Hjem » Oslo »  Ekte italiensk på Rådhusplassen

Ekte italiensk på Rådhusplassen

Ristorante Prima Fila åpnet dørene på Fritjof Nansens Plass for to måneder siden og har allerede rukket å bli et populært spisested. De kan skilte med regionale spesialiteter tilberedt av den kjente og erfarne kjøkkensjefen Rocco Cutuli.
Article image

Hovmester Fabio Pezzoli ønsker varmt velkommen på en kald høstdag og deler villig ut en klem akkurat som vår egen Christine Koht. Som ekte nordmann føler en seg straks opptint og inspirert. Italienerne vet å sette en i humør og skape stemning. Det var kjærligheten som brakte Pezzoli til Norge, som nå har bodd her i 15 år. Han har jobbet på flere restauranter i Oslo og har i tillegg internasjonal erfaring fra matbrasjen.
– Vi serverer mat fra hele Italia. Nordmenn reiser overalt i hele landet og vi ønsker at de besøkende skal ha muligheten til å smake mat fra områder de har besøkt. Det er det samme med vinkartet. Her finnes viner fra nord til sør i landet, forteller Pezzoli.

Article image

Italienske råvarer

Prima fila er italiensk og betyr å ligge i forgrunnen eller å ha prominens. Restauranten lever så visst opp til sitt navn med sin brede meny med prima råvarer, sine gode italienske viner og ikke minst overkommelige priser.
– Vi importerer nesten alle råvarene fra Italia, ja til og med hvetemelet til pizzaene er importert. Vi vil at gjestene skal få det aller beste, sier Pezzoli.
Prima Fila består per i dag av 25 ansatte fra syv ulike nasjonaliteter. Nøkkelpersonene er allikevel fra Italia og dette er viktig i forhold til å skape en autentisk matopplevelse. En av disse er den kjente kjøkkensjefen Rocco Cutuli, som kun har jobbet på de beste italienske restaurantene i byen. Prima Fila kapret han på et tidlig stadium i planleggingen av konseptet og resultatet er også imponerende. Pezzoli og Cutuli snakker i munnen på hverandre med smittende italiensk entusiasme om mat og vin i Italia.

Article image

Regionale spesialiteter

– Jeg anbefaler alltid gjestene å starte kvelden med en prosecco, sier Pezzoli.
Prosecco er en tørr, men fruktig og lettdrikkelig italiensk sprudlevin som produseres i Veneto i Nord-Italia.
– Når det gjelder selve menyen er det ikke en ting jeg ikke kan anbefale, fortsetter Pezzoli og ser beundrende bort på kjøkkensjefen som nikker stolt.
– Tagliatelle Alla Genovese og Delizie Emiliane er veldig populære pastaretter, sier Cutuli. Sistnevnte rett består av ferske pastaruller fylt med parmaskinke, mozzarella, squash og bechamelsaus. Under fiskeretter serveres bl.a. Zuppa Di Pesce Alla Livornese, som er en fantastisk fiskegryte fylt med steinbit, uer, scampi, blåskjell, krepsehaler, tomat og ristet hvitløksbrød.
– Av kjøtteretter serverer vi for eksempel Carrè Di Agnello, som er lammecarrè med urte- og rødvinsaus og så lager vi hjortefilet med skogsbær og vilt- og enebærsaus, forteller Cutuli ivrig. Alle rettene på menyen er oppgitt både på italiensk og norsk. Den italienske versjonen av retten sier i flere tilfeller noe om hvor i Italia retten har sitt opphav. For deg som er småsulten eller ønsker å starte middagen med en forrett serveres en rekke delikate antipasti for alle typer ganer. Dessuten er pizza bakt i vedovn på ekte italiensk vis en selvfølgelig del av menyen. Restauranten har en egen barnemeny som de er stolt av og er dessuten fleksible i forhold til å gjøre voksenretter om til barneretter om det skulle være ønskelig.

Article image

Klassisk og elegant

Prima Fila representerer en klassisk italiensk stil som heller lett mot shabby chic. Interiøret er holdt i lys dus beige, perlehvit, kremhvit, olivengrønt og brunt. Tapeten er ensfarget med et delikat brokademønster og lampene er holdt i enten retro 60-talls eller romantisk jugendstil. Små oliventrær er plassert rundt omkring og er med på å skape en frodig stemning. Omtrent midt i lokalet finnes en romslig bar. Helt framme i restauranten kan man nyte utsikten til Rådhusplassen. Lenger bak er veggene dekorert med morsomme og nostalgiske svart hvitt fotografier, som viser situasjoner av barn og voksne som spiser, enten sammen eller alene. Og for de som har et forhold til 60-tallets Italia blir en raskt henført til La Dolce Vita og Federico Fellini.

Article image

Selskap og julebord

Hos Prima Fila er alle er velkomne. Dette er det perfekte stedet å ha julebord og andre selskapelige arrangementer. Her kan det dekkes langbord og det kan ordnes med mer kreative bordsettinger lenger bak i lokalet.
Restauranten har 160 – 170 sitteplasser og sommeren er det uteservering i Borggården med plass til 200 gjester. Åpningstidene er kl. 15-23 på hverdager og kl. 14-23 på lørdager og søndager.
Benvenuto!

Tekst: Charlotte Krog  Foto: Stian Broch