å starte dagen med en treningsøkt gir meg masse energi, kvitrer morgenfuglen. 
Han lyder så duggfrisk og energisk at undertegnede, som selv er A-menneske, plutselig føler seg som et vrak. Trent har jeg i alle fall ikke – selv om jeg burde. 
At Børre starter dagen før de fleste av oss er egentlig litt pussig. Lenge var han et kjent ansikt i Oslos utelivsbransje. 
– Det var gøy det, en god stund. Men så var det ting som gjorde at jeg fikk behov for en pause. Jeg fikk barn, for eksempel!
Nattelivet ble satt på vent og isteden brukte Børre tiden sin på familie og kreative sysler.
– Jeg har alltid likt å lage ting selv. Lærreimer rundt håndleddet, for eksempel. Armbåndene laget jeg først til meg selv, så til venner og bekjente. Som vertinnegave var de alltid suksess– både til gutter og jenter, ler Børre.

Fra norske mødre til Rihanna

Historien forteller så at de samme armbåndene ble oppdaget først av datterens venninner, så av mødrene deres. Alle ville ha, og tanken på at smykkedesign kanskje kunne være et levebrød begynte å spire. Den vokste og grodde – i rekordfart, og i 2007 slo den for alvor rot. Samme år presenterte Børre sin første kolleksjon, So-B, under Oslo Fashion Week. Noen uker senere dukket Lene Nystrøm opp på Universals sommerfest med et av Børres smykker rundt halsen. Det var umulig å ikke legge merke til henne. Kjedet, laget i sølv og prydet med dødninghoder, vakte oppsikt langt utover Norges grenser. Det var et kunstverk. Rålekkert, og høyst unorsk. 
Om «alle» ville ha Børres smykker før, ble det enda flere nå. Over natten ble han en av Norges mest populære designere. Aqua-Lene var heller ikke den eneste kjendisen som la sin elsk på de unike smykkene. Det samme gjorde Pitbul, Gunhild Stordalen, Linni Meister, Steven Tyler, Rihanna og Lady Gaga – for å nevne noen. 
– Du blir ofte omtalt som «kjendisyndling». Hva tenker du om det? 
– Ikke så mye, egentlig. Pressen fokuserer mer på det enn jeg gjør. Men, så klart det er gøy! Å få lov til å levere smykker til en superstjerne som Rihanna er en ære i seg selv. Og at hun i tillegg liker dem er jo fantastisk! Så ferdig, så videre! konstaterer Børre.
For det er nå en gang slik at suksess sjelden kommer gående av seg selv. Skal man lykkes må man jobbe – mye. Selv om internasjonale popikoner liker smykkene dine.
– Lett er det ikke! Jeg jobber arbeider alene og må være på absolutt hele tiden. Heldigvis er jeg optimistisk anlagt. Alt eller ingenting er mitt motto, og det skal MYE til for å slå meg i bakken.

Unikt og eksklusivt

At Børre er et arbeidsjern hersker det liten tvil om. Ei heller at han har en solid porsjon talent. Det er umulig å være likegyldig til mannens smykker. De gjør noe med deg. Det er som om Børres karisma, gode humør og inspirerende vesen har tatt bo i det han lager. Smykkene gir deg ikke bare energi; de gjør deg vakker! Enn så lenge designer Børre to kolleksjoner; So – B og Exclusive. Førstnevnte er hovedlinjen, og den mange først og fremst forbinder med Børres design. Exclusive har samme unike uttrykk, men er laget i mer kostbare materialer som sølv, gull og edelstener. Begge selges nå i hele åtte forskjellige land. I tillegg har Børre hatt utstillinger i Marokko, Marbella og Marrakech. Fire ganger i året reiser han til Ismir i Tyrkia, hvor smykkene blir laget. 
– Det fungerer utmerket, legger han til. 
I disse dager er han i gang med et nytt prosjekt – verdens største online kjøpesenter. Hva i alle dager er mannen laget av? Hvordan får han døgnet til å gå opp?
– Jeg sa jo det! Jeg er PÅ hele tiden, ler han.

Fornye seg gjør han også

– Jeg ble litt lei av de store statmentsmykkene. De siste to årene har jeg jobbet mot et mer nedtonet uttrykk. Plexiglass, fjær og metaller er byttet ut med sølv, emalje og ørkendiamanter. Dødninghodene er fremdeles der, men med en ny vri. Små symboler har jeg også brukt mye. Det har for så vidt folk gjort før meg, men jeg har gjort det til mitt eget. Det begynte med at jeg hentet frem bilder av ting jeg laget for ti år siden. Mange av de samme elementene har jeg benyttet nå, men i en mye mer forfinet form. Dette er smykker som kan brukes hele døgnet. Ikke bare kveld! De er kongekule! sprudler designeren. 

Energi og feedback

Egentlig hadde jeg tenkt å spørre om det er noen fare for en kreativ smell, men jeg dropper det. Det er det åpenbart ikke. Han mangler verken ambisjoner eller nye kreative ideer. Gjerne i samarbeid med andre.
– Jeg kunne gjerne tenke meg å designe smykker for fashiondesignere. Lage smykker som blir en del av plagget, men som også kan brukes alene. Det er et prosjekt jeg er godt i gang med. 
Alle mennesker har noe de er avhengig av. Det kan være en lipgloss i en spesiell farge, tv-serier, ullsokker eller urtete. Børre har ingen slike materielle hangups. Han trenger noe ganske annet. 
– Jeg er avhengig av å ha energi rundt meg, forteller han, og utdyper det nærmere. 
Nære venner har jeg få av, de bekjente derimot – er mange. Det får man når en er så aktiv på sosiale medier som det jeg er. Noen ganger er det litt slitsomt. Enkelte tar nesten form som halvstalkere. Du vil ikke tro hva folk kan få seg til å si eller gjøre. Men de positive tilbakemeldingene veier opp for de negative med god margin. Og det er dem jeg er avhengig av. Positiv og konstruktiv feedback gir meg masse god energi. Den dagen folk slutter å kommentere det jeg gjør får jeg finne på noe annet. 
Ellers noe du har på hjertet?
– En hel masse! Men jeg kan ikke si noe om det før i november. Kanskje vi kan gjøre et nytt intervju da? 

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Eivind Von Døhlen

Følg IN magasinet på Facebook