Interiør & design »  Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Arkitekten og industridesigneren Arne Jacobsen rakk å sette dansk design på verdenskartet før han gikk bort. 30 år senere er hans møbler, hus og kunst fortsatt like ettertraktet verden over.
4.0.1

Selv om den arkitektutdannede Arne Jacobsen først og fremst så på seg selv som en arkitekt, er det møblene som har gjort den danske designeren mest kjent rundt om i verden. Møbler som gir uttrykk for tradisjonelt dansk design i samspill med en modernistisk idé. Arne Jacobsen regnes også som mannen som langt på vei innførte modernismen til Danmark. Til tross for at hans mange design og uttrykk er rene i form og fasong, brukte Jacobsen gjerne mye farger, tekstiler og materialer.

Article image

Verdenskjent møbeldesigner

I 1930 åpnet Arne Jacobsen sitt eget designkontor i København, der han jobbet frem til sin død i 1971. I overkant av 40 år som ble preget av design, i form av industri og bygg. 20 år senere, i 1952 skapte Jacobsen det første møbelet som skulle bli en av gjenstandene som gjorde mannen verdenskjent, nemlig «Mauren». En stol med tre ben som ble den første i en serie med stoler, som alle skilte seg ut ved at de var laget i en del. Tre år senere kom oppfølgeren «7-eren». En stol som ble laget med både tre- og fire ben, og som ikke bare var lett av vekt, men som også kunne stables i høyden.

Fra møbeldesign til byarkitektur

Arkitekten - og formgiveren Arne Jacobsen ble så ettertraktet at da det skulle bygges et nytt SAS-hotell i byen landet oppdraget i den danske designerens fang. Han var ikke bare arkitekten bak selve bygningen. Han designet også alt av interiør og møbler til lamper, klokker, tepper, dørhåndtak og til og med askebeger. Det var i forbindelse med ferdigstillelsen av SAS-hotellet at to av Jacobsens mest kjente møbler, «Egget» og «Svanen» ble laget. To møbler som fortsatt er like, om ikke mer ettertraktet enn noen gang.

Article image

Proporsjon og stil

Ser en på Arne Jacobsens design og arkitektur er det et ord som går igjen, proporsjoner. Det blir sagt at dette var et av hovedtrekkene ved hans design. Rene, men moderne linjer og former satt sammen i perfekte og nytenkende proporsjoner. Når Jacobsen satte i gang med et prosjekt visste han sjelden hvor det ville ende. Et første utkast på papir gikk raskt fra blekk til pappmontasjer, og så videre til møbler, tekstiler eller bygg. Bak alt Arne Jacobsens arbeid ligger ideen om at økonomi og funksjon sammen utgjør stil. En stil som fortsatt lages, produseres og ettertraktes av mennesker verden over.

Tekst: Eline Hvamstad  Foto: Louis Poulsen Lighting AS, Stelton & Presse

Butikker som fører Arne Jacobsen:
I Stavanger har Haukaas (Harfsfjord & Bryne) møbler designet av Arne Jacobsen