Hjem » Mat & drikke »  Agurknytt

Agurknytt

Nordmenns preferanse for norske agurker er stor, og vi spiser agurker som aldri før. Trendy retter med agurk kommer som bestilt nå som butikkene bugner av norske agurker.

Landbruksdirektoratet melder om en jevnt stor omsetning på agurk og at kvaliteten er god.

Vil ha norsk agurk

Agurken blir stadig mer populær. De siste 10 årene har totalsalget i Norge økt med 20 % fra ca. 22500 tonn i 2011 og til 27422 tonn i 2021. Den norske produksjonen har økt med rundt 26 % og den norske prosentandelen på agurk er nå oppe i 74 %. Etterspørselen etter norsk er stort sett større enn produksjonen og alt blir solgt.

Produksjonen går for fullt

– Vi kjører full produksjon og har gjort det siden starten på året, forteller agurkprodusent Kristian Solberg fra Solbergs Gartneri.
Solbergs Gartneri er en av de største agurkprodusentene i Norge. Gartneriet har et stort fokus på bærekraftig agurkproduksjon og er langt fremme når det gjelder å holde et lavt energiforbruk og bruk av biologisk bekjempning.

Sunn og trendy agurksnacks

– Her har vi to trendy retter med agurk som du må prøve. Cucumber Sushiroll og Green Goddess salad går som farsott i sosiale medier for tiden. Smakfulle kule retter som er enkle å lage faller i smak og blir fort veldig trendy. Dette er retter som er skreddersydd for sesongen nå og som kommer som bestilt, forteller matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Fakta Agurkfakta /Agurknytt

  • Agurk er et bær. I botanisk sammenheng sees agurk på som et bær.
  • Agurken er over 3000 år gammel og kom til Norge på 1600-tallet.
  • Agurken er en gammel kulturplante, kjent som kjøkkenvekst. Den finnes ikke viltvoksende.
  • Agurken antas å stamme fra Nord-India.
  • Agurkens nærmeste slektning er melon.
  • Flere agurk-nyheter finner du på frukt.no.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt
 

Følg IN magasinet på Facebook