Hjem » Bergen »  Bergen våkner

Bergen våkner

Etter atten måneder med ulike restriksjoner har endelig Bergens befolkning tilgang til ett «normalt» kultur- og uteliv*. Vi kan igjen samles i større folkemengder på konserter, fotballkamper, teater og andre spennende arrangementer. Så dette er en fin anledning til å minne om hva byen vår har å by på.

Foto: Visit Bergen / Endre Knudsen - visitBergen.com

Bergen har lenge vært et ettertraktet reisemål for mennesker fra hele verden. Nå som byens kultur- og uteliv er tilbake er det viktig at vi benytter oss av det. Bergen er full av historie, tradisjon og atmosfære. En stor by, men med småbyens sjarme. Bare å rusle «bryggelangs» i Bergen er en opplevelse av de sjeldne. At Bryggen er en av byens mest populære attraksjoner er ikke uten grunn. Den ikoniske fasaden er én ting, men skjult bak den ligger en hemmelig verden av små passasjer og svalganger. En spasertur gjennom disse trange «krokene» er som en reise i tid, fra middelalderen til våre dager. I lagerlokalene og kontorene hvor henholdsvis tørrfisk og hanseatiske handelsmenn en gang holdt til, finner man nå små gallerier, nisjebutikker og studioer. Her er tekstil- og smykkedesign, strikk, foto og bøker.

Erasmus Montanus Foto: Thor Brødreskift

Hva skjer?

Her er bare et lite utvalg av det som skjer på Bergens scener i høst. Kvinner På Randen er i høst tilbake med 25-års jubileumsforestilling, hvor det er satt opp forestillinger fremt til 18. desember på Ole Bull Scene. Se olebullhuset.no for mer informasjon, andre forestillinger og billetter. 
Eller hva med å oppleve Bergen på en ny måte? Prøv en teatervandring med Bymuseet en annerledes måte å oppdage Bergen på der lokale skuespillere levendegjør historien utendørs, med hele byen som bakteppe. Bli med på en mørk og stormfull aften på sporet av død og galskap i byens gater. Hvem var de dødsdømte og hvorfor var det til stadighet bråk på Nøstet? Se bymuseet.no for mer informasjon, andre forestillinger og billetter.
Frem til 10. november kan du få med deg Erasmus Montanus på DNS. En løssluppen og slagkraftig satire basert på Holbergs klassiker. Se dns.no for mer informasjon og billetter. DNS har i høst også forestillinger som Kirsebærhaven på Store Scene og Engler i Amerika et mektig, altoppslukende drama om våre engler og demoner. Gjennom åtte menneskeskjebner tegnes et portrett av det motsetningsfylte USA og den grenseløse kjærligheten.
På det Det Vestnorske Teateret kan du frem til 23. oktober få med deg Jon Fosse sin kritikerroste roman «Stengd Gitar» som teater i en musikalsk versjon iscenesett av Fredrik Longva. Se detvestnorsketeateret.no for mer informasjon, andre forestillinger og billetter.
Møster spiller konsert på USF 10. oktober. Etter 10 år med soniske utforskninger på plateselskapet Hubro, gir bandet Møster! nå ut sitt femte album og markerer dette med en releaseturné. Se usf.no for mer informasjon, andre forestillinger og billetter. 
14. og 15. oktober spiller Kari Bremnes på Forum Scene. Kari Bremnes er en av våre aller fremste låtskrivere og sangere og hun er en formidabel live-artist. Se forumscene.no for mer informasjon, andre forestillinger og billetter.

Foto: Ole Bull scene

Byens musikalske mekka

Byens kulturelle storstue er selvsagt Grieghallen. Det ikoniske bygget sto ferdig i 1978 og har en rekke fleksible løsninger. Dette gjør at hallen er en egnet arena for nær sagt ethvert kulturarrangement. Fra ballett, opera og klassiske konserter til korpsmusikk, pop og rock. Grieghallen er også hjem for Bergen Nasjonale Opera, Bergen Filharmoniske Orkester – forøvrig et av verdens.

Foto: KODE

Unike kunstskatter fra hele verden

Bergen kan også skryte av å ha et av Norges mest veldrevne museer. KODE er et museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk. Fordelt på fire kunstmuseer finner du blant annet Norges nest største kunstsamling. KODE omfatter også Edvard Griegs hjem Troldhaugen, Ole Bulls Lysøen og Harald Sæveruds Siljustøl. I tillegg til KODE har Bergen også en rekke små og sjarmerende gallerier vel verdt et besøk. Det er slett ikke alltid nødvendig å tenke stort.

Hos Akvariet sørger 500 viltre dyr, og nesten like mange dyrepassere for action fra morgen til kveld.

Over – og under vann

Bergen har – og har alltid hatt – en nær tilknytning til havet. Kanskje er det derfor ikke så rart at landets mest kjente akvarium ligger nettopp her. Her sørger 500 viltre dyr, og nesten like mange dyrepassere for action fra morgen til kveld. Voksne og tenåringer er selvfølgelig også velkomne. Visste du for eksempel at blekkspruten har blått blod? Eller at skilpadden kan puste gjennom rompa? Akvariet har noe på programmet hver time og man kan både lære og oppleve noe på samme tid. Der finner du de rareste og flotteste skapningene fra tropisk regnskog, fjæresteinene, de store havdypene og fra arktiske strøk. En annen fordel med Akvariet er at man kan være både ute og inne. Utendørs kan man for eksempel oppleve pingviner, otere og sjøløver i flotte omgivelser.

De sju fjell – ved ett av dem

En tur til Fløyen er obligatorisk. Reisen med den tradisjonsrike Fløibanen er en opplevelse i seg selv, og på toppen venter en utsikt av en annen verden. Man får et spektakulært panorama over byen, fjorder og fjell. Å ta med seg niste er ikke nødvendig. Både Fløistuen butikk og kafé og Fløien folkerestaurant sørger for utsøkt mat og drikke i kanskje de flotteste omgivelsene du kan tenke deg. Liker du å bevege deg er Fløyen også et perfekt utgangspunkt for en rekke turer. Både korte og lange, for rullestorbrukere, barnevogn, unge og eldre.

Foto: Janusfabrikken

Shopping

Skal du ut å shoppe finner man det siste fra internasjonale motehus, men også norskprodusert og lokal mote. Et besøk til fabrikkutsalget til Janus anbefales på det varmeste. Det samme gjør en tur til Dale of Norway. Fabrikken er et «levende museum» hvor man kan kjøpe de legendariske plaggene til gode priser.
Bergen har kort sagt alt. Og, for ordens skyld, det hender titt og ofte at solen skinner fra en blå himmel. Det regner IKKE alltid i Bergen.

Tekst: IN magasinet

*Streiken i kultursektoren kan påvirke arrangementer som spilles følg med på de ulike arrangørenes hjemmesider.

Følg IN magasinet på Facebook